Gonadotropina corionică umană sau varianta mult simplificată de hCG este un hormon sintetizat de țesutul placentar, care este prezent în sânge și în urină doar în timpul sarcinii.
Testul de sânge hCG poate detecta sarcina cu până la o săptămână înainte de menstruație (un test pozitiv beta-hCG înseamnă că femeia este însărcinată).
Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de hCG pot fi detectate în sânge încă de la șase zile de la implantarea embrionului (în cazul testului de sarcină din urină acesta poate detecta sarcina între12-14 zile de la implantare).
Spre exemplu, o femeie care nu este însărcinată are hCG undeva între 0 și 5 mIU/ml, în timp ce o femeie însărcinată în 5-6 săptămâni are nivelurile hCG situate undeva între 18-56.500mIU/ml, potrivit doc.ro.
Nivelurile maxime de hCG sunt atinse în primele 14 până la 16 săptămâni după ultima menstruație. După aceea, încep să scadă și devin stabile pentru restul sarcinii.
Cele mai frecvente teste hCG sunt: cel calitativ (detectează dacă acest hormon este prezent în sânge) și cel cantitativ (beta-HCG)- măsoară cantitatea de HCG prezentă în sânge. De multe ori, pentru a observa o evoluție pozitivă a sarcinii, specialiștii pot sugera refacerea testului în câteva zile, știindu-se că valorile hormonului hCG se dublează la fiecare 48 – 72 de ore.
Măsurarea cantității de hCG din sângele femeii ar putea ajuta la determinarea vârstei exacte a fătului sau la detectarea complicațiilor în sarcinii, cum ar fi avortul spontan sau sarcina ectopică – o complicație în care embrionul se implantează în afara uterului. De asemenea, ajută la monitorizarea pacienților cu sarcini molare și boala trofoblastică gestațională.
Cât de precis este testul de sânge HCG pentru sarcină?
Testele de sânge hCG au o precizie de aproximativ 99%. Ele pot da rezultate fals pozitive sau fals negative în cazuri rare. O mică probă de sânge este suficientă pentru a detecta prezența și nivelul hormonului hCG. De asemenea, testele de sânge cu hCG sunt mai fiabile decât testele de urină cu hCG, deoarece pot detecta chiar și niveluri scăzute de hCG și astfel pot detecta sarcina mult mai devreme.
Factorii care ar putea influența rezultatele testelor de sânge hCG ar putea fi:
- Anumite medicamente, în special medicamente pentru fertilitate și injecții
- Prezența anumitor tumori (cum ar fi tumorile cu celule germinale), sarcina molară etc.
- Sarcini multiple, cum ar fi gemeni sau tripleți
- Pierderea recentă a sarcinii.
Un test de sânge hCG se face de obicei în următoarele cazuri:
- Pentru a determina o sarcină
- Pentru a afla vârsta fetală
- Pentru a diagnostica sarcinile anormale, cum ar fi sarcina molară și sarcina ectopică
- Pentru a detecta un posibil avort spontan
- Ca parte a unui test de screening pentru sindromul Down
- Pentru a diagnostica condiții anormale (cum ar fi tumorile ovariene) în cazurile care nu sunt sarcinii.
[…] Source link […]