Un raport făcut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și London School of Hygiene and Tropical Medicine scoate la iveală impactul devastator pe care-l are infecția cu streptococii de grup B. Din cauza acestei bacterii 150.000 de bebeluși mor anual, peste 500.000 de bebeluși se nasc prematur și provoacă numeroase handicapuri permanente.
Streptococul de grup B (SGB), această bacterie comună, care poate fi transmisă în uter, prin lichidul amniotic, în timpul nașterii sau în primele săptămâni de viață reprezintă o problemă de sănătate mult mai importantă decât se credea până în prezent.
Prin raportul respectiv OMS trage un semnal de alarmă și susține că este nevoie urgent de dezvoltarea unui vaccin.
„Acest studiu nou ne arată că streptococul de grup B este o ameninţare majoră și subevaluată pentru supravieţuirea şi bunăstarea nou-născuţilor, care are efecte devastatoare asupra unui număr foarte mare de familii din lume. OMS se alătură partenerilor pentru a le solicita dezvoltarea urgentă a unui vaccin matern”, a spus Philipp Lambach, autorul respectivului raport, precum și reprezentant al Departamentului de vaccinare din cadrul OMS.
Este prima cercetare în care se arată legătura dintre infecția cu SGB și nașterile premature, precum și efectele negative care pot apărea în urma infecțiilor asociate cu streptococii de grup B, și anume, bebelușii care se nasc cu tulburări neurologice, precum paralizia cerebrală, pierderea auzului și a vederii.
În medie, 15% dintre femeile însărcinate, reprezentând circa 20 de milioane pe an, sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală, dar în cele mai multe cazuri sunt asimptomatice.