Fereste-ti copilul de insolatie!

insolatie copil

Organismul nostru sintetizeaza vitamina D in prezenta razelor soarelui, ceea ce inseamna ca, impreuna cu un aport adecvat de minerale si vitamine, ne ajuta sa ne pastram pielea si oasele sanatoase. Insa trebuie sa ne expunem cu moderatie la soare, sa ne protejam, deoarece putem face insolatie, pe langa razele ultraviolete care ne pot face rau (ne afecteaza vederea si pielea daca nu ne protejam cu ochelari si creme cu filtru UVA, UVB si UVC).

Organismul unei persoane sanatoase are abilitatea de a se adapta, in general, la diferentele de temperatura; bineinteles ca acest lucru depinde de hainele alese (mai calduroase iarna, din materiale naturale, si mai lejere si sumare vara, dar tot din materiale naturale si in culori foarte deschise), dar si de alimentatie si hidratare. Insa exista anumite conditii cand organismul nostru nu mai face fata conditiilor externe si cedeaza.

De exemplu vara, cand este foarte cald, supraexpunerea la soare si caldura determina cresterea necontrolata a temperaturii corpului care poate depasi 40,5 grade Celsius, deoarece organismul este epuizat si deshidratat. Primele simptome sunt oboseala, slabiciunea, durerile de cap, stari de ameteala, greata, senzatie de voma si, in ciuda temperaturii ridicate, tegumente palide, reci si umede. Acestea sunt primele semne ca organismul a pierdut controlul in incercarea de a face fata caldurii extreme.
Daca nu luam imediat masuri, atunci simptomele se pot agrava, persoana care a facut insolatie devine confuza sau chiar incepe sa delireze, isi poate pierde cunostinta mai mult de un minut, poate manifesta convulsii, tahicardie (cresterea ritmului batailor inimii), se accentueaza durerile de cap, apar varsaturile si diareea (care contribuie la deshidratare), pielea i se inroseste, este fierbinte si devine uscata sau transpira in exces, iar temperatura corpului creste peste 40 de grade Celsius.

Insolatie – o urgenta medicala?

Insolatia este o urgenta medicala foarte grava. In anotimpul cald se recomanda evitarea expunerii directe la soare si la temperaturi foarte ridicate, purtarea unei palarii sau a unei sepci si a unor haine mai largi, subtiri, din material natural si in culori deschise, si consumul ridicat de apa. Trebuie evitata expunerea la soare in zilele calduroase in intervalul 10:00-17:00 sau somnul pe plaja in zile caniculare, cu atat mai mult direct sub razele soarelui. Trebuie sa tinem cont ca oboseala, stresul, precum si anumite afectiuni acute ne expun riscului de a face insolatie. De aceea, de la primele semne de supraincalzire, oboseala si dureri de cap trebuie sa luam masuri si sa nu ezitam sa apelam serviciul de urgente in cazui in care constatam ca cineva expus la soare se simte rau.

In cazul copiilor, trebuie sa tinem cont ca organismul lor nu are aceeasi capacitate de adaptare la mediu ca al unui adult si parintii trebuie sa fie foarte responsabili, deoarece insolatia la copii este foarte frecventa si foarte grava, starea acestora trecand mult mai rapid de la simptome usoare, la simptome cu complicatii severe.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here