In timpul sarcinii, majoritatea viitoarelor mame isi iau o multime de precautii in legatura cu sanatatea lor si a bebelusului pe care-l poarta in burtica. Una dintre aceste precautii este legata de alimentatie. Afla aici care sunt alimentele interzise in sarcina.
Exista o multime de sfaturi si contraindicatii cu privire la alimentatia femeii pe timpul sarcinii, insa specialistii sunt de parere ca viitoarea mamica nu ar trebui sa consume alimente care pot contine bacterii daunatoare. Sistemul imunitar al gravidei este mai vulnerabil, iar organismul ei nu mai poate lupta la fel de bine cu bacteriile care patrund din exterior si care ar putea ajunge pana la fat.
De aceea, la categoria alimentelor care nu ar trebui sa existe in frigiderul tau, pe toata perioada sarcinii, pentru a nu-ti trezi anumite pofte culinare, vor fi trecute urmatoarele:
- carnea cruda sau preparată termic insuficient sau specialitatile din carne de tipul „crud-uscat”, branza „blue cheese”, pestele-spada, rechinul, scrumbia, fructele de mare, pateul de ficat preparat in casa, sosurile pe baza de oua crude, precum sosul Caesar sau ouăle fierte moi, sushi si varza de Bruxelles. Preparatele din carne de tipul „crud-uscat” pot contine bacteria numita „Listeria”. Aceeasi bacterie poate fi intalnita si in biftec, o specialitate din carne tocata cruda. Specialistii sunt de parere ca aceasta bacterie poate fi inlaturata prin gatire. Branza „blue cheese”, asemeni tuturor celorlalte tipuri de branzeturi moi si fermentate, poate contine acelasi tip de bacterie. De aceea, incearca sa mananci numai branzeturi pasteurizate, degresate, care au un gust la fel de placut. Pestele-spada, rechinul sau scrumbia au un continut mare de mercur, responsabil pentru unele afectiuni neuronale. Varza de Bruxelles, desi este o sursa importanta de vitamina C, ar fi bine de evitat deoarece este, in acelasi timp, o potentiala sursa de bacterii, precum salmonela. Avand in vedere ca orice aliment nepreparat termic poate fi periculos, acelasi lucru este valabil si pentru sushi. In schimb, in cazul legumelor si fructelor, nu exista contraindicatii, atata vreme cat sunt bine spalate sau gatite, dupa caz.
- Produsele lactate nepasteurizate,
- Mâncare de tip fast- sau junk-food,
- Fructele și legumele nespălate bine,
- Băuturile alcoolice trebuie excluse,
- Evită excesul de cafeină și zahăr,
- Alimentele prea iuți, prea picante,
- Conservele,
- Atenție la sursa de apă potabilă folosită.