Chiar dacă există corelări între apariția anumitor simptome ale afecțiunilor și sezon, iar unele tipuri de tratament se pretează doar în anotimpul rece, problemele de piele pot apărea în orice moment al anului, de aceea este important să avem grijă de sănătatea pielii în mod constant, explică Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.
”Din păcate, și când vine vorba de problemele pielii, românii nu au încă bine format obiceiul prevenției sau al autoexaminării și, de cele mai multe ori, se prezintă la medic când simptomele se agravează sau când le afectează calitatea vieții. Este important să conștientizăm că pielea este cel mai mare organ al nostru, cel mai expus, și la vedere, și că un control periodic ne poate oferi liniște, sau ne poate ajuta să identificăm și tratăm rapid orice posibilă problemă. Cel mai grav este atunci când un cancer de piele care ar fi putut fi tratat rapid și eficient în faze incipiente ajunge să fie identificat târziu sau prea târziu, fiind nevoie să apelăm la planuri de tratament mult mai complexe și costisitoare”, observă Dr. Mihaela Leventer.
De-a lungul celor mai bine de 30 de ani de carieră, dermatologul a observat nu doar comportamentul pacienților, ci și frecvența unor diagnostice. Astfel, chiar dacă majoritatea afecțiunilor pot apărea indiferent de sex, vârstă sau tip de piele, rozaceea apare mai des la femei, acneea se prezintă în forme de lungă durată la femei, în timp ce bărbații pot experimenta forme mai agresive, dar de mai scurtă durată. În același timp, copii sunt mai predispuși la dermatite, alergii sau urticarie, având pielea mai sensibilă.
În ceea ce privește sezonalitatea, Dr. Mihaela Leventer explică faptul că dermatitele se pot agrava la frig, în timp ce vara suntem susceptibili la anumite probleme cauzate de expunerea la soare, la căldură, schimbarea mediului și anumiți alergeni sezonieri. Iată care sunt cele mai întâlnite afecțiuni care îi aduc pe români în cabinetul dermatologului:
Acneea și rozaceea. Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice și poate apărea la orice vârstă. Există mai multe tipuri de acnee, astfel că este important să apelăm la sfatul medicului pentru a primi un tratament optim. Acneea apare atunci când porii din piele sunt blocați de acumularea de sebum, bacterii sau celule de piele moartă. Apariția acneei afectează pacientul, atât din punct de vedere estetic, cât și al stimei de sine. De multe ori, persoanele care suferă de acnee încearcă să se trateze singure acasă, fără a mai apela la ajutorul unui specialist, însă acneea tratată necorespunzător se poate vindeca mai greu sau poate să ducă la apariția unor cicatrici și pete inestetice. Rozaceea, în schimb, se manifestă prin înroșirea pielii, mai ales pe obraji, apariția vaselor dilatate pe obraji și nas, și coșuri, în special pe față, cauzate de creșterea fluxului de sânge din vase. Cuperoza este prima fază de rozacee și se caracterizează prin culoarea roz a tenului dată de vase fine vizibile. Boala apare la vârsta adultă, de obicei la persoanele cu ten sensibil, dar și la persoanele care folosesc creme cortizonice pe termen lung. Rozaceea poate fi confundată cu acneea, cu o reacție alergică sau cu alte probleme ale pielii.
Nevii. În termeni medicali, alunițele sunt cunoscute sub denumirea de nevi melanocitari și se formează prin aglomerarea celulelor responsabile cu producerea melaninei, care dau culoare pielii. Cât timp alunițele nu ies din parametrii normali și își păstrează caracteristicile inițiale, nu prezintă niciun pericol. Dar dacă își schimbă forma ori dimensiunea sau apar într-un număr alarmant într-o perioadă scurtă de timp, este indicat controlul dermatologic pentru a exclude posibilitatea unui cancer de piele.
