Vaginita bacteriana este o schimbare in balanta bacteriilor care sunt prezente in mod normal in vagin, ceea ce poate duce la aparitia unor simptome suparatoare. Vaginita bacteriana este cea mai frecventa cauza de simptome vaginale la femeile aflate la varsta fertila.
Cel mai important simptom al vaginitei bacteriene este eliminarea unei secretii in cantitate excesiva, urat mirositoare, de culoare alb-cenusie, diferita de secretia vaginala normala. Totusi, multe femei cu vaginita bacteriana nu au simptome care sa atraga atentia.
Vaginita bacteriana este periculoasa mai ales daca femeia este insarcinata. In timpul sarcinii, ea poate sa duca la aparitia de complicatii, precum avortul spontan, nasterea prematura si infectia pelviana aparuta dupa nastere.
Infectia uterului este o cauza frecventa a nasterii premature – vaginita bacteriana poate provoca acest tip de infectie sau poate fi un semnal de alarma pentru o alta problema ce cauzeaza nasterea prematura. Expertii continua sa cerceteze daca vaginita bacteriana este o cauza directa sau indirecta. Vaginita bacteriana este determinata de o pierdere a echilibrului dintre microorganismele ce alcatuiesc in mod normal flora existenta in vagin.
Pentru tratament se folosesc antibiotice
Factorii de risc cuprind activitatea sexuala, prezenta unei boli cu transmitere sexuala in trecut, spalarea intravaginala, tampoanele intravaginale, diafragmele si folosirea de dispozitive intrauterine. Vaginita bacteriana este mai frecventa la femeile care au mai multi parteneri sexuali. Vaginita bacteriana este uneori influentata de modificarile hormonale. Ea este mai frecventa in jurul perioadei menstruatiei si se intalneste la pana la 23% din femeile insarcinate. Vaginita bacteriana se diagnosticheaza pe baza simptomelor, a unui examen pelvian si a unei examinari la microscop a unei mostre prelevate din secretia vaginala. Vaginita bacteriana se trateaza cu antibiotice. Daca persoana in cauza nu este insarcinata, poate lua medicatia pe cale orala sau poate face tratament intravaginal. Femeile insarcinate se pot trata doar pe cale orala. Adeseori, vaginita bacteriana dispare de la sine, dar la unele femei persista in timp.
Cum poate fi prevenita aparitia acestei afectiuni?
Specialistii recomanda consumul de iaurt care contine culturi vii active de L. acidophilus, dar si medicamente anticonceptionale orale, care diminueaza modificarile hormonale la nivelul vaginului ce ar putea duce la aparitia vaginitei bacteriene. De asemenea, daca ai mai multi parteneri sexuali, foloseste prezervative pentru a reduce riscul de boala cu transmitere sexuala.