Ce este hernia ombilicala?

Imagine de Mylene2401 de la Pixabay

Hernia ombilicala este o problema destul de frecvent intalnita, atat la copilul nascut prematur, cat si la bebelusul nascut la termen. Iata ce este hernia ombilicala si ce trebuie sa stii. 

Inca din uter, in interiorul abdomenului, mai precis in spatele buricului, exista un anumit spatiu ramas deschis, care permite cordonului ombilical sa treaca, facand in acest fel legatura dintre mama de fat. Pe masura ce copilul creste, acesta se inchide, in timp ce muschii abdominali se sudeaza. In cazul unor copii, acest lucru nu se intampla in totalitate, ramanand o mica zona libera, de marimea unui varf de deget. Motivele sunt cauzate de intarzierea inchiderii inelului ombilical, care poate fi favorizata de o serie intreaga de cauze, cum ar fi cresterea presiunii aerului din abdomen, printr-o stare de constipatie prelungita, reprize lungi de plans sau efort de tuse, lichid in cavitatea abdominala sau organe marite patologic.

Cand si cum se manifesta

Statisticile arata ca hernia ombilicala se intalneste la 10% dintre copii si se manifesta in intervalul primelor 6 luni de la nastere. In aceasta perioada se pot observa, atunci cand copilul plange, niste umflaturi-basici care apar in regiunea cordonului, care, daca sunt presate usor, se reduc, intrand in abdomen. Trebuie consultat cat mai repede un medic pediatru. Copilul nu are voie sa planga mult, foarte eficient fiind si un masaj care contribuie la tonifierea musculaturii cavitatii abdominale.

Factori de risc

Hernia ombilicala apare mai ales daca:

– exista precedente in familie

– un parinte care a avut hernie in copilarie;

– copilul este nascut prematur;

– testiculele nu au coborat in scrot;

– copilul sufera de displazie de sold;

– exista deformari ale uretrei.

Tratament

In cele mai multe cazuri, daca diametrul defectului de perete este egal sau mai mic cu 1 cm, se vindeca spontan. De obicei, hernia ombilicala dispare de la sine in decursul a 12-18 luni. Tratamentul sau recurgerea la interventia chirurgicala sunt hotarate de medicul chirurg impreuna cu pediatrul.

Sunt destul de rare cazurile in care apar complicatii ale herniei ombilicale – este considerata cea mai inofensiva dintre toate tipurile de hernie. In timp, copilul creste, cavitatea abdominala se fortifica si inelul ombilical se cicatrizeaza.

Atentie: atunci cand copilul are buricul iesit mult in afara, este posibil sa aiba hernie ombilicala. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune nu este dureroasa si nici nu comporta vreun pericol, dar este important sa te adresezi medicului!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here