Părinți, atenție la rotavirus iarna!

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în țările cu climă temperată, inclusiv în România, incidența infecției cu rotavirus înregistrează o creștere semnificativă în timpul sezonului rece. De asemenea, specialiștii atrag atenția că în lipsa imunizării, rotavirusul poate fi contractat de mai multe ori, în perioade diferite. Rotavirusul rezistă la frig, iar cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au loc în perioadele reci și uscate ale anului. Pe lângă temperaturile scăzute, răspândirea acestei boli este favorizată și de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supraviețuiește un timp mai îndelungat în perioada iernii.

Studiile indică faptul că factorii climatici pot favoriza de asemenea și transmiterea rotavirusului între oameni. “De exemplu, odată cu venirea iernii, petrecem mai mult timp în casă și avem mai multe contacte în spații închise, astfel că șansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta și din spitale, astfel că incidența sa crescută din lunile reci se explică și prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus, spre deosebire de sezonul călduros, iarna avem o imunitate mai scăzută”, declară medicul pediatru Iulia Țincu, de la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”.

Spre deosebire de toate celelalte virusuri care cauzează boli digestive, rotavirusul este singurul care rezistă și se răspândește mai ușor la temperaturi scăzute. Ca urmare, în unele zone din lume, boala este supranumită și “diareea de iarnă.

Cu toate acestea, rotavirusul atacă bebelușii în special în primele 3 luni de viață, indiferent de măsurile de igienă sau de anotimp. Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva acestei boli.

Specialiștii pediatri atrag atenția că rotavirusul este o boală foarte contagioasă, care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar și prin picături din secrețiile respiratorii, emanate în aerul inchis al unei camere sau comunități. Rotavirusul se tratează doar în spital și în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicații severe.

Societatea Română de Pediatrie recomandă ca măsuri de prevenție pe timp de iarnă:

  • Vaccinarea copilului împotriva rotavirusului; vaccinul se administrează pe cale orală, de la vârsta de 6 săptămâni și până la 6 luni;

  • Se recomandă dezinfectarea periodică a spațiului de joacă și a jucăriilor ;

  • Izolarea cazurilor chiar și în interiorul familiei;

  • Alăptarea joacă un rol important în prevenirea bolii;

  • Pentru copiii de peste 6 luni neimunizați, se recomandă menținerea unei igiene cât mai bune;

  • Se recomandă evitarea locurilor aglomerate;

Află mai multe despre rotavirus pe http://www.protejamcopilaria.ro/rotavirus/ și urmărind campania „Să protejăm împreună copilăria” a Societății Române de Pediatrie. În cadrul site-ului, părinții au la dispoziție o secțiune de întrebari, unde vor primi răspuns din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here