Unul dintre principalele motive pentru care proaspetii parinti ajung cu cel mic la doctor este reprezentat de ingrijorarea privind piciorul plat al copilului. In continuare, vom vorbi despre aceasta afectiune, vom demonta anumite mituri si vom afla care sunt solutiile la aceasta problema.
Contrar credintei populare, afectiunea piciorului plat nu este, in realitate, atat de des intalnita si, din fericire, nici atat de periculoasa pe cat se considera.
Picior plat rigid vs. picior plat functional
In primul rand, trebuie sa facem diferenta intre piciorul plat rigid, care reprezinta o afectiune ireductibila, si piciorul plat functional.
Daca atunci cand ne referim la prima varianta, vorbim despre o malformatie congenitala sau afectiune neurologica, cea de-a doua este mult mai des intalnita si, de asemenea, inofensiva.
„Din pacate, abia inspre varsta de 7 ani se poate face diferenta intre un picior plat functional, care nu va avea consecinte, si un picior plat care paraseste zona normalului si, din pacate, pana in prezent nu putem vorbi nici despre un tratament preventiv care sa fie cu certitudine eficient,” afirma Conf. Dr. Alexandru Ulici, medic primar ortopedie pediatrica.
In ce cazuri este recomandata incaltamintea ortopedica?
In unele cazuri de picior plat s-au remarcat rezultate pozitive in urma kinetoterapiei, precum si a mersului descult, mai ales pe teren accidentat. Insa, pana la varsta de 7 ani, cand se poate face diferenta intre piciorul plat rigid si piciorul plat functional, specialistii nu recomanda sub nicio forma folosirea incaltamintei ortopedice.
„Incaltamintea ortopedica poate avea sens in piciorul plat rigid secundar unor afectiuni congenitale sau neurologice unde balansul muscular este oricum compromis, dar in piciorul plat functional, aceasta face mai mult rau pentru ca determina hipotrofie musculara si accentueaza diformitatea, facand-o ireversibila” avertizeaza Dr. Alexandru Ulici.
Cazurile de picior plat functional care necesita tratament vor fi stabilite de catre medicul ortoped pediatru pe baza examenului clinic si a radiografiilor de picior efectuate in incarcare. In aceste cazuri, plantograma este putin utila, neaducand informatii care sa modifice conduita terapeutica si asta pentru ca eventualele talonete, utile intr-o oarecare masura la adolescent si adult, nu au efectul corector scontat.
Ce tratament functioneaza in cazul piciorului plat?
„Tratamentul cazurilor selectionate de catre ortopedul pediatru consta intr-o interventie chirurgicala minim invaziva care are drept scop restabilirea raportului normal dintre astragal si calcaneu (oasele retropiciorului).
Artroerezisul articulatiei subastragaliene in cazul patologiei pediatrice necesita de multe ori gesturi chirurgicale asociate ceea ce la adult nu este necesar. Un organism aflat in crestere trebuie sa fie tratat de catre un cadru medical specializat in gestionarea acestui proces deosebit de complex care este cresterea,” mentioneaza Dr. Alexandru Ulici.
Ce riscuri apar in cazul netratarii piciorului plat?
In absenta tratamentului chirurgical, evolutia poate fi spre agravare, cu pierderea completa a supletii si imposibilitatea de a merge timp indelungat pe teren accidentat sau de a practica anumite sporturi. De asemenea, tot pe termen lung va ramane si riscul de a experimenta diferite momente dureroase.
Mai mult decat atat, un picior plat va putea genera in timp aparitia de monturi si hallux valgus care vor avea categoric un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului.
Articol scris cu ajutorul Conf. Dr. Alexandru Ulici, medic primar ortopedie pediatrica