Pentru a avea o imunitate ridicata este important ca nutritia sa fie bazata pe alimente complete, pe cat posibil organice sau crescute local. Mai mult, specialistii considera ca si suplimentele nutritive este bine sa fie bazate tot pe alimente complete, si nu pe extracte izolate chimic. Toate vitaminile si mineralele sunt importante pentru imunitate, ele lucreaza sinergic. Alexandra Pantea, Consilier psihologic, terapeut format in terapie prin joc si dramaterapie ne ofera mai multe informatii despre alimentatie si principalii nutrienti pentru sustinerea imunitatii.
,,Cred ca este important sa tratam oamenii holistic; atat medicii sa inteleaga mai mult despre procesele psihice, cat si noi, psihologii sa intelegem mai bine cum functioneaza nutrientii care asigura baza functionarii neurotransmitatorilor”, a precizat Alexandra Pantea, psiholog si psihoterapeut, cu preocupari in domeniul nutritiei.
Specialista care a urmat, pe langa formarea in terapie, si o formare in nutritie, ne face o prezentare succinta a vitaminelor cu rol esential in cresterea imunitatii organismului.
Vitamina A, pe langa binecunoscutul rol in sanatatea ochilor si a pielii, are un rol esential in prevenirea bolilor autoimune: creste „toleranta sistemului imunitar”, precum si in asigurarea integritatii peretilor stomacali.
Surse importante de retinol (forma de vitamina A cu cea mai ridicata biodisponibilitate) sunt: ouale, ficatul animalelor crescute liber si hranite cu iarba, ficatul de cod, icrele, untul, produsele lactate.
Multe persoane au retineri legate de continutul ridicat de grasimi. Insa, pentru sanatate conteaza ce fel de grasimi sunt folosite. In timp ce grasimile trans (prezente in produsele de patiserie, de exemplu) sunt extrem de toxice pentru organism, grasimile sanatoase, neprocesate chimic, atat saturate cat si nesaturate, sunt absolut esentiale pentru functionarea sistemului hormonal, a membranelor celulelor, si a creierului.
Ca vitamina D este absolut esentiala pentru functionarea sistemului imunitar este deja un fapt cunoscut, ea regleaza si amplifica raspunsul imunitar, ajutand corpul sa lupte cu infectiile. Vitamina D este sintetizata in piele sub actiunea razelor UVB.
La fel de cunoscut este si faptul ca este necesar sa asiguram un echilibru intre vitamina D si vitamina K. Ceea ce este mai putin discutat insa, este faptul ca vitamina D actioneaza impreuna cu Magneziu si vitamina A; cu alte cuvinte, pentru a fi activa in organism, are nevoie de vitamina A si Magneziu. Daca este luata izolat, ca supliment, duce la epuizarea rezervelor de Magneziu si de vitamina A (pentru mai multe informatii legate de acest subiect: vezi studiile lui Chris Masterjohn, PhD, si Carolyn Dean, MD).
Astfel, sursa optima atunci cand nu avem acces la soare, in lunile mai mohorate de iarna sau toamna, il reprezinta ficatul de cod sau uleiul de ficat de cod, in care intalnim vitamina A si D in echilibru. Evident, avand in acelasi timp grija sa includem alimente bogate in Magneziu in regimul zilnic.
Alte surse de vitamina D: sardine, macrou, si de, fapt, toate felurile de peste gras, oua.
Vitamina C naturala si diferentele fata de Acidul Ascorbic
Vitamina C are un rol esential in sustinerea functionarii sistemului imunitar; in plus, are rol antioxidant, in repararea tesuturilor, in productia de ccolagen.
Vitamina C naturala este diferita structural fata de Acidul Ascorbic.
Acidul Ascorbic contine doar „invelisul”, carapacea; vitamina C are in centru tyrosinase, o enzima care contine cupru. Administrarea de acid ascorbic izolat produce dezechilibre legate de biodisponibilitatea si metabolismul Cuprului.
De asemenea, vitamina C naturala contine bioflavonoizi, care sunt foarte importanti in procesul de utilizare a Vitaminei C de catre organism. Bioflavonoizii si vitamina C sunt meniti sa actioneze impreuna, intr-un proces complex, nu separat.
Surse de vitamina C: patrunjel, frunzele verzi in general, fructele de padure, citricele, gogosarul etc. Important este sa fie consumate crude, vitamina C se distruge prin fierbere.
Daca vrei sa completezi alimentatia cu suplimente de vitamina C, exista si variante naturale, bazate pe alimente complete: pulbere de fructe de padure, acerola, pulbere de macese, camu camu, etc.
Zinc
Daca corpul tau este deficitar in Zinc, vei experimenta o vulnerabilitate ridicata la infectii. Zincul este absolut necesar pentru functionarea timusului, pentru producerea si maturizarea celulelor T, dar si pentru functionarea limfocitelor si macrofagelor. Practic, intreg aparatul de lupta al sistemului imunitar depinde de Zinc. Daca corpul este privat de Zinc, timusul se atrofiaza si activitatea tuturor celulelor celule imunitare este afectata.
Ideal este sa prevenim deficitul de Zinc, prin alimentatie, pe termen lung. Principalele surse de Zinc sunt: carnea de miel si de vita (preferabil hranite cu iarba), carnea de pui, semintele de dovleac, nautul, caju, spanac, ciuperci, pudra de cacao, kefir.
Insa in situatii de criza, la debutul unei viroze, se poate suplimenta cu Zinc. De preferat pe durate scurte, de aproximativ 2 luni, tocmai pentru a nu crea dezechilibre cu alte minerale din organism. Forma de Zinc cu biodisponibilitatea cea mai ridicata este Zincul ionic.
Cercetarile arata ca durata si severitatea virozei va fi redusa cu 50%. Insa, doar daca este respectat un element important: daca suplimentarea cu Zinc este realizata in 24 de ore de la debutul virozei. Daca suplimentarea este realizata dupa 3-4 zile, nu mai este la fel de eficace.
„De-a lungul timpului, am observat si cercetat numeroase legaturi intre nutritie si functionarea sistemului nervos si a creierului ( de ex: tulburari in dezvoltare la copii, anxietate, depresie, etc). Astfel, a aparut interesul pentru acest domeniu, si am urmat, pe langa formarea in terapie, o formare in nutritie”, a precizat Alexandra Pantea.