Preparate, in forma naturala sau incluse in diferite prajituri sau mancaruri, semintele, alunele, nucile, migdalele sunt nu doar gustoase, ci si sanatoase, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin. Se considera ca dupa varsta de trei ani poti introduce in siguranta in alimentatia copilului aceste bunatati, cu mentiunea ca trebuie sa incepi cu cantitati mai mici, iar micutii trebuie sa supravegheati cu atentie pentru a evita accidentele sau alergiile.
Consumate crude sau in salatele de cruditati, semintele de dovleac au proprietatea de a regla colesterolul si mentin elasticitatea vaselor de sange datorita continutului bogat de acizi grasi polisaturati. Se spune apoi ca fac minuni in cazul bolnavilor care sufera de afectiuni renale sau hepatice. De asemenea, se spune ca stimuleaza lactatia.
Migdalele sunt o sursa bogata de vitamine si minerale, mai ales de magneziu si de cupru. Echilibreaza nivelul de calciu din organism, mentin oaselor puternice si pastreaza sistemul nervos. S-a descoperit ca migdalele determina scaderea colesterolului din sange si mentin tensiunea arteriala la cote normale, fiind o sursa importanta de vitamina E, vitala pentru sanatatea pielii.
Alunele de padure contin substante ce au efect vasodilatator periferic si favorizeaza preventia in cazul bolilor de inima. Au o valoare nutritiva ridicata, fiind recomandate copiilor anemici ca remediu energizant. In combinatie cu mierea de albine, alunele de padure sunt cele mai sanatoase dulciuri pentru copii, dar fii foarte atenta pentru ca alunele se afla pe lista principalelor alimente cu risc de alergii.
Semintele de floarea soarelui contin vitaminele E si B, cupru, zinc si fier, dar pentru a beneficia de aceste proprietati trebuie consumate crude sau usor coapte in cuptor, fara sare. Contin grasimi polinesaturate care protejeaza inima de radicalii liberi. Aportul de zinc si de fier din semintele de floarea-soarelui contribuie la intarirea imunitatii.
Nucile, mai precis miezul nucilor, reprezintă un aliment complet, bogat in substante proteice, zaharuri si minerale. Consumul constant de nuci reduce colesterolul, previne aparitia bolilor coronariene si a osteoporozei. Pe de alta parte, fiind o sursa de acizi Omega 3, nucile previn declansarea atacului cerebral. Nutritionistii recomanda pastrarea nucilor, alunelor sau a semintelor in conditii de temperatura, umiditate, lumina redusa, care sa permita oxidarea (rancezirea) grasimilor. Nucile rancezesc foarte usor, mai ales cand sunt decortificate. Miezul este mai sensibil la rancezire decat nuca intreaga. Nucile pot fi pastrate de la un an la altul. Cele mai bune sunt nucile care au mai putin de sase luni de la cules. Se recomanda in egala masura consumul nucilor, alunelor si semintelor crude, in niciun caz prajite. Prin prajire sunt distruse unele dintre vitamine si minerale si sunt eliberate substante toxice.