Cordonul ombilical este un element important in dezvoltarea fatului, prin intermediul sau asigurandu-se un aport sanguin in permanenta crestere pe parcusul evolutiei sarcinii.
Elementele de morfologie ale cordonului ombilical reprezinta mijloace de protectie ale vaselor continute avand drept finalitate mentinerea constanta a fluxului sanguin in circulatia feto-placentara. In “functionarea” cordonului ombilical, pot aparea unele afectiuni care trebuie atent monitorizate pentru siguranta fatului.
Afectiunile cordonului ombilical pot fi grupate in doua categorii: afectiuni de dezvoltare si probleme de patologie accidentala. Vorbind despre anomaliile de dezvoltare, se poate descoperi o anomalie de lungime. in mod normal, lungimea cordonului este in medie de circa 55 cm, dar exista o mare varietate individuala.
Lungimea cordonului este influentata de calitatea de lichid amniotic si de mobilitatea fetala. Au existat si cazuri, extrem de rare, cand cordonul ombilical lipsea, fatul fiind in contact direct cu placenta.
Daca cordonul este scurt, sub 35 cm, exista riscul unor prezentatii anormale, dezinsertia sau ruptura cordonului, cu hemoragie grava pentru fat, anomalii ale mecanismului de nastere. Conduita vizeaza terminarea rapida a nasterii la aparitia semnelor de suferinta fetala, de obicei, prin aplicarea de forceps.
Daca cordonul este lung, depasind 70 cm, pana la 300 cm, in principiu nu sunt probleme, cu exceptia situatiilor in care cordonul lung se complica cu noduri sau tromboze vasculare.
Monitorizare atenta
Patologia accidentala include eventualitatiile care determina compresiunea vaselor ombilicale si consecutiv suferinta fetala. Circularele de cordon ombilical sunt infasurari unice sau multiple ale cordonului in jurul unor segmente precum gat, trunchi, membre, cel mai frecvent in jurul gatului. Nodurile de cordon pot fi false sau adevarate, unice sau multiple.
Trombozele sunt favorizate de insertia velamentoasa (apar cand vasele ombilicale traverseaza membranele inainte de a se insera pe placenta) a cordonului, inflamatii sau circulare. Desi o eventualitate rara, tromboza unui vas ombilical poate determina suferinta fetala acuta pana la moartea intrauterina. Rupturile cordonului sunt eventualitati exceptional de rare, care pot aparea in cazurile de cordon scurt, supus tractiunilor in cursul unei rasuciri precipitate sau al manevrelor obstetricale.
Mai pot aparea anomalii de insertie a cordonului ombilical. Insertia cordonului se face in mod normal in centru sau in apropierea centrului placentei. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite pot aparea probleme de dezvoltare a fatului sau nasteri premature. Nu in ultimul rand, pot fi semnalate anomalii vasculare. Exista situatii cand lipseste o artera ombilicala sau cordonul are patru vase.