Intrebari frecvente in sarcina: despre raceli, greturi, migrene si alte frici

intrebari frecvente gravide greturi sarcina

Pentru ca pe perioada celor noua luni de sarcina majoritatea viitoarelor mame sunt mai ingrijorate ca oricand asupra sanatatii lor si a copilului pe care il poarta in burtica, ne-am gandit sa-ti oferim cateva raspunsuri la principalele intrebari si temeri legate de noul tau „job”. Iata cele mai frecvente intrebari in sarcina: despre raceli, greturi, migrene si…alte frici. 

Probabil ti-ai pus deja intrebarea daca alegerile si deciziile pe care le-ai luat sunt cele potrivite pentru tine si bebelusul tau. De aceea, vei fi preocupata de ceea ce trebuie sa faci in caz de raceala, daca esti alergica, suferi de astm, de migrene, de durerile din timpul travaliului sau de momentele urmatoare nasterii. Pentru cateva dintre principalele griji, iti vom oferi noi raspunsul.

Atentie: Oricum ar fi, important este ca pentru orice decizie pe care o iei, sa ceri sfatul medicului tau ginecolog!

„Daca racesc?“

Din moment ce raceala si gripa sunt afectiuni virale, antibioticele nu-ti vor fi de niciun ajutor. Nu ai alta optiune decat sa lasi aceste afectiuni sa-si urmeze cursul si, intre timp, sa incerci cateva trucuri non-medicale. Foloseste un umidificator de camera, care te va ajuta sa respiri mai usor in timpul noptii, roaga-ti partenerul sa-ti faca o frectie cu o solutie mentolata sau opteaza pentru o supa calda, care iti va elibera pasajele nazale. De obicei, acetaminofenul este considerat o substanta activa pentru reducerea febrei permisa in timpul sarcinii, insa ar fi bine sa ceri sfatul medicului tau. Vaccinul antigripal ar trebui evitat in primul trimestru de sarcina, insa, indiferent de moment, consulta specialistul. Pana una alta, odihneste-te cat mai mult, pentru ca vei avea nevoie.

„Inainte de sarcina, luam medicamente pentru alergii“

Majoritatea medicamentelor impotriva alergiilor sunt considerate sigure, insa, cu toate acestea, ar fi bine sa ceri si parerea specialistului. De obicei, in timpul graviditatii, alergiile preexistente se complica din cauza modificarilor hormonale si, de aceea, ar fi bine sa-ti instiintezi medicul asupra istoricului tau medical, inca din primele saptamani de sarcina, daca nu ai apucat sa-ti faci controlul preconceptional.

„Sufar de migrene“

Uneori, durerile puternice de cap dispar in timpul sarcinii, la fel de bine cum ar putea sa persiste. Daca migrenele tare nu dispar, ia in considerare tratamentul nemedicamentos. Putina odihna intr-o camera intunecoasa, cu o compresa rece pe ochi, ar putea fi o solutie. De asemenea, plimbarile in aer liber si un regim alimentar sanatos pot fi de ajutor.

„Nu-mi place laptele“

Se spune ca, pe perioada celor noua luni de gestatie, viitoarele mame ar trebui sa consume cat mai mult lapte sau produse lactate, recunoscute pentru aportul lor mare de calciu. In cazul in care esti una dintre acele persoane care nu suporta nici macar mirosul laptelui, incearca sa-ti formezi depozitul de calciu cu ajutorul altor alimente precum legumele cu frunze verzi, pestele, branza tofu, painea cu continut mare de calciu sau sucul de portocale. Poti adauga lapte la alte mancaruri, in cazul in care nu suferi de fapt de o intoleranta la lactoza. Pentru aceasta din urma afectiune, cere parerea specialistului.

„Sufar de greturi matinale si in al doilea trimestru de sarcina“

Exista gravide care se confrunta cu greturile matinale, aproape toata perioada sarcinii. Daca esti una dintre acelea care mai dorm cu capul pe closet si dupa a patra luna de sarcina, trebuie sa acorzi o mare atentie alimentatiei tale, deoarece ceea ce mananci trebuie sa contina foarte multe substante nutritive. Bebelusul pe care il porti in burtica are nevoie mai mult ca oricand de ajutorul tau. Daca greturile persista si dupa luna a cincea, ar fi bine sa-ti anunti medicul, pentru ca acesta sa te monitorizeze constant si sa-ti ofere cele mai bune solutii de tratament.

„Am uitat sa iau vitaminele prenatale“

Vitaminele prenatale sunt menite tocmai sa asigure organismului aportul necesar de minerale si vitamine neasimilate din alimentatie. Daca ai uitat intr-o zi sa-ti iei vitaminele, nu se va intampla nimic rau, atata timp cat ai o dieta echilibrata. Nu incerca sa iei doua pilule intr-o zi, pentru ca ai uitat cu o zi inainte sa-ti iei doza recomandata. Incearca sa-ti faci un obicei din a le lua la timp.

„Cat trebuie sa iau in greutate?“

Daca se incepe sarcina la o greutate normala, castigul ponderal ar trebui sa fie de 12-16 kilograme. In acest sens, se pot adauga zilnic 300 de calorii suplimentare dietei anterioare. Majoritatea femeilor iau in greutate 2-3 kg in primul trimestru si apoi cate o jumatate de kilogram saptamanal pentru restul perioadei de sarcina. Daca ti se pare ca iei in greutate prea mult, prea repede sau, dimpotriva, nu se vede mai deloc ca esti insarcinata, este cazul sa ceri sfatul medicului.

„Imi este frica de cazaturi!“

Mare atentie la scari, sau la orice activitate iti poate pune echilibrul la incercare. Cu toate acestea, o cazatura pune, rareori, in pericol bebelusul. Cel mic este bine securizat inauntrul sacului amniotic, iar ligamentele oaselor tale te vor apara de luxatii, pana la un punct, ce-i drept. Daca vei suferi vreo cazatura usoara, dupa ce te ridici de jos, intinde-te pe pat, stai linistita si asteapta sa-ti simti copilul miscand in burtica. Pentru linistea ta, ai putea sa-ti rogi medicul sa-ti faca o ecografie.

„Daca mi se rupe apa in public?“

Aceasta este una dintre cele mai comune temeri ale viitoarelor mamici. Dar trebuie sa stii ca, doar in 10% dintre cazuri, ruperea membranelor are loc inainte de debutul travaliului. Practica a demonstrat ca, in cele mai multe dintre cazuri, membranele se rup seara sau noaptea, cand pacientele sunt acasa. Daca ti se va intampla totusi sa fii in alta parte cand ti se rupe apa, incearca sa-ti pastrezi calmul si sa mergi la spital.

„Daca ma voi simti rau in timpul travaliului?“

Nu este nimic iesit din comun sa ti se faca rau in timpul nasterii. Multe femei au senzatii de voma, mai ales in timpul fazelor de tranzitie ale travaliului. Este firesc sa faci ce-ti dicteaza organismul tau, fara sa-ti faci griji pentru reactiile ulterioare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here