Igiena orala si problemele stomatologice preocupa din ce in ce mai mult parintii, de aceea vizitele la stomatolog impreuna cu copiii sunt mai dese decat in trecut. Astfel, medicul dentist sau pedodontul poate observa, din timp, aparitia unor probleme in cadrul dezvoltarii aparatului dento-maxilar la copii. Iata ce trebuie sa stiti despre aparatele dentare la copii, despre ce tipuri exista si ce afectiuni pot fi tratate, informatii oferite de dr. Stuparu Aurel, medic stomatolog, competenta implantologie dentara.
Dintii strambi, inghesuiti sau distantati reprezinta cele mai dese afectiuni intalnite la copii, iar aparatul dentar reprezinta solutia salvatoare din punct de vadere functional si estetic.
Aparatul dentar este un dispozitiv care se aplica pe dinti pentru a obtine o aliniere a acestora. Cu ajutorul aparatului dentar se aplica o forta pe dinti pentru ai deplasa in pozitia corecta si a schimba dinamica si relatia lor, obtinandu-se, astfel, o ocluzie (muscatura) functionala si un aspect fizionomic placut.
Aparatele dentare pot fi fixe sau mobile.
Aparatele dentare fixe sunt cu bracketsi (metalici, ceramice si linguali) sau disjunctoare.
Aparatele dentare mobile sunt reprezentate de gutiere, placi ortodontice si miofunctionale.
Afectiunile ce pot fi tratate cu ajutorul aparatelor dentare sunt:
- malocluzia (alinierea incorecta a dintilor)
- dinti inghesuiti
- dinti cu spatii mari intre ei
- dinti rotiti fata de axul lor normal
- dinti situati anormal fata de pozitia lor normala pe arcada
- aducerea pe arcada a unor dinti definitivi blocati in os
Consultul stomatologic la copii este recomandat inca de la aparitia dintilor temporari (“de lapte”) pe arcada. Este important ca medicul stomatolog sa se imprieteneasca cu copilul, sa vada ca acesta nu ii face nimic rau, ca nu e “bau-bau”, ca “albinuta” si “elefantelul” ii sunt prieteni, de aceea eu le recomand pacientilor mei care au copii sa vina cu ei, din cand in cand, la cabinet, pentru ca acestia sa se acomodeze cu atmosfera cabinetului si cu personalul.
Pana la varsta de 7 ani, medicul poate constata in cadrul consultatiei daca este nevoie de tratament ortodontic, daca exista anumiti factori cum ar fi sugerea suzetei, a degetului, insuficienta dezvoltare a maxilarelor, si altele, care pot duce pe viitor la un tratament ortodontic.
Dupa varsta de 7 ani, dentistul poate hotari daca un copil are sau nu nevoie de aparat dentar.
In cadrul unui consult stomatologic la copii, medicul poate depista una sau mai multe din urmatoarele cauze care duc la necesitatea purtarii aparatului dentar:
- malocluzie (muscatura incorecta)
- dinti strambi aparuti pe arcada
- maxilare insuficient dezvoltate
- dinti inghesuiti etc
Asadar, pana la varsta de 7 ani sunt importante consulturile periodice la stomatolog, iar dupa varsta de 7 ani daca este nevoie, medicul dentist poate recomanda consultul de specialitate a unui ortodont.
Autor: dr. Stuparu Aurel, medic stomatolog, competenta implantologie dentara.
Citeste si: In pandemie nu mai mergem la dentist?