Când bebelușul e sănătos și fericit, întreaga familie este cu zâmbetul pe buze. Totuși, colicii și afecțiunile digestive le fac de multe ori probleme celor mici, chiar din primele luni de viață. Ce-ai spune dacă ai afla că soluția pentru o burtică liniștită și fericită îți este la îndemână și poate fi folosită chiar de la nașterea celui mic? Află în continuare ce rol au probioticele în menținerea sănătății și a stării de bine a bebelușilor.
Aparatul digestiv al bebelușilor – cum se dezvoltă și ce probleme apar
În primele luni după naștere, flora intestinală a bebelușului începe treptat să se formeze. În tot acest timp, în organismul celui mic se dezvoltă o serie de bacterii, dintre care o bună parte sunt bacterii benefice, care echilibrează componența florei și au un rol deosebit de important în crearea imunității. Cele mai multe bacterii se transmit chiar de la mamă, atât înainte de naștere, cât și ulterior, prin alăptare. De asemenea, dacă nașterea se face în mod natural, mama îi transmite bebelușului său bacterii benefice, prin flora microbiană din vagin.
Se poate spune că începutul vieții e marcat de un șir de transformări, prin care bebelușul trece pentru a se adapta la mediul de viață, la hrana primită și la bacteriile cu care intră în contact zi de zi. Cu toate aceste schimbări care au loc în organism, este firesc ca aparatul digestiv să fie destul de solicitat, provocându-i celui mic probleme precum colicii, constipația sau refluxul gastroesofagian. Acestea sunt momentele în care bebelușul tău, deși hrănit, curat și schimbat, plânge și se agită, fiind deranjat de problemele digestive.
Ce efect au probioticele și cum contribuie la un aparat digestiv sănătos
Te întrebi ce variantă poate fi eficientă în caz de colici sau reflux bebeluși, ajutându-l pe cel mic să își păstreze starea de bine și sănătatea burticii? Chiar dacă laptele matern conține probiotice, acestea nu sunt întotdeauna suficiente. De aceea, o soluție pot fi suplimentele alimentare cu probiotice. Probioticele au numeroase efecte benefice, printre care:
- Creșterea imunității – luptând împotriva bacteriilor periculoase, bacteriile benefice sunt acel aliat al sănătății care se formează în interiorul organismului și reprezintă prima linie de apărare împotriva bolilor.
- Formarea și refacerea florei intestinale – la începutul vieții, flora intestinală este încă în formare. E important ca din aceasta să nu lipsească bacteriile bune, care vor lupta pentru sănătatea celui mic. În plus, dacă la un moment dat va fi necesar să îi administrezi bebelușului antibiotice sau alte medicamente puternice, va trebui să te asiguri că flora sa nu este distrusă, incluzând probioticele în schema de tratament.
- Ameliorarea și prevenirea problemelor digestive – bebelușii se pot confrunta destul de des cu probleme care le afectează sistemul digestiv. Sindromul colonului iritabil, colicii, dereglările de scaun și refluxul sunt consecințele faptului că organismul celui mic abia își formează procesele interne și reacționează la orice stimul. Probioticele pot ameliora toate aceste neplăceri, ajutându-l pe bebeluș să se simtă mai liniștit și să nu mai experimenteze atât de des dureri de burtică, gaze și reflux.
Surse de probiotice – produse indicate pentru bebeluși
Probioticele pot fi găsite într-o varietate de produse alimentare, care pot fi adăugate treptat în dieta celui mic. Ia însă în considerare faptul că bebelușul nu începe să mănânce toate aceste alimente decât mai târziu și nu pot fi introduse toate în același timp în alimentație. În plus, prin procesul de fabricație și prin conservare, produsele își pot pierde o parte din proprietăți, incluzând și cantitatea de probiotice.
Iată cele mai cunoscute produse care conțin probiotice: iaurturi neîndulcite, lapte bătut, sana, kefir, brânză proaspătă. Murăturile precum varza și castraveții conțin și ele probiotice datorită procesului de fermentare, însă aceste alimente nu pot fi adăugate atât de timpuriu în dieta celui mic.
Pentru a compensa cantitatea de probiotice, ai la dispoziție suplimentele alimentare, pe care le poți administra bebelușului tău sub formă de picături. De exemplu, poți apela cu încredere la picăturile BioGaia Protectis Baby, care conțin Lactobacillus reuteri Protectis, prima tulpină probiotică izolată din lapte matern. Picăturile contribuie la refacerea și menținerea echilibrului florei intestinale, ajutându-l pe cel mic să facă față mai bine problemelor stomacale. Pot fi administrate pe termen lung, chiar din prima zi de viață a bebelușului, fiind supuse testelor clinice, care le-au confirmat siguranța în ceea ce privește administrarea la bebeluși și copii mici.
Dacă bebelușul tău are probleme cu imunitatea, este bine să discuți cu medicul despre consumul de probiotice, pentru a te asigura că le dozezi corect. În timp, poți opta pentru un mix între alimentele care conțin probiotice și suplimente, în funcție și de recomandările medicului pediatru.
În ziua de astăzi, avem acces la foarte multe inovații care ne fac viața mai frumoasă și mai ușoară. Bazează-te pe probiotice pentru a menține sănătatea și starea de bine a bebelușului tău, iar cu timpul te vei bucura să vezi că micuțul crește sănătos, puternic și fără probleme cu burtica.
[…] Source link […]