Rabia sau turbarea este o boala infectioasa virala mortala cauzata de virusul rabic atacand sistemul nervos central al omului. De cele mai multe ori, infectia se produce in urma unei muscaturi sau rani provocate de un animal turbat, de pilda, caine, pisica, vulpe, liliac, sconcs, dihor, raton etc. Ce trebuie sa stii, ca parinte, atunci cand copilul este muscat de un animal?
Incubatia bolii (n.r. perioada dintre contaminare si aparitia primelor simptome) poate sa dureze intre patru si sase saptamani, desi poate sa dureze mai putin in cazul muscaturilor la nivelul fetei sau sa dureze mai mult atunci cand vorbim despre muscaturi la nivelul picioarelor (in unele cazuri, desfasurandu-se chiar mai mult de un an).
Exista trei stagii ale simptomelor rabiei la copii, in functie de evolutia lor. Prin urmare, aceste simptome pot deveni ulterior fatale pentru micuti, potrivit Mom Junction.
Primul stagiu al simptomelor
Prima etapa a simptomelor de rabie se mai numeste si ,,perioada prodromala” (n.r. intervalul dintre primele semne manifestate de boala si aparitia tuturor manifestarilor caracteristice bolii). Copilul infestat cu rabie poate resimti simptomele de la una pana la patru zile.
Simptomele sunt:
- Febra;
- Tuse;
- Dureri de cap;
- Stare de voma;
- Pierderea apetitului;
- Dureri musculare;
- Inflamarea gatului;
- Stari de greata;
- Senzatie de “furnicatura” in jurul sau in zona muscaturii.
Stagiul al doilea al simptomelor
Urmatoarele simptome care se ,,instaleaza” in aceasta etapa sunt similare cu simptomele encefalitei, o inflamatie acuta a creierului.
Simptomele sunt:
- Febra pana la 40 de grade Celsius;
- Senzatie de iritabilitate;
- Stare de agitatie excesiva;
- Spasme musculare;
- Convulsii;
- Halucinatii/confuzii;
- Productie excesiva de saliva ori de lacrimi;
- Paralizie la nivelul corzilor vocale;
- Stare de slabiciune;
- Stare de neplacere/disconfort la auzul sunetelor sau la expunerea la lumina.
Stagiul al treilea al simptomelor
In aceasta etapa, copilul poate intra in coma sau in stop cardio-respirator. In general, decesul survine intre patru si 12 zile in ultimul stagiu al simptomelor de rabie.
Simptomele sunt:
- Spume la nivelul gurii;
- Pierderea/slabirea controlului muschilor faciali;
- Pierderea/slabirea controlului de respiratie;
- Incapacitatea de a inghiti;
- Dubla viziune.
Citeste si La spital cu copilul? Nu-ti interna copilul singur!
Ce poti face in cazul in care copilul a fost muscat de un animal turbat?
In primul rand, conform Baby Center, vei contacta imediat medicul tau pediatru ori poti suna la cel mai apropiat spital din zona ta. Daca dureaza pana cand vei putea ajunge la medicul tau ori la cel mai apropiat spital, este important sa urmezi aceste reguli de baza:
- Spala imediat rana cu un jet puternic si abundent de apa cel putin 15 minute. Fluxul de apa va indeparta saliva si, pana la urma, sursa virusului;
- Foloseste apa si sapun pentru a curata zona ranita, apoi aplica un antiseptic precum iod povidona (povidon iodinat) care ajuta la distrugerea virusului;
- Mergi la medic sau la cel mai apropiat spital.
Evita sa pui pe zona muscata plante medicinale ori uleiuri esentiale deoarece poate agrava situatia! Nu incerca sa atingi zona infectata cu mainile goale, neprotejate! Medicul veterinar este cel care examineaza si trateaza plagile produse prin muscatura!
Doar medicul te va sfatui daca cel mic va avea nevoie de vaccinare sau nu bazandu-se pe anumite reguli:
- Observa animalul care l-a muscat pe copil in urmatoarele zece zile;
- Daca acel animal din vecinatate este imun la rabie, atunci medicul nu-ti poate recomanda vaccinul;
- Animale precum soarecii, veveritele, sobolanii sau pasarile pot sa nu fie turbate;
- Reptilele, pestii sau amfibienii nu sunt infectate cu virusul rabic.
Cand va fi nevoie de vaccinare impotriva rabiei?
- Animalul este unul nou in zona;
- Animalul care a muscat copilul nu poate fi observat in urmatoarele zece zile;
- Daca locuiti intr-o zona unde exista, de obicei, animale turbate;
- Daca observi ca animalul respectiv prezinta unul sau mai multe dintre simptomele rabiei, atunci tratamentul va fi administrat imediat;
- Animalele de companie, cum ar fi pisicile sau cainii, se pot infesta cu virusul rabic.
De asemenea, doctorul poate nu va dori sa astepte pana cand simptomele rabiei vor aparea, mai ales cand poate fi prea tarziu. Pentru orice nelamuriri, specialistul va recomanda o serie de imunizari antirabice pentru siguranta copilului fiind vorba despre profilaxie post-expunere. Imunizarea impotriva rabiei este sigura atat pentru bebelusi, cat si pentru copii, scrie Healthy Children.
In cazul in care rana este una severa, medicul poate recomanda imunoglobulina rabica sau vaccinul antitetanos.
Cum poti preveni rabia cauzata de muscatura de animal?
- Prin vaccinul antirabic;
- Vaccinarea animalului de companie;
- Invata copilul cum sa se fereasca de animalele straine, sa nu le ofere mancare sau sa stea in apropierea puilor (motiv pentru care femelele pot ataca).
28 septembrie este Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei
Este celebrata in fiecare an pentru a se constientiza prevenirea rabiei, riscurile de imbolnavire si modalitatea prin care comunitatile din intreaga lume pot ajuta la eliminarea surselor de rabie. De altfel, 28 septembrie marcheaza si ziua in care a decedat Louis Pasteur, chimistul si microbiologul care a dezvoltat primele vaccinuri impotriva rabiei, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Citeste si De ce are nevoie un copil in spital?
Autor: Andreea Borcila