Broccoli sau desert, ce crezi ca prefera copilul?

Imagine de Thorsten Frenzel de la Pixabay

Broccoli sau desert, ce crezi ca prefera copilul? E o intrebare retorica, bineinteles. Pentru ca 10 copii din 10 vor spune, intr-un cor: deseeeert! Sau ceva dulce! Broccoli-ul e sanatos, dar copilul va prefera dulcele…inca din burtica! Si sa nu credeti ca i se va schimba aceasta preferinta atunci cand se va naste sau cand mai creste.

Ne place dulcele, acesta este adevarul. Si nu este nimic in neregula in asta, atata timp cat stim ce fel de dulce sa ii oferim corpului (din fructoza, din legume, chiar si din unele deserturi, atata timp cat sunt mai sanatoase si cantitatea este una rezonabila!).

A le oferi copiilor posibilitatea de a decide singuri de cate ori servesc desert este o atitudine gresita a parintilor. Datorita gustului bun si dulce, copilul poate prefera acest fel de mancare, in detrimentul alimentelor sanatoase si hranitoare, ceea ce nu este de dorit. Deciziile privitoare la desert trebuie sa-ti apartina in exclusivitate tie, iar micutul tau trebuie sa inteleaga ca acestea nu sunt intamplatoare.

Bineinteles, nu exista nicio problema in ceea ce priveste desertul, doar daca medicul pediatru interzice acest lucru, din diverse motive: atunci cand dulciurile sunt consumate in exces sau cand sunt preferate in locul alimentelor de baza (induc senzatia de satietate, pe termen scurt). De aceea, desertul trebuie servit intotdeauna dupa masa, dar cu moderatie! Nu, nu trebuie sa-ti obisnuiesti copilul sa primeasca desert dupa fiecare masa! Aceasta fiind una dintre cele mai comune greseli pe care le fac parintii.

Copiii au nevoie de un aport mai mare de glucide (carbohidrati) decat adultii (consuma mai multa energie), insa zaharul poate fi asimilat nu doar din dulciuri, ci si din paine, cereale, sucuri, etc. De aceea, in functie de meniul propus, copilul tau poate primi sau nu desert.

Cele mai indicate deserturi pentru cei mici sunt fructele, biscuitii si prajiturile de casa. Insa, regina incontestabila a deserturilor pe timp de vara ramane inghetata, care, datorita multitudinii de combinatii si a aromelor dintre cele mai diverse, satisface si cele mai pretentioase gusturi ale micutilor.

Nu uita, cantitatea trebuie sa fie moderata, pentru a se evita eventualele probleme. Totodata, este important sa nu faci rabat de la calitate, atunci cand cumperi o inghetata pentru cel mic. Trebuie sa tii cont si de faptul ca proprietatile nutritive si deci si beneficiile difera in functie de materiile prime folosite pentru prepararea ei. De aceea, ar fi bine sa fii atenta la continutul de aditivi si sa alegi cu precadere inghetatele care contin aditivi naturali si coloranti vegetali.

Avantaje: Preferintele alimentare ale copilului trebuie respectate. Daca acesta refuza sa manance anumite alimente, tu nu trebuie sa-l fortezi, si mai ales nu trebuie sa-l ameninti ca nu-si va mai primi desertul preferat. Desertul nu trebuie oferit ca recompensa, si nici eliminat din cauza ca micutul a fost neascultator.

Dezavantaje: Medicii pediatri recomanda sa se evite consumul excesiv de dulciuri, acestea putand fi servite ca desert, in cadrul unei mese principale. Altfel, pe langa problemele dentare pe care le pot provoca, dulciurile cresc si probabilitatea aparitiei obezitatii, inca de la varste foarte fragede. De asemenea, consumul frecvent al dulciurilor influenteaza procesele de crestere si poate duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii oaselor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here