Ce inseamna si cand se foloseste imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) la un copil?

Sursa foto: blog.radiology.virginia.edu

I-a fost recomandata copilului o investigatie IRM/RMN? Poti afla aici ce inseamna si cand se foloseste imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) la un copil, de la dl dr. Radu Nicolaescu, medic specialist radiolog, atat in cadrul Centrului Medical Emerald, cat si la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti.

Ce inseamna imagistica prin rezonanta magnetica?  

Dr Radu Nicolaescu, Sursa foto: Centrul Medical Emerald

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM, sau RMN dupa cum mai este cunoscuta) este o tehnica imagistica non-invaziva care foloseste un camp magnetic foarte puternic si unde radio pentru a produce imagini specializate ale diverselor organe sau tesuturi din interiorul corpului care altfel ar putea fi vizibile doar prin operatii (creier, muschi, articulatii, inima, vase de sange, maduva osoasa sau coloana vertebrala, printre altele). Spre deosebire de alte tehnici (radiografii, tomografie computerizata ) nu implica radiatii X, nefiind demonstrate efecte negative ale campului magnetic si undelor radio folosite, fiind astfel o tehnica foarte sigura. Totusi anumite dispozitive electronice sau metalice implantate pot interfera cu examinarea sau pot reprezenta un risc. De aceea este esential ca medicul radiolog si asistentul operator sa fie informati de existenta acestor dispozitive inainte de examinare.

In ce cazuri (si de la ce varsta) se foloseste RMN/IRM atunci cand vorbim despre un copil?

 Trebuie spus de la bun inceput, ca, atat in cazul copiilor cat si al adultilor, IRM se foloseste la indicatia unui medic clinician, dupa epuizarea altor instrumente clinice, paraclinice sau imagistice (precum ecografia) si este complementara (adica intregeste un tablou complet de indicii care ajuta la formularea unui diagnostic final). La copil, practic orice segment al corpului poate fi evaluat prin IRM, in functie de patologie. Tendinta globala este de a inlocui tehnicile iradiante (precum tomografia computerizata) cu IRM in aproape toate indicatiile clinice in care este necesara evaluare imagistica (atunci cand examene mai simplu de efectuat, precum ecografia nu sunt suficiente). Pot fi diagnosticate o gama larga de afectiuni secundare traumatismelor, bolilor sau anomaliilor congenitale. Cele mai frecvente indicatii la copil sunt evaluarea sistemului nervos central (creier si maduva spinarii) fiind vizualizate cu precizie anomalii precum tumori, sangerari, leziuni ischemice sau anomalii ale vaselor de sange, fiind de asemenea, foarte utila pentru evaluarea glandei hipofize  in cazul tulburarilor de dezvoltare. Structurile osteo-articulare sunt excelent investigate IRM, atat pentru caracterizarea unor leziuni traumatice complexe, cat si pentru evaluarea unor boli osoase precum afectiuni oncologice, infectii sau displazii. Organele intratoracice (cord, vase mari) si intra abdominale (ficat, rinichi, cai biliare si intestine) sunt vizualizate cu precizie anatomica si uneori functionala, prin tehnici speciale (IRM cardiac, Entero-RM, Uro-RM) pentru diverse tipuri de afectiuni.

Nu exista o varsta minima de la care un copil poate fi investigat (se pot evalua inclusiv nou-nascuti). Cu toate acestea, cu cat copilul este mai mic, apar o serie de dificultati tehnice, cea mai importanta fiind imposibilitatea celor mai mici pacienti de a sta nemiscati pe parcursul examinarii (care poate dura de la 15-20 de minute pana la o ora, o ora si jumatate). De aceea, copiii mai mici de 6-7 ani necesita sedare sau anestezie generala pentru efectuarea IRM, indiferent de tipul de examen. (Momentan, in centrul Emerald nu se pot efectua examinari cu sedare/anestezie).

…..

Dr Radu Nicolaescu este medic specialist radiolog, doctor in stiinte medicale, avand experienta si un interes deosebit in Imagistica Pediatrica si Imagistica RM cardiovasculara indeosebi a cardiopatiilor congenitale. Este membru al Societatii Romane de Imagistice Medicale si Grupului de Radio-pediatrie si membru asociat al Societatii Romane de Cardiologie si al Societatii Europene de Cardiologie. Isi desfasoara activitatea si in Spitalul Clinic de urgenta pentru copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti. La Emerald efectueaza intreaga gama de imagistica RM pentru copii si pentru adulti.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here