Știai că primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante?

Sursa foto: beehealthy.or

Știai că primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante? Asta ar însemna, din momentul conceperii până când copilul tău împlinește vârsta de doi ani (9 luni de sarcină și primele 24 luni după naștere), iar în această perioadă este esențial să îi oferi cât mai multă atenție, dragoste și grijă.

Primele 1000 de zile din viata unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea creierului, a corpului, a metabolismului si a sistemului lui imunitar, scrie thehealhtysite.com.

Malnutriția din această perioadă este asociată cu diverse probleme de sănătate sau cu întârzieri de dezvoltare. Un copil are nevoie de nutriție adecvată, legături securizante cu îngrijitorii primari, are nevoie să se simtă în siguranță, să crească într-un mediu sănătos pentru a se dezvolta din plin. Alimentația din timpul sarcinii și din primele luni de viață va avea o influență majoră asupra și asupra dezvoltării ulterioare a capacităților sale fizice, a abilităților de învățare, asupra emoțiilor etc. Malnutriția, neglijarea sau expunerea copilului la evenimente traumatizante în această perioadă pot afecta dezvoltarea și creșterea copilului pe termen lung.

Principalii factori de care trebuie să ai grijă în această perioadă:

Alimentație adecvată

Ceea ce mănâncă mama în perioada de sarcină va influența creșterea și dezvoltarea bebelușului, va influența metabolismul, sistemul lui imunitar și dezvoltarea organelor. O alimentație insuficientă, nesănătoasă supraalimentația din timpul sarcinii, precum și din primele luni de după naștere pot avea urmări grave asupra sănătății micuțului, printre principalele fiind dezechilibre de creștere, boli de inimă, diabet, obezitate, accidentul cerebral mai târziu în viață. Esten important ca un copil să aibă parte de dozele potrivite de fie, acid folic, proteine, acizi grași, iod și zinc etc. Orice deficiență a acestor nutrienți în primele 1.000 de zile poate provoca urmări serioase ce țin de sănătatea copilului, multe dintre acestea nemaiputând fi remediate, modificate.

Citește și: Dieta in sarcina: echilibrul intre pofte alimentare si kilograme in plus

Evită situațiile stresante

Dacă mama este stresată sau suferă o traumă în timpul nașterii, atunci acest lucru poate afecta serios sistemul nervos, creșterea și dezvoltarea micuțului. Stresul este un factor important care favorizează multe probleme de sănătate, precum cele de nutriție, obezitate, probleme cardiace, diabet sau chiar hipertensiune arterială.

Citește și: Evita stresul cand esti gravida!

Dragoste, atașament securizant, atenție

Copilul are nevoie ca pe lângă mâncare pentru corp, să aibă parte și de dragoste din partea îngrijitorilor/ părinților, de acea legătură specială, de grija și atenție din partea lor. Un copil care are parte de un ”atașament securizant” va fi un copil care va fi sănătos, va crește și se va dezvolta armonios atât din punct de vedere fizic, mintal, cât și emotional.

 S-ar putea să te intereseze și: Purtarea bebelușului în brațe și în sisteme speciale

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here