Apifitoterapia este o forma veche de terapie care foloseste produse apicole si anumite plante pentru vindecarea diverselor afectiuni. Este o metoda din ce in ce mai folosita si atunci cand este vorba despre cresterea imunitatii. “Produsele apicole ar trebui sa faca parte din viata fiecarei familii” ne spune Tutu Codrut, specialist apifitoterapie, acupunctura si psihologie medicala.
Apifitoterapia (din latina “apis”-albina) este o metoda de tratament ce dateaza inca din antichitate. Hipocrate, medicul grec numit si “parintele medicinei”, a recunoscut meritele vindecatoare ale produselor apicole si proprietatile curative ale acestora, in multe tratamente in care medicina clasica doar ridica din umeri.
Citeste si: Cum crestem imunitatea copilului cu ajutorul gemoterapiei?
Potrivit Dr. Tutu Codrut, specialist apifitoterapie, acupunctura si psihologie medicala, aceasta ramura este o forma complexa de tratament traditional care foloseste “cu rezultate extraordinare, atat produse apicole (miere, propolis, laptisor de matca, polen, pastura, ceara), cat si plante (proaspete, ceaiuri, extracte, tincturi, comprese, cataplasme) pentru vindecarea afectiunilor”.
In prezent exista tot mai multe dovezi stiintifice care demonstreaza cum diferitele produse apicole ajuta la tratarea unor afectiuni circulatorii si neurologice, dar mai ales, sunt din ce in ce mai recunoscute proprietatile anti-inflamatoare si bio-stimulatoare pentru sistemul imunitar.
“Sistemul imunitar are un rol decisiv pentru sanatatea fiecaruia dintre noi. Exista sistem imunitar general, al intregului organism si sistem imunitar specific fiecarui organ sau tesut in parte. In cazul oricarei dereglari imunitare trebuie gasita cauza acesteia, fie ca este vorba de hiperimunitate, fie de hipoimunitate. Dupa identificarea cauzei, aceasta va fi tratata cu amestecuri dedicate din plante, care vor regla secretia de anticorpi si vor aduce, din nou, organismul in echilibru. Produsele apicole si anumite plante ar trebui sa faca parte din obiceiurile de viata ale fiecarei familii, indeosebi cele cu copii” spune Dr. Tutu Codrut.
Apifitoterapia este prietenoasa si cu femeile insarcinate, ba chiar are “un rol pozitiv aparte pentru acestea, ajutand viitoarele mame sa poarte sarcina mai usor, iar viitorii copii sa se dezvolte armonios”, sustine apifitoterapeutul.
Citeste si: Remedii homeopate care cresc imunitatea copiilor
Daca poate functiona aceasta terapie in paralel cu medicina clasica, Dr Tutu Codrut spune ca “apifitoterapia completeaza cu succes tratamentele prescrise in medicina clasica. Nu se contrazic, nu se opun, ba chiar lucreaza foarte bine impreuna. Si in mod normal, nu s-au demonstrat sa existe contraindicatii, exceptand intolerantele la produse apicole sau la anumite plante”. Pentru rezultate mai bune, apifitoterapeutul recomanda si acupunctura, o alta terapie din medicina traditionala, sustinand ca “este combinatia perfecta cu tratamentele apifitoterapeutice”.
Recomandarea apifitoterapeutului pentru www.superbebe.ro:
“Trusa casei” ar fi bine sa contina: miere, tinctura de propolis, polen – pentru copiii peste 3 ani, ceai de cimbru, soc, sunatoare, menta, tei, salcam, musetel, galbenele, fenicul, chimion, coada soricelului, rozmarin. Socul, cimbrul, musetelul, coada soricelului, brusturele – pentru orice raceli si probleme pulmonare, feniculul si chimenul, salcamul, galbenelele, menta – pentru tulburari digestive, teiul, sunatoarea si rozmarinul pentru deficit de atentie, insomnie, stari de agitatie. Pentru probleme renale: ceai de cozi de cirese, matase de porumb, urzica si papadie.
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa te intereseze si: Acupunctura ajuta la intarirea sistemului imunitar