Cezariană, naturală, multiplă sau prematură? Cum se face recoltarea de celule stem în funcție de tipul de naștere. Iată ce spune medicul ginecolog

Photo by Vidal Balielo Jr, Pexels

Când vine vorba de cel mai așteptat eveniment din viața părinților, nașterea unui copil, există momente în care micuțul face toate regulile. Oricât de mult am încerca să planificăm chiar și cele mai mici detalii, uneori, cei mici aleg să își facă debutul în lume când vor ei. În același timp știm însă că nașterea reprezintă un moment unic pentru recoltarea celulelor stem, astfel încât, dacă vă întrebați cum poate fi acest proces influențat de diferitele tipuri de naștere, dr. Roxana Cadar, medic specialist în Obstetrică și Ginecologie, ne-a oferit toate răspunsurile necesare.

Procesul de prelevare a celulelor stem din cordonul ombilical și placentă poate varia în funcție de o serie de factori, dar cel mai important dintre aceștia este tipul de naștere. În cazul unei nașteri naturale, procesul este, în general, simplu și non-invaziv, explică Dr. Roxana Cadar. Astfel, după minunatul moment al nașterii, se colectează sânge din cordonul ombilical în doar câteva minute. ”Această procedură nu implică riscuri majore și poate fi realizată cu ușurință, în orice maternitate din țară, indiferent că sunt de stat sau private. În teorie, nașterea vaginală prezintă un risc de contaminare cu bacterii mai mare decât în cazul unei nașteri prin cezariană, dar personalul medical este deja instruit pentru procesul de prelevare și respectarea protocoalelor de igienă, deci riscurile scad”, explică Dr. Roxana Cadar.

Dacă nașterea se realizează prin cezariană, procesul de prelevare poate fi realizat cu succes, dar implică câteva aspecte suplimentare. Deoarece accesul la cordonul ombilical poate fi mai dificil, procedura poate dura mai mult decât în cazul nașterilor naturale, explică medicul specialist în Obstetrică și Ginecologie. Cu toate acestea, specialistul accentuează faptul că prelevarea de celule stem rămâne fezabilă și sigură în cazul nașterilor prin cezariană, însă este important ca viitoarea mămică să discute deschis cu personalul medical despre intențiile sale înainte de intervenția chirurgicală.

În același timp, recoltarea de celule stem rămâne o variantă sigură și pentru mămicile care vor să apeleze la clamparea întârziată a cordonului ombilical. Prin amânarea secționării cordonului ombilical cu până la 3 minute, nou-născuții vor beneficia de mai mult sânge, mai multe fier și, implicit, scăderea riscului de anemie. Deși clamparea întârziată scade cantitatea de sânge disponibil pentru recoltare, părinții care își doresc atât întârzierea secționării cordonului ombilical cât și recoltarea de celule stem, se pot bucura de beneficiile ambelor proceduri.

„În acest caz, devine însă cu atât mai importantă recoltarea întregului țesut placentar, alături de sângele din placentă și țesutul de cordon ombilical. Placenta conține cea mai mare cantitate și diversitate de celule stem – un factor extrem de important în ceea ce privește utilizarea acestor celule. În prezent, există peste 85 de boli în cazul cărora există deja indicație standardizată de utilizare și studiile clinice cu rezultate promițătoare care arată că diabetul, AVC-ul, Parkinson, scleroza multiplă, fibroza pulmonară și alte afecțiuni ar putea fi tratate cu succes utilizând celule stem din placentă”, a adăugat medicul Roxana Cadar.

Nu în ultimul rând, când vine vorba de nașterea gemenilor sau tripleților, procedura de prelevare implică gestionarea fiecărui cordon ombilical, iar în cazul unor complicații în timpul nașterii, procesul poate deveni mai dificil. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, se pot colecta și stoca celule stem din fiecare cordon ombilical individual. Totodată, trebuie avută în vedere situația nașterilor în care gemenii sunt monoplacentari, deci nu vor fi disponibile două placente pentru recoltare.

Este important de asemenea de menționat că nașterile prin cezariană implică cele mai mici riscuri pentru contaminarea probelor biologice necesare pentru recoltare. În cazul nașterilor naturale, riscul de contaminare a probelor crește ușor, în vreme ce în cazul nașterilor în apă, contaminarea acestora să fie aproape garantată. „La naștere, prioritatea echipei de medici și asistente este siguranța mamei și a bebelușului. Indiferent de modul în care bebelușul va veni pe lume, este importantă consultarea cu medicul ginecolog cu privire la dorința de recoltare a celulelor stem. Acesta va oferi părinților toate detaliile necesare, pentru ca proaspeții părinți să poată face o alegere în cunoștință de cauză”, a încheiat medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here