Orice parinte isi doreste sa aiba un copil sanatos si pentru aceasta ar face orice ca sa-l protejeze de boli. Cu toate acestea, exista anumite afectiuni cu care, inevitabil, o mare parte dintre bebelusi se confrunta. Iata 3 dintre acestea.
Infectia
Este foarte posibil ca in primul an de viata bebelusul tau sa aiba parte de cel putin un episod diareic. De obicei, aceasta boala apare din cauza infectiei cu rotavirus, foarte des intalnita la bebelusi. Aceasta afectiune se manifesta, asa cum spuneam, prin diaree, stari de voma, ameteli si febra. Virusul actioneaza la nivelul intestinului subtire, atacand stratul ce-l captuseste. Rezultatul este deshidratarea cauzata de pierderea excesiva de lichide si electroliti. Adeseori, aceste simptome dureaza intre trei si zece zile, insa copiii infectati cu rotavirus pot fi contagiosi timp de 10, 12 zile de la primul scaun apos ce a indicat aparitia diareei. Tot acest prim indiciu trebuie sa te trimita de urgenta la medicul pediatru, deoarece doar el este in masura sa-i prescrie micutului cel mai bun tratament. De obicei, acesta consta in odihna si administrarea unor produse care sa inlocuiasca pierderile hidroelectrolitice.
Aftele bucale
Aftele sunt leziuni localizate predominant la nivelul cavitatii bucale si au o incidenta ridicata in randul copiilor, in special al bebelusilor, acestia avand un sistem imunitar insuficient dezvoltat. Exista situatii cand aftele bucale se pot asocia cu afte genitale, cu manifestari cutanate, oculare, digestive sau respiratorii. Din acest motiv, exista doua mari cauze ale aparitiei aftelor bucale la bebelus: pot aparea ca reactie negativa la antibiotice sau prin transmitere directa de la mama la cpil, aceasta suferind de o posibila afectiune vaginala. Apar sub forma unor eritemato-vezicule (mici leziuni cu lichid dispuse pe fond rosiatic), care se erodeaza repede si evolueaza ca mici ulceratii rotunde, cu contur regulat, bine delimitate, acoperite de un depozit albgalbui inconjurat de o zona rosie. De obicei, dureaza intre 8 si 11 zile si sunt foarte dureroase. La primul semn al aparitiei acestei afectiuni, consulta medical pediatru, care iti va prescrie cea mai buna modalitate de tratament.
Dermatita seboreica
Dermatita seboreica este o afectiune care se manifesta la sugar in primele luni de viata, fiind determinata de o secretie excesiva a glandelor sebacee, cu blocarea canalelor excretoare si acumularea subtegumentara de sebum. Se manifesta prin aparitia la nivelul scalpului, urechilor, sprâncenelor si gatului a unor depozite scuamoase cu caracter uleios care formeaza mici cruste. Din fericire, nu este o afectiune dureroasa si se trateaza relativ usor.
Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ceri sfatul medicului, care iti va spune cum sa-l scapi pe cel mic de acest disconfort. De obicei, inainte de toate, trebuie sa-i cureti cojitele de pe pile. Pentru asta, il vei unge cu un ulei special pe care il vei lasa sa actioneze la nivelul scalpului si al zonelor afectate timp de zece minute. Apoi, cu un pieptan pentru bebelusi, il vei pieptana pe cel mic intr-o singura directie si vei vedea cum o mare parte dintre aceste cruste vor disparea.