Din cauza modificarilor hormonale prin care trece intreg organismul tau in timpul perioadei de sarcina, pielea s-ar putea sa nu fie prea avantajata. Chiar din primele luni, ai putea observa aparitia vergeturilor pe abdomen sau pe sani, mici pete inchise la culoare pe fata sau faptul ca tenul tau devine din ce in ce mai gras. Trebuie mentionat ca nu toate gravidele se confrunta cu modificari vizibile ale pielii pe perioada sarcinii, insa majoritatea se plang ca au suferit cel putin o data de deshidratare sau de vergeturi. Pentru a sti cum sa gestionezi situatia, iti vom face o lista cu principalele „probleme“ ale pielii pe care le poti intalni in timpul graviditatii si te vom ajuta sa alegi cele mai bune solutii de prevenire si tratament, mai ales ca suntem in plin sezon estival.
VERGETURILE reprezinta una dintre cele mai discutate probleme aparute in sarcina, in mare parte si din cauza faptului ca aproximativ 90% dintre gravide se confrunta cu ele. Se manifesta prin aparitia unor dungi rozalii pe abdomen si pe sani. Cea mai buna modalitate de prevenire a lor este exercitiul fizic si hidratarea pielii cu ajutorul lotiunilor pe baza de vitamina E, dar discuta cu dermatologul sau medicul ginecolog care ar fi cele mai potrivite pentru pielea ta (citeste intotdeauna ce ingrediente contin acestea).
MELASMA, sau „masca graviditatii“, este principala responsabila de aparitia petelor inchise la culoare de pe fata ta, in special de pe frunte si obraji. In timpul sarcinii, corpul tau produce un numar marit de hormoni, ceea ce duce la cresterea pigmentarii. Aproximativ 50% dintre femeile gravide sufera de melasma, iar cea mai buna modalitate de prevenire a acestei probleme de piele este folosirea, in orice anotimp, a cremelor cu factor de protectie solara, atat pe fata, cat si pe corp.
VARICELE arata asemenea unor vene voluminoase, de culoare albastruie, care isi fac aparitia, de obicei, pe picioare. Din pacate, este o afectiune preponderent genetica, ceea ce inseamna ca daca cineva din familia ta sufera de varice, mai mult ca sigur, vei avea si tu. Apar de obicei in timpul sarcinii, deoarece trebuie sa compenseze pentru debitul de sange marit, care ajunge prin placenta la bebelus. Sunt destul de inconfortabile, uneori chiar dureroase si, dupa sarcina, exista posibilitatea ca varicele sa ramana in continuare cu tine. Modalitatile de tratare a varicelor sunt cele cu laser sau prin chirurgia clasica. Cu toate acestea, pentru prevenirea lor si usurarea simptomatologiei, exista cateva trucuri ajutatoare: evita statul in picioare pentru perioade lungi de timp, plimba-te cat mai mult posibil, astfel incat sangele sa se poate intoarce cu usurinta la inima, stai cu picioarele ridicate, de cate ori ai ocazia sa te intinzi, asigura-te ca organismul tau primeste suficienta vitamina C, evita excesul de greutate, mergi la cursuri de gimnastica pentru gravide, relaxeaza-te cu un masaj usor, evita mersul cu masina pe distante mari, poarta sosete medicinale si nu uita sa te hidratezi!
Modificarile vizibile de la nivelul tenului
O alta problema majora a viitoarelor mame este acneea. Daca ai deja un ten acneic, trebuie sa stii ca, pe perioada sarcinii, aceas ta afectiune a pielii se poate inrautati, din cauza excesului hormonal care duce la o secretie crescuta a glandelor sebacee. Primul lucru pe care il poti face pentru a tine aceasta problema sub control este pastrarea unei igiene cat mai stricte la nivelul pielii.
Foloseste sapunuri fara miros (pentru a preveni greturile), precum si lotiuni de curatare a tenului, in fiecare dimineata si seara. Daca te vei spala pe fata mai des, s-ar putea ca pielea ta sa capete un aspect uscat. Dupa fiecare curatare a tenului, foloseste un produs astringent pentru indepartarea excesului de sebum.
Orice medicament pentru acnee ar trebui evitat, deoarece poate contine substante interzise in timpul sarcinii. Nu o data ai auzit, probabil, vorbindu-se despre acea stralucire specifica femeilor insarcinate. Aceasta „stralucire“ apare pe fata datorita faptului ca or ganismul tau produce acum cu 50% mai mult sange. Aceasta crestere a volumului circulator sanguin face ca fata ta sa straluceasca pur si simplu. Un alt factor responsabil este si excesul hormonal, care pune la treaba glandele sebacee. Daca fata ta este „prea stralucitoare“, lucru care te-ar putea deranja, foloseste un produs de curatat pe a carui eticheta sa fie mentionat „oil free“.
Sfaturi pentru o piele mai frumoasa
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru pielea ta este sa verifici daca produsele cosmetice si dermo-cosmetice pe care le folosesti in mod frecvent se potrivesc femeilor insarcinate. S-ar putea sa constati ca anumite produse nu sunt adecvate pielii viitoarei mamici, ceea ce inseamna ca va trebui sa treci la altceva, mai fara miros, fara coloranti si cu pH potrivit pielii tale. Evita folosirea sapunurilor, deoarece acestea inlatura uleiurile naturale ale pielii, ducand la uscarea ei. Mergi pe mana gelurilor de dus hidratante. Si, desi nu-ti vine sa crezi, contactul prelungit cu apa in timpul bailor duce la deshidratarea pielii. Dupa fiecare dus, dimineata si seara, foloseste in permanenta o lotiune de corp rehidratanta. Nu trebuie neaparat sa cheltuiesti o avere pe creme si lotiuni. Multe femei s-au uns din cap pana in picioare cu ulei de masline sau de cocos si, pe toata perioada sarcinii, au avut o piele de invidiat.
Mai ales vara!
Foloseste in permanenta o crema cu factor de protectie solara ori de cate ori iesi din casa, deoarece atat pe timpul verii, cat si al iernii, precum si pe toata perioada sarcinii, pielea ta este foarte sensibila la razele ultraviolete. Foloseste numai produse care au proprietati hidratante si un pH echilibrat. Astfel, vei avea in permanenta o piele sanatoasa, elastica si stralucitoare. Nu uita nici de picioare. Un gel pentru picioare, mentolat, iti va reda senzatia de usurime si improspatare a picioarelor, la sfarsitul unei zile obositoare.