Criptorhidia: unul sau ambele testicule nu coboară în scrot

Foto: parenting.firstcry.com

Criptorhidia este o anomalie congenitală în care unul sau ambele testicule nu coboară în scrot, rămânând în abdomen sau în canalul inghinal ori la nivelul inelului extern. Află aici mai multe.

Testiculele se formează în perioada intrauterină în abdomenul fătului de sex masulin, iar înainte de naștere, acestea încep să coboare progresiv, traversând canalul inghinal. Astfel, la naștere, testiculele trebuie să se afle în scrot. Însă, la 3% dintre nou-născuții băieți născuți la termen unul sau ambele testicule nu sunt coborâte (această anomalie apare în aproximativ 30% la cei născuți prematur).

Criptorhidia poate fi bilaterală, dar mult mai des afectează testiculul drept. În aproximativ 80% din bebelușii afectați, testiculele coboară spontan pe parcursul primului an, în restul cazurilor, există posibilitatea ca testiculele să coboare mai târziu sau să fie nevoie de o intervenție chirurgicală, altfel, în viața de adult poate fi afectată spermatogeneza (ceea ce determină scăderea fertilității), deoarece testiculul necoborât este expus unei temeperaturi mai mari sau să nu se producă hormoni suficienți pentru dezvoltarea caracteristicelor sexuale masculine.

Prima persoană care ar trebui să semnaleze că ar fi o problemă este neonatologul, în urma unui examen clinic (scrot subdezvoltat, testicule nepalpabile etc).

Cauzele criptorhidiei:

  • Predispoziție genetică (antecedente familiale)
  • Factorii hormonali
  • Factorii structurali
  • Deficitul de testosteron
  • Nașterea prematură/greutate mică la naștere etc.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here