Studiile cercetatorilor arata ca 50-60% dintre persoanele care lucreaza pe calculator, la birou, au simptome vizuale deranjante, ce includ si oboseala oculara. Femeile in ziua de azi se straduiesc sa imbine cariera cu familia. Multe realizeaza o muncă de birou, asta inseamna lucru pe calculator cel putin 8 ore pe zi.
Cercetatorii au analizat modul in care munca si productivitatea femeilor se poate deteriora, daca stau mult timp in fata ecranului de la PC. Rezultatele lor au aratat ca supraexpunerea la lumina albastra, emisa de ecranul computerului, poate cauza anumite probleme de vedere si simptome, ca de exemplu:
- Oboseala oculara, senzatie de ochi uscat sau iritat
- Probleme de concentrare, sensibilitate la lumina
- Dureri de cap, de spate si gat
- Vedere incetosata si somn perturbat.
Cand apar astfel de simptome este posibil sa fie vorba de sindromul de vedere computerizata (CVS) sau asa-numitul „sindrom de oboseala vizuala la calculator„.
O solutie accesibila, pentru a preveni aparitia acestui sindrom, este folosirea de ochelari de calculator, care ofera protectie impotriva radiatiilor albastre daunatoare. Astfel de lentile ochelari au filtru impotriva luminii albastre. In virtutea acestei proprietati, ochelarii de PC sunt o metoda de prevenire a efectelor nocive ale luminii digitale a ecranului prin munca prelungita in fata computerului, la job sau acasa.
De ce ochii obosesc usor?
Oboseala ochilor este cea mai frecventa boala ce apare din cauza muncii la birou pe calculator. Ea afecteaza si femeile si barbatii. Persoanele care au o senzatie de oboseala, mancarime si senzatie de iritatie la ochi, probabil s-au expus prea mult timp la lumina albastra emisa de ecranul computerului sau al altui dispozitiv digital. In ultimii ani, s-a spus despre dependenta excesiva a oamenilor de telefoanele mobile, calculatoare, tablete si alte dispozitive digitale. Asta produce cu siguranta oboseala ochilor.
Studiile oamenilor de stiinta arata ca oamenii care se uita la computer sau la alte dispozitive digitale au tendinta de a clipi mai rar, fapt ce poate duce la oboseala, uscarea ochilor, senzatie de arsura si mancarime la ochi. Oamenii clipesc in mod normal de 18 ori pe minut.
Astfel de simptome pot semnala si alte afectiuni, care pot fi depistate de un medic de specialitate. Prin urmare, daca oboseala oculara nu dispare (chiar daca ochii sunt protejati cu ochelari de calculator), iar simptomele continua (ex. disconfort ocular, tulburari de vedere), trebuie consultat medicul oftalmolog.
Alte cauze ale oboselii ochilor sunt:
- Anumite probleme de sanatate care afecteaza vederea si produc oboseala – neurastenia, isteria, tulburari de menopauza, suprasolicitarea fizica
- Existenta unor probleme de vedere necorectate la timp – adica miopia, astigmatismul, hipermetropia
- Diferenta mare intre dioptriile celor doi ochi, cum ar fi un grad de miopie prea mare, sau un grad rau de hipermetropie
- Anumiti factori de mediu cum ar fi de exemplu lumina prea puternica sau distributia inegala ori palpaitoare a sursei de lumina.
Sfaturi pentru a ameliora oboseala vizuala
Respectarea orelor de somn este foarte importanta, pentru a lasa ochii sa se odihneasca suficient si a dormi 7-8 ore noaptea. Persoanele care se uita pana tarziu la televizor, sau care folosesc computerul noaptea, pot simti la un moment dat ca le obosesc ochii foarte tare. Pentru a preveni asta este nevoie de pauze dese, de odihna si somn adecvat.
Un obicei bun de a ameliora oboseala este de a aplica cu palmele caldura ochilor. Se freaca timp de 7-9 secunde palmele, apoi se pun pe ochi si se tin cel putin 5 minute. Acest obicei ajuta la promovarea circulatiei sangelui, reducerea oboselii oculare, imbunatatirea pulsului si a vederii.
Pentru a va mentine sanatatea, medicii recomanda mai putin statul in casa pe calculator si mai mult plimbarile in aer liber. Un camp vizual larg este mai favorabil pentru ochi. Aerul curat si soarele nu se obtin in cass. Exista si cateva sporturi care au efect bun asupra ochilor. De pilda, tenisul este unul dintre ele, dar si badmintonul. Cand globul ocular urmareste mingea, muschii ciliari (care sunt ca un inel de muschi netezi) continua sa se relaxeze si sa se contracte; efectul sinergic al muschilor extraoculari va promova metabolismul ocular si astfel este redusa oboseala ochilor si promovata sanatatea acestora.
[…] Source link […]