Cancerele de piele. Cancerul de piele este provocat de modificarea celulelor sănătoase din piele, care încep să se înmulțească necontrolat, până când formează tumori maligne. Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular și melanomul, cel mai agresiv tip de cancer de piele. Alunițele și leziunile suspecte se operează și examenul histopatologic arată dacă sunt benigne sau au devenit maligne. Cel mai frecvent ne întâlnim cu cazuri de cancer de piele, fie carcinom sau melanom, care au fost ignorate prea mult timp. În special în cazul carcinomului, care apare cu precădere la persoanele trecute de 50 de ani, vedem cazuri în care pacientul este adus la medic de către copii, nepoți, după ani de ignorare a problemei. Astfel, leziuni care ar fi putut fi rezolvate rapid și eficient, ajung să lase în urmă mutilări ale feței, să afecteze nasul, urechile, scalpul, și să necesite reconstrucții plastice complexe și tratamente ale cicatricilor pe termen lung. Iar situațiile cele mai tragice sunt cele în care un melanom este identificat în stadii avansate, ajunge să metastazeze, și acolo puterea noastră este limitată, pacientul fiind nevoie să treacă în următoarele faze de tratament oncologic, cu o speranță mai mică de viață.
Mâncărimea de piele sau pruritul apar în multe afecțiuni ale pielii. Dintre acestea, dermatita (sau eczema) și urticaria se întâlnesc cel mai des. Dermatita este o boală de piele inflamatorie, cronică, necontagioasă, care provoacă mâncărime, înroșirea și uscăciunea pielii. Dermatita poate fi de mai multe feluri:
- atopică, afecțiune cu caracter inflamator și dând senzație de mâncărime;
- seboreică, atunci când apare mătreață și senzație de mâncărime la nivelul scalpului;
- de contact, după contactul cu diverși iritanți sau alergeni.
Urticaria, în orice formă, este ușor de recunoscut prin erupțiile tipice roz, edematiate și fugace, care dau mâncărimea intensă. Apare ca o reacție alergică în care organismul reacționează la un factor alergen și poate fi acută sau cronică. Dacă nu este identificată și tratată la timp, se poate agrava până la șoc anafilactic.
Keratozele seboreice sau actinice. Keratozele seboreice sunt leziuni rotunde sau ovale, plane sau palpabile, de culoarea pielii sau cenușii, friabile, care au tendința să crească în dimensiuni. Keratoza foliculară sau ”pielea de găină” se manifestă ca mici umflături pe piele, aspre la atingere. Keratozele actinice sunt leziuni roz, aspre, localizate pe zonele descoperite la soare. Apar în perioada de îmbătrânire și sunt periculoase pentru că 10% din ele se transformă în cancer de piele. Uneori este necesară biopsia de piele pentru a face diferența între cele precanceroase și cele canceroase.
”Când ne referim la sănătatea pielii, abordăm acest aspect din toate unghiurile, de la sănătate la frumusețe, pentru că ele merg mână în mână. În primul rând, este importantă autoexaminarea constantă acasă, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți membri ai familiei. Faceți-vă o obișnuință din a observa alunițele și orice alte semne de pe piele, iar la orice modificare sau semnal de alarmă, cereți sfatul unui specialist. În plus, este important să menținem o rutină a îngrijirii pielii, o curățare corectă, cu produse dermato-cosmetice potrivite tipului nostru de piele, hidratare adecvată și protecția solară, fie prin cremele cu SPF, haine care acționează ca o barieră sau evitarea expunerii la soare la orele de vârf. Nu contează vârsta, sexul sau statutul social. Aceste lucruri se pot face cu o investiție minimă de timp și bani, însă fac o mare diferență pe termen de lung, de la aspectul frumos și luminos al pielii, prevenirea îmbătrânirii premature, la prevenirea unor afecțiuni serioase, din care cel mai important este cancerul de piele”, a concluzionat Dr. Mihaela Leventer.
[…] Source link […]