Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (2018), aproape 16 milioane de fete cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani si 2,5 milioane dintre fetele sub 16 ani dau nastere in fiecare an in regiunile in curs de dezvoltare. Complicatiile care apar in timpul sarcinii, dar si dupa nastere sunt cauza decesului pentru fetele intre 15 si 19 ani, la nivel global. In fiecare an, aproape 3,9 milioane dintre aceste adolescente aplica la diferite modalitati de avort periculoare (nesigure).
Sarcina in perioada adolescentei este, din pacate, o problema la nivel global care apare atat in tarile dezvoltate, cat si in cele slab sau mediu dezvoltate. In lumea intreaga, aceste sarcini timpurii tind sa apara mai degraba in comunitatile marginalizate, slab sau deloc educate. Pentru unele dintre adolescente, sarcina si nasterea sunt deja planificate si dorite. In unele contexte, fetele pot fi presate pentru a se marita si pentru a da nastere copiilor. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproape 15 milioane dintre aceste fete se casatoresc inainte sa implineasca varsta de 18 ani, in timp ce 90% dintre nasteri apar in timpul mariajului la adolescentele cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani.
In acest caz, adolescentele se pot lovi de mai multe „bariere”, cum ar fi: accesul dificil la metode de contraceptie din cauza legilor restrictive sau politicilor cu privire la stocurile (proviziile) de metode contraceptive, dar si lipsei de cunostinte, costurile de transport sau alte cheltuieli. In plus, adolescentii se pot confrunta cu alte dificultati, cum ar fi prevenirea sau utilizarea necorespunzatoare a metodelor contraceptive, desi au acces la ele. Alte presiuni sociale pot aparea in cazul acestora, si anume constrangerea de a avea copii, stigmatizarea privind relatiile sexuale si utilizarea contraceptiei, teama fata de efectele contraceptiei, lipsa de cunostinte despre metodele contraceptive sau alte experiente negative referitor la personalul sistemului de sanatate.
Citeste si Ce vei afla in timpul ecografiei de la mijlocul perioadei de sarcina?
In alte situatii, adolescentele pot fi incapabile sa refuze raportul sexual nedorit. Aproape 20% dintre fete din intreaga lume, experimenteaza abuzul sexual in perioada copilariei si a adolescentei.
Consecintele sarcinii timpurii
Sarcina si complicatiile nasterii sunt cauza mortala printre fetele cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani, la nivel global, in tarile slab si mediu dezvoltate. Mamele adolescente, intre 10 si 19 ani, au un risc crescut de a face eclampsie, endometrita puerperala sau alte infectii, mai mult decat in cazul femeilor care nasc intre 20 si 24 de ani. Totodata, in fiecare an, 3,9 milioane de avorturi nesigure apar la adolescentele intre 15 si 19 ani, contribuind astfel la mortalitate sau la aparitia problemelor de sanatate.
Cum afecteaza sarcina mamele adolescente?
Mamele adolescente au un risc ridicat de a face preeclampsie, de a deveni anemice, de a se izola de familie si prieteni, ducand astfel la depresie. Fetele mame care au avut prima nastere in perioada adolescentei tind sa aiba, ulterior, mai multi copii, scrie Health Line.
Cum afecteaza sarcina adolesentei fatul?
De altfel, in tarile slab si mediu desvoltate, bebelusii nascuti mai devreme de varsta de 20 de ani a mamei au un risc crescut de a avea o greutate mica, de a se naste prematur si de a suferi de conditii neonatale severe.
Bebelusii nascuti prematur au probleme cu greutatea care, la randul sau, duce la probleme de alimentatie si de respiratie. Acest lucru afecteaza chiar si dezvoltarea creierului fatului. Problema subnutritiei poate duce inclusiv la moarte infantila.
Consecintele economice si sociale
Sarcina in adolescenta poate avea urmari negative asupra fetelor, familiilor acestora si comunitatilor din care fac parte. Adolescentele nemaritate se pot confrunta cu stigmatizare sau renegare din partea parintilor sau partenerilor care pot reactiona violent/amenintator fata de acestea. De asemenea, fetele care au devenit mame inainte de varsta de 18 ani tind sa experimenteze violenta in timpul casniciei sau parteneriatului. Abandonul scolar se poate ivi la mamele adolescente.
Citeste si 10 simptome din sarcina pe care n-ar trebui sa le ignori
Mariajul timpuriu reduce eventualele castiguri banesti in privinta fetelor cu aproape 9%.
Exista posibilitatea de a avea un bebelus sanatos?
Raspunsul este da! Atat timp cat se pastreaza vizitele la doctor si sunt urmate cateva sfaturi specializate, adolescentele pot avea bebelusi sanatosi. Este recomandat ca tanara mama sa se alimenteze sanatos, sa faca sport si sa se inconjoare de cei dragi. De altfel este evitat fumatul in timpul sarcinii, alcoolul si consumul de droguri. Controlurile regulate sunt mult mai impotante pentru mamele foarte tinere.
Un studiu aparut in 2011 arata cum forma de educatie sexuala care prevede abstinenta in afara casniciei a crescut rata sarcinilor in perioada adolescentei. O alta forma de educatie, cea a intelegerii relatiilor sexuale, se refera la folosirea metodelor de contraceptie si la acumularea de cunostinte despre siguranta vietii sexuale la adolescenti.
Pentru mamele adolescente, spriinul familiei si educatia sexuala sunt primordiale.
Citeste si Ultimele luni de sarcina – ce ai de facut?
Autor: Andreea Borcila