Pe masura ce lunile de sarcina trec, burtica si miscarile micutului dau o noua dimensiune realitatii pe care o traiesti. Si daca dupa entuziasm se instaleaza nelinistea, este bine sa stii la ce ar trebui sa te astepti in ultimul trimestru de sarcina.
Primele luni de sarcina iti aduc entuziasm si, daca nu ar fi greturile de dimineata, totul ar parea doar un vis. Apoi incepi sa vezi si sa simti schimbarile, iar timpul parca zboara aducandu-te din ce in ce mai aproape de magica intalnire dintre tine si copilul tau. Al doilea trimestru de sarcina este o perioada magica in care vei simti primele miscari ale copilului si te vei bucura de o forma fizica de invidiat insa, in ultimul trimestru, lucrurile par sa se complice putin. Nu trebuie insa sa te sperii.
Este normal sa iti fie ceva mai greu din cauza volumului burticii tale si sa ai diferite simptome si de aceea este bine sa vorbesti cu medicul tau despre toate lucrurile care te ingrijoreaza pentru a alunga starea de neliniste si stresul. Medicii considera ca ultimul trimestru de sarcina incepe in saptamana 28 si se termina in saptamanilor 40-41. Acest trimestru poate fi impartit in trei perioade cu caractersitici diferite din punctul de vedere al dezvoltarii sarcinii dar si a starii femeii insarcinate. Dupa ce ai intrat in ultimul trimestru de sarcina, fiecare zi care trece creste sansele bebelusului de a se dezvolta normal, chiar daca nasterea se declanseaza prematur.
Ultimul trimestru de sarcina: burtica de 7 luni
Bebelusul tau creste din ce in ce mai mult. In aceasta perioada vei simti mai putrernic miscarile lui, ca pe adevarate lovituri. In intervalele in care nu se misca, bebelusul tau petrece cea mai mare parte a timpului dormind. Cercetatorii au inregistrat activitatea cerebrala a fatului in timp ce doarme si s-au observat faze REM, adica faze ale somnului in care bebe viseaza. La ce viseaza? Asta este deocamdata un secret ,dar mai mult ca sigur ca tu, mamica lui, esti un personaj dominant al viselor sale. Fatul reactioneaza chiar si la sunetele din jur astfel ca, daca se aude un zgomot puternic, el poate tresari si pe o muzica placuta, se poate linisti.
Din punct de vedere fizic, in luna a saptea, plamanii si sistemul digestiv sunt inca imaturi dar nu mai este mult pana vor capata toate insusirile necesare unei bune functionari. Pentru ca momentul nasterii se apropie, este posibil sa te simti nelinistita si preocupata insa este important sa te linistesti pentru ca fiecare senzatie pe care tu o ai este simtita intr-un fel sau altul si de micutul din burtica. Incepand cu luna a saptea de sarcina, vei simti probabil ca iti este din ce in ce mai greu sa te misti si asta din cauza volumului burticii.
Organismul tau este nevoit sa se adapteze modificarilor de greutate si de volum care apar in ultimul trimestru de sarcina. Pot aparea multe probleme in ceea ce priveste somnul datorita faptului ca iti va fi greu sa gasesti o pozitie comoda care sa iti permita sa te odihnesti. Vei simti mai des nevoia de urinare si pot aparea consipatia si balonarea si este indicat sa consumi cat mai multe alimente care sa favorizeze o digestie buna. Multe femei insarcinate se plang ca mainile si picioarele li se umfla mai mult in ultimul trimestru. Daca acest lucru se intampla, este bine sa te consulti cu medicul tau si sa respecti indicatiile pe care acesta ti le da.
De asemenea, este bine sa reduci considerabil consumul de sare pentru a nu favoriza retentia de lichide in organism. Pot de asemenea sa se manifeste contractiile uterine. Exista doua tipuri de contractii: contractiile Braxton Hicks, care se manifesta pe tot parcursul sarcinii si in general nu sunt simtite si contractiile mai lungi ce pot indica declansarea travaliului prematur.
Ultimul trimestru de sarcina: opt luni impreuna
In luna a opta, bebe creste, si continua sa se maturizeze. El depaseste de acum 2 kg si daca nu a facut-o deja se va intoarce cu capul in jos in pozitia de nastere. Incep sa ii creasca sprancenele si parul, iar pielea se maturizeaza si devine capabila sa apere organismul de factori externi. Creierul lui este complet functional si relationeaza intens cu mediul. Se observa reactii diferite la vocea mamei a tatalui sau a necunoscutilor. Pe masura ce creste spatiul lui de miscare va fi din ce in ce mai mic si vei observa ca miscarile lui se vor diminua cu timpul atat in intensitate cat si in frecventa.
Este posibil ca in aceasta perioada sa simti arsuri stomacale. Este recomandat sa mananci cat mai des, cantitati mici de alimente. Senzatiile de urinare frecventa si durerile de spate apar din ce in ce mai des. De asemenea, pot aparea contractii uterine si mici sangerari care se datoreaza maturizarii colului uterin si in mod normal nu indica probleme. Daca sangerarea se intensifica, trebuie sa mergi de urgenta la spital. In aceasta perioada se poate declansa nasterea si de aceea este foarte important ca sarcina sa fie permanent monitorizata si tu sa fii atenta la starile tale.