Copilul refuza sa manance: cat e adevar si cat e imaginatia mamei?

Foto: intermountainhealthcare.org

Zi de zi, cauti sa-i pregatesti copilului tau mancaruri care mai de care mai gustoase, insa el refuza sa manance sau doar gusta. Ce e de facut? Ce spun medicii? Cat e adevar si cat e imaginatia mamei?

Foarte multe mame cred ca micutul nu mananca atat cat scrie in carti sau, mai rau, ca nu mananca nimic.

Realitatea a demonstrat insa ca, de cele mai multe ori, exista o diferenta intre ce si cat mananca copilul si cat crede mama ca ar trebui sa manance. De aceea, specialistii sustin ca o conditie obligatorie pentru a verifica sanatatea copilului este masurarea greutatii si a cresterii in inaltime. Insa, trebuie subliniat ca nici chiar o greutate mai mica decat cea aflata in cadrul graficului de varsta nu este totdeauna relevanta, deoarece fiecare copil are propriul ritm de crestere. Dezvoltarea sa se raporteaza la greutatea de la nastere – un copil prematur va recupera mai incet in greutate si lungime.

„Nu mi-e foame!“

Apetitul unui copil este variabil de la o zi la alta. Dupa varsta de 6 luni, pofta de mancare scade in intensitate, deoarece el devine interesat mai mult de mediul inconjurator. In acest caz, oferirea unor recompense sau, mai grav, administrarea unor pedepse sunt total nerecomandate. Acestea il fac pe copil fie sa se simta in centrul atentiei si sa speculeze la maximum momentul, fie sa capete o aversiune fata de mancare, iar ca o reactie de protest va incepe sa refuze din ce in ce mai mult mancarea.

In mod real, lipsa poftei de mancare apare in cazul unor boli infectioase acute, a anemiei, a unor leziuni ale mucoasei bucale sau ale faringelui (stomatite sau amigdalite), dupa sau in timpul administrarii in exces de vitamina D sau A (separat sau in preparate polivitaminice) sau in cazul unor boli cronice.

Statisticile arata ca una dintre cele mai intalnite cauze ale inapetentei copiilor o constituie anxietatea familiei, in special a mamei, privitor la acest lucru, atunci cand copilul este fortat sa manance.

Cateva sfaturi

  • Vitaminele sunt foarte bune pentru cresterea poftei de mancare. Nu sunt insa indicate decat la sfatul medicului, care le poate recomanda dupa un control amanuntit al copilului.
  • Perioada de ”protest” a copilului (intre 9 luni si 2 ani) se manifesta de multe ori inclusiv in ceea ce priveste alimentatia.
  • Apa in exces si sucurile indulcite umplu stomacelul copilului si ii taie pofta de mancare. De aceea, evita-le.
  • Nu-i oferi copilului mai multe feluri de mancare la o masa, pentru ca va incepe sa fie din ce in ce mai mofturos.
  • Nu-i oferi prea multe gustari. Orice gustare intre mese, oricat de mica ar fi, induce senzatia de satietate.
  • Atunci cand copilul chiar nu vrea sa manance zile in sir, orice ai incerca, ia legatura cu medicul pediatru. Acesta poate spune daca intr-adevar sunt probleme serioase in acest sens.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here