Semne că un copil sau adolescent este dependent de internet

Sursa foto: psychologies.today

Folosirea internetului este ca o sabie cu două tăișuri, pe de o parte, oferă instrumente valoroase, jocuri interesante și conținut informativ, iar pe de altă parte, atunci când este folosit în exces, are capacitatea de a ne afecta fiecare aspect al vieții noastre, inclusiv relațiile, școala, familia,  munca etc.

În prezent, atunci când este vorba despre un adolescent este firesc să înțelegem că el petrece o bună parte din timp….online. Cu toate acestea, dacă acest timp petrecut pe internet intervine tot mai mult și tot mai des cu alte activități din viața lui sau care influențează negativ comportamentul adolescentului, atunci clar trebuie să luăm măsuri.

Dependența de internet nu afectează numai sănătatea fizică și abilitățile sociale ale adolescenților, dar ar putea declanșa sau agrava anumite probleme ce țin de sănătatea lor mintală (depresia sau anxietatea).

Nu este simplu să identifici care este comportamentul normal al unui adolescent și care sunt semnele că adolescentul este dependent de internet, pentru că atunci când vorbim despre perioada de adolescență…ei bine, este mai delicată și mai confuză. Cu toate acestea, specialiștii susțin că putem identifica anumite semnale de alarmă cum ar fi:

  • Rezultate academice mai slabe într-o perioadă de timp scurtă, note mai mici
  • Anxietate și iritabilitate atunci când nu folosește un dispozitiv conectat la internet sau când părintele îi reduce accesul la internet devine ostil
  • Copilul/adolescentul ignoră tot mai des anumite activități ce țin de rutina zilnică sau utilizarea internetului intervine tot mai mult în acestea (legate de îngrijirea personală, petrecerea timpului cu familia, temele școlare etc).
  • Preferă internetul ca activitate recreațională în detrimentul altor activități care în trecut îi plăceau (bicicletă, fotbal, baschet, ieșirile cu prietenii etc).
  • Ignoră orele obișnuite de mers la somn, iar dimineața este excesiv de obosit.
  • Înainte de somn stă pe telefon, tabletă, computer etc, și primul lucru la trezire, verifică unul dintre aceste dispozitive.

Modalități de a ajuta un copil/adolescent dependent de internet

  • Încearcă să vorbești cu copilul/adolescentul despre care sunt motivele pentru care petrece atât de mult timp online. Și întreabă-l dacă nu consideră și el că este o problemă? Este esențial să fii onest, deschis față de el, să vadă că ești de partea lui și că încercați împreună să ajungeți la cauză, la rădăcina problemei.
  • Asigură-te că adolescentul petrece măcar o parte de timp în fiecare zi cu familia. Este important să discutați cu adolescentul de ce timpul în familie este vital și cât de mult timp pe internet este rezonabil în fiecare zi.
  • Întreruperea completă a accesului la internet nu este deloc soluția potrivită de luptă cu dependența de internet. Cel mai bun mod este să te concentrezi pe a-l ajuta să dezvolte obiceiuri sănătoase și interese exterioare care să îi reducă timpul petrecut online decât să încerci să interzici complet internetul.
  • Este important ca în timpul discuțiilor cu copilul/adolescentul părintele să se concentreze  asupra efectului negativ al utilizării în exces a internetului și nu asupra utilizării în sine. Ajută mult să nu generalizezi, ci să specifici lucrurile, cum ar fi să-ți exprimi îngrijorarea cu privire la notele lui scăzute sau neparticiparea suficientă la alte activități.
  • Implementați mici obiceiuri pe care să le respectați cu toții: la masa nimeni nu folosește telefonul, fără computer/tabletă/telefon cu o oră înainte de somn etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here