Marul, una dintre cele mai bune gustari pentru un copil (si pentru un adult!)

Foto: canbabieseat.com

Cu siguranta stii zicala aceea ca “un mar pe zi, tine doctorul departe”. Iata de ce se spune ca marul este una dintre cele mai bune si sanatoase gustari pentru un copil (dar si pentru un adult!).

Marul apartine familiei Rosaceae si este cel mai raspandit pom fructifer. Este recunoscut din timpuri stravechi pentru calitatile sale vindecatoare. Consumul de mere poate preveni multe probleme de sanatate si diverse boli.

Marul contine 85-90% apa, fiind digerat foarte repede in stomac, in 15-20 de minute. De aceea, ar trebui consumat inainte de masa  sau la cateva ore dupa masa. Daca va fi consumat impreuna cu alte alimente, va sta in stomac timp de mai multe ore, ceea ce nu este deloc recomandat.

Pe langa apa, marul contine cam 10% carbohidrati si 3% fibre. Un mar mic poate contine pana la 40mg de vitamina C (in functie de soi, exista mari diferente). Alte vitamine continute sunt A, E, B1, B2, B6 si beta-caroten. O alta subtanta importanta (prezenta mai ales in coaja) este pectina, o fibra cu multe beneficii: ajuta la eliminarea a numeroase toxine din intestine, reduce colesterolul “rau”, distruge bacteriile daunatoare). Alte substante sunt carotenoizii, acizii organici si diverse minerale.

Combinatia de vitamine, minerale si alte subtante face ca marul sa stimuleze sistemul imunitar si sa fie foarte eficient impotriva virusurilor, bacteriilor si radicalilor liberi. De aceea, ne protejeaza de raceli si gripe, si ne ajuta in lupta impotriva celulelor maligne, reducand riscul de cancer de colon.

Carotenul ne protejeaza impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete. Prin continutul de pectina si celuloza, merele regleaza procesele digestive, stabilizeaza flora intestinala si ne ajuta la tulburarile de digestie, mai ales cand este vorba despre constipatie. Si este considerat unul dintre cele mai bune fructi pe care ie poti oferi bebelusului atunci cand se incepe diversificarea (introducerea solidelor),

Marul are, de asemenea, un efect benefic asupra inimii si sistemului circulator. Previne acumularea substantelor nocive in sange, reduce colesterolul si previne infundarea vaselor de sange, reducand astfel riscul de tromboze si ateroscleroze.

Continand mult potasiu, marul stimuleaza eliminarea din corp a fluidelor in exces, contribuind la pierderea in greutate. Continutul mare de fibre creeaza senzatia de satietate, fapt care reduce apetitul – de aceea, marul este nelipsit din dietele pentru scaderea in greutate.

Calciul si fosforul au un efect benefic asupra cresterii si dezvoltarii oaselor si dintilor, iar fluorul previne cariile dentare, intareste si protejeaza gingiile si flora de la nivel bucal.

Mestecatul lent al bucatilor de mar curata dintii si distruge bacteriile daunatoare din cavitatea bucala.

Gratie unei concentratii mari de carbohidrati, mai ales fructoza si glucoza, marul ii da organismului energie, previne oboseala si lipsa concentrarii. Avand 90% apa si necontinand grasimi, merele satisfac setea si ne improspateaza dupa o sedinta de efort fizic.

Nu-i asa, ca te-am convins sa mergi chiar acum sa mananci un mar si sa-i dai neaparat si copilului?

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here