Multe viitoare mamici aleg anestezia epidurala ca metoda de ameliorare a durerilor in timpul travaliului. Hai sa discutam de ce sa optam pentru epidurala si care sunt efectele adverse pe care ar trebui sa le luam in calcul.
Nasterea naturala are multe beneficii pentru mama si bebelus, dar marele dezavantaj al acesteia este durerea din timpul travaliului si din timpul expulziei. Avand in vedere ca stiinta si tehnologia evolueaza cu viteza luminii si ca avem la dispozitie metode de diminuare sau chiar inlaturare a durerii in timpul travaliului, ar trebui sa acordam mai multa atentie si/sau increderea noilor tehnici sau cel putin, sa fim informate despre acestea.
Cu toate acestea, multe femei considera ca o anestezie, fie ea si epidurala, nu face altceva decat sa inlature magia momentului nasterii. Altele, pe de alta parte, accepta anestezia, pentru ca doresc sa fie durerea diminuata.
Sa vedem, mai in detaliu, ce este anestezia epidurala, care sunt avantajele, dezavantajele si eventualele riscuri la care te supui.
Despre epidurala…
Anestezia epidurala este un medicament in forma lichida care se injecteaza in partea de jos a coloanei, in spatiul epidural, si care ajuta la ameliorarea durerilor din timpul travaliului, permitandu-i viitoarei mamici sa ramana constienta pe toata durata procesului nasterii. Medicamentul este introdus printr-un cateter plasat in zona membranei ce inconjoara coloana vertebrala. Acest lucru produce o anesteziere a nervilor care aduc senzatii de la uter la canalul nasterii.
Lichidul continut de epidurala este o combinatie de anestezic local si un narcotic. Anestezicul incepe sa isi faca efectul incepand de la 15 pana la 30 de minute, in functie de fiecare persoana. Medicul se asigura ca anestezia incepe sa isi faca efectul. Pe moment, este posibil ca anestezicul sa provoace piscaturi in picioare sau in zona dorsala, dar aceasta senzatie nu va persista. Senzatia de picioare grele, resimtita adesea de paciente, este normala si poti misca membrele. Anestezia este facuta la cererea pacientei, in timpul travaliului.
De ce nu
Anesteziile epidurale pot duce la scaderea brusca a tensiunii arteriale. Din acest motiv, tensiunea ta va fi verificata constant, pentru a se asigura o cantitate de sange suficienta fatului. S-ar putea sa te doara rau capul din cauza scurgerii de fluid spinal. Mai putin de 1% din femei prezinta acest efect secundar. Daca simptomele persista, se efectueaza o injectie cu sangele tau in spatiul epidural, pentru a stopa durerea.
Dupa efectuarea anesteziei, va trebui sa alternezi pozitiile, iar bataile inimii fatului vor fi monitorizate. Daca stai intr-o singura pozitie, travaliul este ingreunat si se poate chiar opri. Poti experimenta urmatoarele efecte secundare: frisoane, sunet in urechi, dureri de spate, durere la locul unde este inserat acul, greata sau dificultate in a urina. Anestezia epidurala poate ingreuna capacitatea ta de a impinge si, in acest caz, se pot impune alte proceduri, cum ar fi pitocin (un medicament care grabeste contractiile), forceps sau cezariana. Timp de cateva ore dupa nastere, partea de jos a corpului tau va fi amortita si va trebui sa mergi insotita de cineva.
De ce da
La categoria avantaje pentru care ai putea alege o anestezie epidurala ca metoda de diminuare a durerilor din travaliu, putem enumera cateva informatii de tinut minte:
Iti permite sa te odihnesti daca travaliul este prelungit;
Reducerea disconfortului din timpul nasterii le ajuta pe unele femei sa aiba o experienta a nasterii pozitiva;
In majoritatea timpului, o anestezie epidurala iti va permite sa ramai treaza si sa participi activ la procesul nasterii;
Daca nasti prin cezariana, o anestezie epidurala iti va da sansa sa ramai treaza si sa isi faca efectul calmantele in perioada de recuperare;
Daca alte solutii nu sunt eficiente, o anestezie epidurala s-ar putea sa fie ce iti trebuie pentru a depasi starea de epuizare, iritabilitate si oboseala. Astfel, te poti relaxa, odihni, concentra si poti capata forta de a participa activ mai departe la nastere.
In prezent, sunt folosite doua tipuri de anestezie epidurala. Cu toate acestea, dozele si combinatiile de medicamente difera de la spital la spital si de la anestezist la anestezist. Poti opta pentru anestezia epidurala obisnuita. In acest caz, dupa ce este introdus cateterul, o combinatie de narcotice si anestezice este administrata ori printr-o pompa ori prin injectii periodice in spatiul epidural. Anestezia combinata epidurala-spinala se caracterizeaza printr-o doza de anestezic, narcotic sau o combinatie intre cele doua injectata sub membrana de la suprafata, care acopera sira spinarii si in interiorul spatiului epidural. Aceasta iti permite sa te misti mai liber in pat si sa schimbi pozitiile cu ajutorul celor din jur.