Un studiu arata ca practicile dure de crestere si de disciplinare a copilului au repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltarii creierului acestuia.
Potrivit rezultatelor cercetarii, expunerea copilului in mod repetat la practici dure si agresive, precum umiliri verbale si fizice, certuri, pedepse, intimidari, loviri, terorizari, amenintari, tipete, denigrari, discriminari, acuzatii nedrepte, ridiculizari si alte atitudini ostile sau de respingere fata de copil, – toate acestea au un impact major asupra dezvoltarii creierului. Si anume, s-a observat ca disciplinarea prea dura a copilului duce la o dimensiune mai mica a creierului acestuia in perioada adolescentei, scrie sciencedaily.com.
“Cred ca ceea ce este important ca atat parintii, cat si societatea sa inteleaga este ca folosirea frecventa a acestor metode de parenting afecteaza mult dezvoltarea copilului. Si aici ma refer, la dezvoltarea lui din punct de vedere emotional si social, dar si dezvoltarea creierului aestuia”, a explicat autorul cercetarii.
Studiile anterioare au aratat deja ca acei copii care au suferit abuzuri severe (sexuale, fizice, emotionale), au fost neglijati, institutionalizati etc, sunt predispusi spre anxietate si depresie in viata de adolescent si adult, dar si ca au cortexul preffrontal si amigdala (doua structuri importante ale creierului) mai mici spre deosebire de cei care nu au experimentat astfel de abuzuri.
Ingrijorator este faptul ca acest studiu arata ca si in cazul copiilor care nu au suferit abuzuri severe, dar au experimentat practicile disciplinarii dure in mod repetat, cele doua structucturi ale creierului erau de dimensiuni mai mici.
Studiul a fost publicat in revista “Development and Psychology” si a fost condus de cercetatoarea Sabrina Suffren, de la Universitatea din Montreal si Centrul de cercetarea CHU Sainte Justine, in parteneriat cu Universitatea Stanford.
[…] Source link […]