Ce contine scutecul bebelusului? De fapt, sa discutam despre ce a facut puiul in scutec!

De multe ori ai spus probabil ca nu vei ajunge o mama atat de disperata incat sa te apuci sa scormonesti in scutecul bebelusului tau pentru a cerceta textura, culoarea si frecventa scaunului sau. Aceasta se intampla pe vremea cand nu erai inca mama. Recunoaste! Acum, lucrurile stau cu totul altfel.

Dupa nastere, orice proaspata mamica devine brusc interesata de absolut orice are legatura cu copilul ei, cu sanatatea si bunastarea lui.

Daca in timpul sarcinii, vorbeai cu sotul tau despre cat de minunata va fi experienta de parinte, acum, mai mult ca sigur discutati mai mult despre cate scaune a avut micutul, cat de mult trebuie incalzit laptele sau cat a dormit intre mese, decat despre carti, filme sau calatorii. Bine ati venit in lumea parintilor!

„Disectie“ pe continutul scutecului!

Asa cum am aflat la randul nostru de la mamele noastre, un bebelus sanatos este acela care mananca, doarme si are un program regulat… de a-si face nevoile. Daca iti alaptezi copilul si la inceput parca nu esti prea convinsa daca mananca suficient, faptul ca are scaun de trei, patru ori pe zi, este un semn ca primeste suficienta hrana. Insa, daca esti novice in meseria de parinte, culoarea, textura si frecventa scaunului celui mic iti vor da mari batai de cap. Iti vei petrece mult timp observand materiile fecale ale bebelusului tau, deoarece acestea pot indica o serie de afectiuni, destul de periculoase in primele luni de viata ale celui mic. Prima surpriza o vei avea la cateva ore dupa nastere, cand ii vei schimba primul scutec. Atunci vei gasi pe scutecul lui o substanta lipicioasa asemanatoare smoalei, de culoare verde inchis. Acesta este primul scaun al bebelusului, meconiul, o mixtura de lichid amniotic, bila si secretii ale glandelor intestinale. Meconiul va fi eliberat in primele 24 de ore dupa nastere si abia cateva zile mai tarziu vei avea de-a face cu o „treaba mai serioasa“.

Bebelusul alaptat la san

In primele luni de viata ale copilului tau, daca alegi sa-l alaptezi la san, vei constata ca scaunul sau va avea culoarea galbui inchis, asemenea mustarului, va fi subtire ca si consistenta si fara miros urat. In primele saptamani, bebelusul va avea cel putin patru scaune pe zi. Uneori, un nou-nascut „iese afara“ dupa fiecare masa. Incredibil, nu-i asa?

Bebelusul hranit cu formule de lapte praf

Daca nu vei avea suficient lapte la san sau, din diferite motive, alegi sa-ti hranesti copilul cu formule de lapte praf, trebuie sa stii ca, astfel, micutul tau isi va face nevoile putin mai rar, de trei, cel mult patru ori, pe zi, iar scaunul lui va avea o culoare verzuie sau galben inchis, mult mai dens ca si consistenta si ceva mai urat mirositor.
Orice variatie a culorilor galben, verde sau maro e normala la aceasta varsta, sunt de parere specialistii. Singurele culori ale scaunului copilului tau, care te vor determina sa suni imediat medicul pediatru sunt rosu, alb sau negru, acestea putand indica sangerari gastrointestinale, afectiuni ale ficatului sau o absorbtie deficitara a elementelor nutritive. In ceea ce priveste consistenta, este la fel de normal ca scaunul micutului tau sa fie moale, atata vreme cat hrana lui consta deocamdata doar in lapte.

Pentru foarte multi dintre parinti, frecventa scaunului bebelusului reprezinta o alta fixatie. Exista nou-nascuti care „ies afara“ o data la patru zile, la fel cum altii fac „chestiuni serioase” dupa fiecare masa. Ambele extreme sunt normale, ne linistesc specialistii. Medicii ne sfatuiesc ca ar trebui sa fim atenti mai mult la consistenta scaunului micutului, decat la frecventa acestuia.

Constipatia

Daca bebelusul pare ca nu se simte confortabil si umple scutecul cu o substanta mai densa decat pasta de dinti sau care arata ca un trunchi de smoala intarita, probabil ca este constipat. Aceasta problema poate aparea din cateva motive. Bebelusii mai mici de patru luni se pot constipa daca nu primesc suficiente lichide. Asadar, pentru a preveni eventualele neplaceri, incurajeaza-ti micutul sa bea mai mult lapte din biberon sau de la san.

La copiii mai mari de un an, vinovata de aparitia constipatiei poate fi preocuparea fluctuanta pentru alimente. Specialistul iti va recomanda probabil sa-i dai micutului cateva lingurite de suc de prune cu apa sau alte remedii mai blande.

Boala diareica

La cealalta extrema, daca scaunul bebelusului devine foarte subtire, apos sau cu urme de mucozitati, iar micutul isi face nevoile mult mai des decat de obicei, probabil are diaree. Poate fi de la alergiile la lapte, daca este diversificat poate de la unele alimente. De asemenea, cel mic poate suferi de gastroenterita, o afectiune virala ce se manifesta prin diaree si voma. In astfel de cazuri, atunci cand bebelusul are diaree, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te adresezi unui medic specialist. Apoi, nu uita ca organismul lui are nevoie de o buna hidratare.

Semnele deshidratarii se traduc prin buze uscate, lipsa poftei de mancare si o stare generala proasta.

Diversificarea alimentatiei

In momentul in care bebelusul tau trece la alimentele solide (in jurul varstei de 6 luni), scaunul si programul acestuia se vor schimba. Va „iesi afara“ mai rar, iar scaunul va deveni mai dens in consistenta.

Insa consistenta si frecventa scaunelor copilului dupa diversificarea alimentatiei nu reprezinta singurele surprize de care vei avea parte. Intr-o buna zi, s-ar putea sa gasesti in scutecul micutului tau o substanta de culoare portocalie, verde sau albastra. Nu te alarma, deoarece scaunul copilului poate avea culoarea alimentelor pe care le-a consumat la ultima masa sau chiar in urma cu cateva zile. Daca cel mic a mancat piure de morcovi, mazare, mure sau cartofi dulci, atunci aceste legume isi vor face simtita prezenta in scutec. Sau poate chiar bucati de mancare nedigerate!

In jurul varstei de un an, cand micutul tau va avea o oferta bogata a meniului zilnic, scaunul lui va suferi din nou modificari. Mirosul, culoarea si textura vor depinde de ceea ce puiul a mancat cu o zi inainte. Scaunul copilului va incepe sa semene cu cel al adultului, si la culaore, si la …miros.

Important de retinut este ca, atata vreme cat cel mic isi face nevoile regulat, indiferent cu ce frecventa, iar scaunul sau nu aduce motive de ingrijorare, te poti considera o mama norocoasa. Pentru orice semn de intrebare, cere sfatul medicului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here