Iată ce trebuie să știi despre consumul de ouă în cazul copilului și în cazul adultului

Sursa foto: www.kindercare.com

Proteinele sunt indispensabile procesului de dezvoltare a copiilor și sunt necesare adulților în menținerea integrității structurale a organismului, pentru reînnoirea țesuturilor. Avem nevoie de proteine, dar acestea trebuie să fie de calitate, susțin specialiștii.

Unul dintre alimentele care conțin proteine de calitate este oul. Iată ce trebuie să știi despre consumul de ouă în cazul copilului și în cazul adultului.

Este important să mănânci ouă încă din perioada sarcinii

Ultimele studii arată că femeile însărcinate și cele care alăptează, care mănâncă ouă îi oferă și bebelușului o doză suficientă de colină (nutrient important pentru buna desfășurare a mai multor procese corporale, cum ar fi sinteza neurotransmițătorilor, metabolismul, dezvoltarea creierului, memoriei și multe altele.

Pline de nutrienți

Ouăle conțin proteine de calitate superioară, au aminoacizi esențiali, conțin vitamine liposolubile (vitamina D, Vitamina A, vitamina E, vitamina K), precum și vitamine hidrosolubile (complexul de B-uri), minerale esențiale (fier, calciu, fosfor, seleniu, potasiu), iar unele grăsimi sunt esențial pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos (lecitina, cefalina etc).

Puține calorii

Unele studii au arătat rolul pe care ouăle îl pot juca în reglarea și menținerea greutății copilului. Este nutritiv și are puține calorii. Un ou mediu fiert are aproximativ 70 de calorii, din care gălbenușul aproximativ 50 de calorii. Numărul de calorii crește în momentul în care oul este prăjit în ulei, este făcut omletă cu alte ingrediente, precum cașcaval, mozzarela etc.

O cercetare a arătat că acei copii care mănâncă la micul dejun ouă au tendința de a consuma mai puține calorii la prânz. Un alt studiu a arătat că foamea a fost redusă în general atunci când copiii au mâncat un mic dejun proteic, pe bază de ouă. Acel mic dejun a crescut săturația copiilor cu 32%, a scăzut foamea cu 14% și dorința de a mânca cu 30% în comparație cu o masă bogată în carbohidrați.

Mulți nutriționiști recomandă consumul de ou, pentru că are indice glicemic scăzut.

Dar câte ouă poate consuma un copil? Dar un adult?

În cazul unui bebeluș care a început diversificarea, introducerea gălbenușului se va face pe la 7-8 luni (un sfert de gălbenuș), pe la vârsta de 1 an poate fi oferit și albuș, și o jumătate de gălbenuș. Pe la vârsta de 3 ani, copilul poate mânca între 3-5 ouă pe săptămână, cu acordul pediatrului.

Ceea ce este important de reținut este că nu toată lumea va mânca același număr de ouă. Persoanele care nu prea consumă carne, produse lactate sau pește, pot mânca mai multe ouă. De asemenea, vor putea consuma mai multe ouă persoanele care sunt mai active din punct de vedere fizic, precum și cele care nu au afecțiuni cardiovasculare sau nu au hipertensiune sau colesterol prea mare. Atenție! Nu uitați nici de produsele care conțin ouă atunci când se pregătite (clătite, prăjituri, cozonaci, anumite salate etc).

Specialiștii susțin că ar fi bine să nu depășim consumul de 7 ouă pe săptămână în cazul unui adult, potrivit healthline.com, iar ca să rămânem la limitele normale, 5 ouă pe săptămână sunt suficiente pentru a acoperi necesarul nutrițional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here