In vreme ce Romania continua sa se mentina pe primele locuri in Uniunea Europeana in privinta mortalitatii infantile, situatia din Republica Moldova este chiar mai dramatica, riscul de deces al copiilor sub un an fiind de doua ori mai mare fata de media U.E. (8,7 decese la 1.000 de nascuti vii). Una dintre cauze este comuna: incidenta crescuta a nasterilor in randul mamelor adolescente. Circa 1 din 10 nou-nascuti din Romania provin din mame adolescente, asa ca nu este surprinzator faptul ca aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani din U.E. (23%) traiesc in tara noastra. Din cele 199.720 de nasteri inregistrate in Romania in 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani si 17.933 de la adolescente cu varsta intre 15-19 ani.
In ceea ce priveste Republica Moldova, 1.908 de copii s-au nascut din mame cu varsta sub 20 de ani in 2019, conform datelor provizorii furnizate de Biroul National de Statistica al Republicii Moldova.
Salvati Copiii Romania, alaturi de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), lanseaza, cu sprijinul companiei farmaceutice MSD Romania, cea mai ampla interventie in sanatate publica pentru cresterea accesului la servicii medicale, educationale si sociale pentru adolescente insarcinate, mame adolescente si copii sub 5 ani din zone rurale defavorizate din Romania si Republica Moldova.
„Mortalitatea infantila si materna, precum si maternitatea timpurie continua sa fie fenomene dramatice, ale caror cauze sunt atat socio-culturale, cat si medicale. De aceea, este vitala prevenirea acestora in comunitatile vulnerabile, acolo unde adolescentele nu au acces la educatie medicala si la servicii medicale de baza. Conceptul interventiei are la baza cateva dimensiuni cheie: proximitate, calitate, caracterul integrat, implicare multisectoriala si, nu in ultimul rand, durabilitate. Cu ajutorul expertilor locali dorim sa aducem servicii de calitate cat mai aproape de adolescentele insarcinate, mamele adolescente si copiii lor si sa le oferim acces la servicii integrate (medicale, sociale, educationale), adaptate nevoilor lor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Implementat ca parte a initiativei globale MSD for Mothers, proiectul are o valoare de peste 1.400.000 USD si se va desfasura pe o perioada de 3 ani (2021-2024). Suma alocata reprezinta cea mai mare investitie intr-un proiect de responsabilitate sociala corporativa (CSR) a unei companii farmaceutice din Romania si una dintre cele mai mari investitii sociale private, din domeniul sanatatii. Acest proiect vine in completarea demersurilor de reducere a mortalitatii materne sustinute de MSD Romania inca din 2016.
Proiectul tinteste un numar de circa 6.300 de beneficiari (adolescentele insarcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame minore si copii cu varsta de pana la 5 ani) din judetele cele mai sarace ale celor doua tari si cu cele mai mari incidente ale sarcinilor la adolescente.
Printre obiectivele interventiei se numara:
- imbunatatirea starii de sanatate a 1.800 de adolescente (1.500 in Romania si 300 in Republica Moldova) in timpul sarcinii si reducerea cazurilor de mortalitate infantila.
- reducerea numarului de sarcini nedorite, prin consiliere si educatie pentru 4.500 de adolescente din zone rurale defavorizate (3.500 in Romania si 1.000 in Republica Moldova).
- crearea de parteneriate cu institutiile relevante la nivel local si national pentru gasirea de solutii in vederea asigurarii accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele adolescente din zonele rurale defavorizate si prevenirea sarcinilor in randul adolescentelor.
”Prin acest proiect, ne propunem sa contribuim atat la prevenirea sarcinilor in adolescenta, cat si la asigurarea de servicii medicale de calitate in cazul aparitiei sarcinii si a nasterii in adolescenta. Mizam pe o interventie sistemica, care sa imbunatateasca cooperarea principalelor sectoare responsabile – educatie, protectie sociala, sanatate. In acelasi timp, vom informa si sensibiliza societatea in vederea schimbarii perceptiei fata de educatia sexuala si vom face pledoarie pentru realizarea acesteia in cadrul invatamantului general obligatoriu, conform standardelor OMS. Ne dorim ca fiecare adolescent si adolescenta sa-si poata dezvolta competentele necesare prevenirii comportamentelor sexuale riscante si abuzive, toate acestea intr-un mediu sigur, prietenos, respectuos, liber de prejudecati si blamare”, a declarat Vasile Coroi, Director executiv al Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova.
Pandemia de COVID-19 a pus noi bariere in ceea ce priveste accesul la servicii medicale, crescand riscul maternal si adancind distanta dintre populatia vulnerabila si serviciile de sanatate esentiale. In acest context, nevoia de prioritizare a sanatatii materne si de consolidare a incluziunii si a accesului la servicii de sanatate esentiale, precum si la serviciile de sanatate a reproducerii si sanatatea materna pentru populatiile vulnerabile este mai stringenta ca niciodata.
“Sunt recunoscute efectele nefavorabile ale cercului vicios prin care mamele minore si copiii lor se pot adanci in saracie, vulnerabilitate, dependenta si marginalizare sociala in lipsa accesului la servicii adecvate, la momentul oportun. Proiectul isi doreste ruperea acestui cerc vicios pentru tanara generatie. Initiativa MSD for Mothers va avea un impact imens la nivelul societatii prin consolidarea sistemului de sanatate din perspectiva accesului la servicii de sanatate materna si protejarea viitorului tinerelor fete, mamelor si copiilor, precum si al comunitatilor din care fac parte”, a declarat Kostas Papagiannis, Managing Director MSD Romania.
Salvati Copiii are deja o retea de profesionisti in zonele rurale, care vor contribui cu adevarat la succesul proiectului, datorita experientei lor in furnizarea de asistenta specializata pentru fetele si femeile insarcinate si adolescenti.
Date de context
- Conform Federatiei Nationale a Asociatiilor Medicilor de Familie, 53% din localitatile din Romania nu au deloc medic de familie sau nu au suficienti medici de familie. Multe fete si femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicatie in timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea in evidenta si monitorizarea adecvata a sarcinii si asteapta pana cand situatia lor se precipita sau se inrautateste. Cauzele acestui fenomen sunt variate si adesea asociate. Cel mai adesea este vorba de distanta mare fata de cabinetele medicale, lipsa resurselor pentru a plati transportul, lipsa de informatii cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate in timpul sarcinii sau necunoasterea faptului ca, prin efectul legii, ele capata automat statut de asigurat in sectorul public de sanatate, cu drepturi specifice, odata ce devin insarcinate.
- Fenomenul maternitatii precoce nu este neaparat unul intamplator, anumite tinere mame avand un risc mult mai mare de a da nastere mai multor copii la varste fragede. In Romania, din 749 de mame cu varsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima nastere, iar 29 chiar la a doua nastere, adica aproape 4%. Pe segmentul 15 – 19 ani, dintre 17.933 de mame precoce, 74% se aflau la prima nastere, 21% erau la a doua nastere si 4% la a treia nastere. In plus, un numar deloc neglijabil de adolescente sub 19 ani erau la a patra nastere (70) sau chiar la al cincilea copil (11). Acest fapt indica o nevoie neacoperita de servicii si cronicizata, o ignorare din partea societatii a fetelor aflate in situatii de vulnerabilitate.