Cat de mult influenteaza sarcina extrauterina fertilitatea ulterioara?

Sursa foto: Baby Center

In mod normal, la inceputul sarcinii, oul fertilizat calatoreste din trompa uterina catre uter, unde se implanteaza si creste. In aproximativ 2% din sarcini, oul fertilizat (zigotul), se implanteaza pe o suprafata din afara uterului, determinand astfel dezvoltarea unei sarcini ectopice, cunoscuta si sub numele de sarcina extrauterina sau sarcina tubara.

Aproape toate sarcinile extrauterine se dezvolta intr-una dintre trompele uterine, dar se mai pot localiza si la nivelul ovarului, cervixului (partea inferioara a uterului) sau in interiorul abdomenului. O sarcina extrauterina nu poate sustine fetusul in viata foarte mult timp. Daca este lasata netratata, sarcina ectopica tubara poate determina ruptura trompei uterine si hemoragie masiva, complicatii ce pun in pericol viata gravidei. De aceea, in cazul unei sarcini extrauterine diagnosticate, care nu determina prin ea insasi avort spontan, este necesara intreruperea acesteia, fie prin metode medicale ce opresc dezvoltarea sarcinii, fie prin metode chirurgicale ce inlatura mecanic zigotul implantat anormal. Cel mai important risc asociat cu sarcina extrauterina este deteriorarea fertilitatii. Sarcina ectopica poate distruge una din trompele uterine, reducand astfel sansele unei viitoare conceptii si crescand riscul aparitiei in viitor a unei noi sarcini extrauterine.

Exista mai multi factori de risc

Prin dezvoltarea sa, sarcina extrauterina pune in pericol viata gravidei. O ruptura a trompei uterine necesita tratament chirurgical de urgenta. Principala cauza ce determina aparitia unei sarcini ectopice este existenta unei trompe uterine anormale care impiedica oul fertilizat sa ajunga in uter si, astfel, determina implantarea acestuia la nivelul trompei sau oriunde in afara uterului. Trompa uterina anormala poate aparea in urma unei infectii pelviene, dupa o interventie chirurgicala la nivelul acesteia sau din cauza existentei endometriozei. Factorii care pot creste riscul de a avea o sarcina extrauterina pot fi existenta unei sarcini ectopice in antecedente sau existenta unui diagnostic de boala inflamatorie pelviana, cauzate in special de infectii cu Chlamydia sau Neisseria gonorrhoeae. Endometrioza poate determina aparitia de tesut cicatriceal in interiorul sau in jurul trompei uterine. De asemenea, riscul de a avea o sarcina extrauterina creste proportional cu numarul de tigarete fumate. Cercetatorii cred ca fumatul afecteaza functiile trompei uterine. Tratamentul infertilitatii cu medicamente ce determina superovulatie mai poate fi un motiv.

Retine!

Fertilitatea si riscul unei noi sarcini extrauterine depind de combinatia individuala de factori de risc ai pacientei cum sunt: starea trompelor uterine dupa o sarcina ectopica sau dupa chirurgie, varsta si alti factori de risc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here