Ai grija si de tine, nu doar de copilul tau

Ce-si propun cel mai des parintii de pretutindeni? Sa aiba mai multa rabdare. Dar asta e deja primul semn ca paharul s-a umplut periculos de mult. Si cum altfel, de vreme ce trebuie sa te confrunti zilnic cu micile dezastre ce tin de meseria de parinte, de la prima cadere din patut a celui mic, pana la momentul in care decide ca vrea sa renunte la scutec, dar nu foloseste olita, ci… podeaua, ori ziua in care se bate parte in parte cu sora sau fratele sau?

Asadar, provocarea noastra nu e doar de a ne pastra cumpatul, ci mai ales de a ne bucura de prezent, cu tot ce ne pregateste el. Copiii adora sa isi vada parintii veseli. In aceste momente, devin ei insisi mai fericiti si mai cooperanti. Indiferent ce face copilul, tine de noi daca ziua va fi cuprinsa de haos sau lucrurile se vor desfasura intr-o armonie deplina.

Daca simti adesea frustrare, te simti extenuata sau depasita de situatie, daca mintea ta brodeaza frecvent scenarii negative, inclusiv in legatura cu cel mic, sau daca tipi la copil mai tot timpul, s-ar putea sa suferi de ceea ce se numește SAP Disorder (Sacrificarea pe Altarul Parental). Acest “sindrom” apare cand uitam sa avem grija de noi insine, sa ne oferim atentia de care avem nevoie. Pur si simplu, ne secatuim de puterea de a ne bucura de lucrurile marunte. Si nu ne afecteaza doar pe noi, parintii, ci si pe copiii nostri, care se vor pricopsi cu o mama sau un tata (sau cu ambii) frustrati, pesimisti, incordati. (Sa ghicim – oare aceasta atitudine a noastra, a adultilor, ii va ajuta pe copii sa isi indrepte comportamentul?)

Asta inseamna ca ar trebui sa-i spunem copilului sa renunte la nevoile lui, ca sa ni le putem indeplini pe ale noastre? Bineinteles ca nu. Parentingul de calitate presupune sa ai grija de copilul tau in orice situatie, sa-i observi nevoile si sa faci tot ce poti pentru a i le satisface (vorbim de nevoile reale si justificate, desigur).

Dar putem fi parinti cu adevarat buni doar daca avem grija, in acelasi timp, de noi insine. Asa ca este important sa fim atenti la propriile nevoi si sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne recapata starea de bine – este una dintre principalele responsabilitati ale parentingului.

Acest calm de care avem atata nevoie pare aproape imposibil de atins, avand in vedere provocarile pe care le avem de infruntat la “locul de munca”. Dar nu imposibil. Iata cateva sugestii:

  1. Fa in asa fel incat sa te simti bine cu tine cat mai mult pe parcursul unei zile. Respira adanc, fii atenta la propria respiratie si lasa starea de bine sa cuprinda tot trupul. Observarea propriei respiratii te ajuta sa te conectezi cu prezentul – o forma esentiala de “atentie”, de care avem cu totii nevoie.
  2. De fiecare data cand simti ca se apropie frustrarea sau ca iti pierzi rabdarea, intreaba-te: “De ce am nevoie in acest moment pentru a-mi recapata echilibrul emotional?”. Apoi, ofera-ti ceea ce ai nevoie – fie ca e si copilul prin preajma sau nu. Ai nevoie sa iei o pauza de la tot pentru cinci minute si sa asculti trilul pasarilor de afara? Fa-o. Trebuie sa bei un pahar cu apa? Nu mai amana. Simti nevoia sa dansezi pe melodia preferata? Te vei destresa pe loc daca o faci. Daca ceea ce ai nevoie nu poti face chiar acum, promite-ti ca o vei face cum se va ivi prima ocazie – o baie fierbinte si lunga dupa ce adorm copiii sau un masaj pe care sa-l faci impreuna cu partenerul tau. Sau opt ore de somn neintrerupte.
  3. Noteaza provocarile zilei si descopera moduri de a avea grija de tine atunci cand apar. Este viata ta si tu decizi ce sa faci cu ea – chiar si atunci cand simti ca pierzi controlul. Nu ajuta nimanui sa te victimizezi. Ora de somn te scoate din minti? Fa un plan ca sa iasa mai bine – fie ca asta inseamna ca in unele seri sa-l adoarma partenerul tau. Muta ora de culcare mai devreme, ori fa-ti un ceai si bucura-te de savoarea lui, in timp ce-i citesti celui mic povestea preferata pentru a suta oara.
  4. Aplica regulile de parenting si asupra ta. Fii propriul tau parinte. Daca poti avea grija de un pui de om, sigur poti avea grija si de tine. Nu, nu esti perfecta – dar cine e? Nici macar nu trebuie sa fii. Ai nevoie de tandrete si de un umar pe care sa-ti asezi fruntea cand ai obosit, exact precum copilul tau. Iubeste-te si ai grija de sufletul tau – asta te va transforma, implicit, intr-un parinte din ce in ce mai bun.
  5. Lasa-te invaluita de frumusetea fiecarui moment si a fiecarei etape din viata ta si a pruncului tau. Incetineste ritmul si bucura-te de rasul copilului, de mirosul dulce al parului sau, de bucuria de a invata ceva nou impreuna.

Tu cum scapi de stres? Ce modalitati ai descoperit pentru a te bucura de copilul tau si a-ti pastra calmul, in acelasi timp?

Articol aparut pe www.psychologytoday.com

Traducere si adaptare: A. M.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here