Este sau nu este benefică o dietă vegană sau vegetariană în creşterea copiilor? Iată ce spun specialiștii!

Sursa foto: parenting.firstcry.com

“Dacă vei adopta o alimentație vegană/ vegetariană și vei avea grijă ca aceasta să fie una calitativă și să conțină suplimentele necesară, atunci da, consider că beneficiile sunt mai mari decât riscurile” a spus Dr. Małgorzata Desmond, dietetician, specialist în medicina nutriției, în cadrul unei dezbateri online pe tema: “Influența alimentației vegan-vegetariene în rândul copiilor, asupra dezvoltării viitorului adult”. În cadrul conferinței au fost prezentate și rezultatele primelor două studii privind alimentația vegan-vegetariană la copii.

La conferință a fost prezentă, în calitate de Guest Speaker, autoarea primului studiu din lume privind efectele alimnetatiei vegan-vegetariene în rândul copiilor, Dr. Małgorzata Desmond, dietetician, specialist în medicina nutriției.

Studiul coordonat de Dr. Małgorzata Desmond a apărut, în 2021, în The American Journal of Clinical Nutrition, a fost realizat de UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, UK și Children’s Memorial Health Institute, Varșovia, Polonia.

Concluzia acestui studiu a evidențiat un profil cardiovascular optim pentru copiii cu dietă vegană, dar și un risc crescut de deficiențe nutriționale în dezvoltarea sistemului osos al copiilor vegani. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 187 de copii, cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani, timp de 6 ani.

”Alimentația vegan-vegetariană la copii trebuie supervizată de un dietetician specializat în acest tip de diete. De asemenea, este nevoie ca parinții să primească ghiduri de nutriție și să completeze dieta cu supliemente alimentare, îndeosebi vitaminele D, B și fier. Iar monitorizarea testelor de sânge să se facă cel puțin o dată pe an”, a declarat Dr. Małgorzata Desmond, care în cadrul conferinței a recomandat ca alimentația vegan-vegetariană în cazul copiilor să fie suplimentată cu B12 și Vitamina D2/D3, în special iarna.

Cel de-al doilea studiu a apărut în 2022, în revista Pediatrics și a fost realizat de cercetătorii de la Spitalul St Michael’s of Unity Health din Toronto, pe un eșantion de 9000 copii, cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani.

Acest studiu nu a identificat diferențe mari între alimentații, ci doar un risc de subponderabilitate, subliniind necesitatea unei consilieri de specialitate, atunci când părinții planifică dietele copiilor vegetarieni. Studiul de cohortă și datele au fost colectate între 2008 și 2019.

”Prin această conferință ne dorim să dezvoltăm Programul Național de Educație Alimentară Timpurie, dezvoltat în parteneriat cu KiloStop Junior, în cadrul Programului INOVALIMENT, încercând să îi ajutăm pe părinți să aibă acces la cele mai bune soluții oferite de către specialiștilor și, de asemenea, să schimbăm mentalități în ceea ce privește modul în care va fi desenată alimentația viitorului”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific.

Evenimentul a fost organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu, în parteneriat cu KiloStop Junior, iar participarea a fost gratuită.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here