De ce creste numarul copiilor cu alergii?

Imagine de Luisella Planeta Leoni de la Pixabay

De ce creste numarul copiilor cu alergii? Numarul copiilor cu alergii creste din ce in ce mai mult. In prezent, se estimeaza ca intre 30-35% dintre copii au una sau mai multe alergii. Exista o anumita predispozitie genetica? Facem alegeri alimentare gresite atunci cand este vorba despre copii? Sau factorii din mediul inconjurator sunt de vina? Cum putem preveni aparitia alergiilor si la ce sa fim atenti, explica Rares Simu, specialist in imunologie clinica si alergologie, medic homeopat.

Sa intelegem de unde vine alergia

Alergia apare pe un anumit “teren” asupra caruia actioneaza diferiti factori: alergeni, substante poluante, alimentatie cu multe chimicale, infectii repetate, tratamente medicamentoase in exces (in special antibiotice). In familiile in care exista unul sau mai multi membri cunoscuti cu alergie trebuie luate masuri pentru a evita toti acesti factori. Copiii nascuti intr-o astfel de familie, ar fi bine sa fie testati, pentru a depista alergia sau alergiile din timp.

Expunerea la alergenii din mediul inconjurator

Dr. Rares Simu

Exista mai multi factori care favorizeaza aparitia alergiei. “Cei mai importanti sunt reprezentati de expunerea constanta la cantitati crescute de alergeni, atat a mamei in timpul sarcinii, cat si ulterior a copilului. De exemplu, in casele vechi, cu multa mobila sau cu multe covoare, carpete, fara o buna aerisire sau cu igrasie. Acestea ofera un mediu propice atat pentru dezvoltarea acarienilor, dar si pentru dezvoltarea mucegaiurilor.

Un rol la fel de important il are si expunerea la poluanti, inclusiv fumul de tigara, care este nociv atat pentru o femeie insarcinata, cat si pentru viitorul copil. Aceasta este una dintre cauzele pentru care bolile alergice au o frecventa mult mai mare in tarile dezvoltate, industrializate, acolo unde poluarea este din ce in ce mai mare. La fel se explica si cresterea exponentiala a procentului de alergici din ultimii 20 ani”, spune alergologul.

“Multumim”, fast-food si junk-food

Atunci cand discutam despre principalele cauze ale alergiilor, “trebuie amintite si alimentele „moderne”, mancarea de tip “fast food” si “junk food” – acestea contin o cantitate crescuta de chimicale (E-uri). Si in acest caz conteaza alimentatia din timpul sarcinii, din timpul alaptarii si apoi, al diversificarii alimentatiei (introducerea alimentelor la sugar)”.

Folosirea nejustificata a medicamentelor

Infectiile repetate, in special cele virale, cresc riscul de aparitie a alergiei. Acest aspect este valabil atat in perioada de sarcina, la mama, cat si ulterior la copil. De asemenea, anumite tratamente pot fi implicate in favorizarea alergiei. Aici trebuie mentionat efectul nociv al tratamentelor antibiotice in exces, mai ales la copiii mici. Folosirea repetata, nejustificata, a acestor tratamente in cazul infectiilor respiratorii virale creste riscul de aparitie a rinitei alergice si a astmului alergic. Sunt tipice cazurile de copii care racesc, sunt tratati cu antibiotice din ce in ce mai puternice si astfel, se intra intr-un cerc vicios, copiii racind din ce in ce mai frecvent, antibioticele scazand in timp puterea de aparare a organismului. Ulterior acesti copii au un risc foarte mare sa dezvolte o afectiune alergica – rinita cronica sau astm bronsic”, atentioneaza Rares Simu, specialist in imunologie clinica si alergologie.

Metode de prevenire ale alergiilor

Dr. Rares Simu

Potrivit alergologului, atunci cand o persoana este depistata cu o alergie trebuie luate masuri foarte stricte pentru a reduce expunerea la acel alergen. “De exemplu pentru polen, in sezonul cald, ar fi indicat sa se urmeze un tratament de protectie cu un antihistaminic, ar trebui redusa expunerea la polen prin schimbarea hainelor imediat ce se intra in casa sau ca persoana respectiva sa faca dus atunci cand vine de afara. De asemenea, ar trebui evitate locurile unde concentratia de polen este mare, locurile cu multa vegetatie. Este de preferat ca vacantele sa fie petrecute la mare.

Pentru cei cu alergie la praf de casa, trebuie scazuta concentratia de acarieni prin indepartarea mobilierului care este inutil. In casa ar trebui ca pe jos sa existe o suprafata lavabila si nu mocheta sau covoare, sa fie cat mai putine carti, draperii, perdele, cel putin in dormitor. De asemenea, camerele trebuie sa fie luminoase, bine aerisite, fara umezeala. Asternuturile trebuie calcate cu abur sau chiar fierte, din cand in cand. Trebuie ca perna, plapuma, salteaua sa fie din materiale sintetice, hipoalergene si nu din puf, pene, lana, bumbac. La ora actuala, exista spray-uri, care contin substante ce omoara acarienii. Acestea se pot folosi pentru a reduce cantitatea de alergeni.

Persoanele care au alergie la animale si au un animal de companie acasa, ar fi recomandat sa gaseasca un alt proprietar pentru prietenul patruped. Alergenii de animale raman in mediul respectiv chiar si la cateva luni dupa ce acesta nu a mai locuit acolo. Este important de retinut ca, la cei care au alergie doar la unul sau doi alergeni, dar nu respecta aceste reguli de profilaxie deseori apar sensibilizari si la alti alergeni”, spune explica Rares Simu, specialist in imunologie clinica si alergologie, medic homeopat.

Nu uita nici de alimentatie!

In prezent, cea mai buna abordare in cazul unui copil cu un risc ridicat de a dezvolta una sau mai multe alergii, pe de o parte, este de a lua din timp anumite masuri de precautie sau de reducere a expunerii la acele alergene, iar pe de alta parte, de a avea o alimentatie echilibrata.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here