Cerealele pe care copiii le mananca la micul dejun contin mai mult zahar decat gogosile si mai multa sare decat chipsurile, potrivit unui studiu realizat de un post de televiziune din Marea Britanie citat de Daily Mail, care a presupus evaluarea a sapte dintre cele mai populare branduri de cereale pentru copii.
In cazul a cel putin sapte dintre cele mai populare tipuri de cereale a fost depistata o cantitate mare de zahar, chiar superioara celei din gogosi. Astfel, fulgii de porumb dintr-o punga de cereale pentru copii contin 11,1 grame de zahar la un bol cu 30 de grame de cereale, adica echivalentul a trei lingurite de zahar. In acelasi timp, o gogoasa, despre care cei mai multi cred ca nu este sanatoasa, contine 8,6 grame de zahar, arata studiul.
Niveluri ridicate de zahar au fost depistate si in cazul tuturor celor 7 nume de cereale pentru copii care au fost cercetate. Valorile sunt valabile doar pentru cereale si nu iau in considerare zaharul sau laptele adaugate ulterior.
Un alt studiu a evidentiat ca cerealele consumate de copii la micul dejun asigura o alimentatie saraca in substante nutritive, in ciuda faptului ca cei mai multi parinti s-au obisnuit sa creada ca un consum de cereale la micul dejun este cel mai sanatos mod de a incepe o zi. Cerealele sunt benefice, dar cele integrale, neprocesate, neambalate in tot felul de pungi atractive pentru cei mici, si cu siguranta fara adaosuri, fara zahar, fara coloranti, fara sare.
Descoperirile mai arata ca multe dintre alimentele considerate sanatoase sunt de fapt raspunzatoare de aparitia obezitatii. Cercetatorii atrag atentia ca daca acest obicei continua, pana in 2050, doua treimi dintre copii vor fi supraponderali sau obezi, riscand sa dezvolte boli precum diabet, boli de inima, infertilitate si cancer.