Alimentatia copilului si cele 3 greseli pe care le fac parintii ,,moderni”

Un copil care creste si se dezvolta sanatos este in primul rand unul care are o alimentatie corecta. Afla aici care sunt cele 3 greseli pe care le fac parintii ,,moderni”.

Citeste si: Cum poti intari imunitatea copilului de 1-3 ani prin alimentatie

Fast-food-ul mai mult te ,,umfla” decat te hraneste

Intr- o zi obisnuita, in care micutii mananca fast-food-uri, ei consuma de fapt o hrana plina de calorii, insa fara calitati nutritionale. Un copil care mananca fast-food zilnic acumuleaza cu aproape 200 de calorii mai mult decat unul care mananca acasa, mancare gatita. Aceste calorii in plus pot adauga aproximativ 600 de grame la greutatea micutului in fiecare an, crescand astfel riscul de obezitate in randul copiilor.

S-a demonstrat ca a consuma fast-food inseamna a consuma de fapt mai multe grasimi saturate, mult mai multi carbohidrati si prea mult zahar, insa prea putine fibre, mult mai putin calciu din lapte, aproape deloc vitamine si minerale din fructe si legume, ceea ce determina organismul sa asimileze grasimile nesanatoase. Totusi, pentru ca fast-food-ul ofera energie, parintii sunt tentati sa le ofere copiilor acest tip de hrana.

Fast-food-urile tipice ce nu trebuie sa se regaseasca pe lista de meniuri ale micutilor sunt: hamburgerii, shaworma, pizza, hot-dog-uri, cheeseburgerii, cartofii prajiti etc si de asemenea sucurile carbogazificate, pline E-uri, aditivi, coloranti etc.

Capcana lor este ca iti ofera portii mari si satioase la preturi relativ mici, incurajandu-i pe parinti si copii sa consume portii mai mari decat ar avea ei nevoie.

Citeste si Cum inveti copilul sa manance sanatos?

Mancatul in fata ecranelor

Cercetatorii de la Baylor College of Medicine din Houston au descoperit ca 42% dintre copii isi iau cina in timp ce se uita la televizor. Si mai mult, unora dintre copii chiar parintii le permit sa manance cu televizorul deschis pentru ca, sustin acestia, le distrage atentia si nu mai apar conflicte si mofturi la masa. Si de-ar fi doar televizorul de vina! Din ce in ce mai mult televizorul este inlocuit cu tableta sau vizionatul desenelor animate pe smartphone.

Insa nu se ia in calcul ca mancatul in fata unui ecran te face sa maresti cantitatea de alimente consumate. De aceea, studiile recente au descoperit ca o cauza a cresterii necontrolate in greutate in randul copiilor este mancatul in fata ecranelor. Acesti copii care au obiceiul sa manance in fata ecranului au fost denumiti “TV dinner kids”, si cel mai are pericol la care sunt supusi este faptul ca mananca adesea fast-food in fata televizorului, pentru ca au tendinta sa manance mai ales produsele din imaginile reclamelor urmarite la TV, pe tableta sau telefon.

Mancatul in fata ecranelor inseamna a ingurgita compulsiv alimente fara sa dai atentie gustului, consistentei etc, sau felului cum mananci. In plus, obisnuinta mesei in fata televizorului te sustrage total de la a mai interactiona cu familia.

Conform unui studiu facut de D& D Research, copiii romani cu varste intre 2 si 5 ani petrec in medie 3 ore pe ecrane (telefoane, tablete, televizor, calculator). Cel mai ingrijorator este faptul ca o parte din acel timp petrecut in fata ecranelor este destinata cel putin unei mese pe care micutul o are. Iar acest lucru se intampla zilnic.

Asociere gresita a alimentelor

Nu este suficient sa ii oferi organismului toate substantele nutritive de care are nevoie. Trebuie sa stii in primul rand cum sa le asociezi, pentru ca absorbtia lor sa fie optima. Carbohidratii (cereale, paste, cartofi, paine etc) se consuma de obicei individual. Potrivit Healthline.com, combinatia dintre proteine (carne, peste, branza, oua etc) si grasimi (unt, smantana, sunca etc) este una benefica, in timp ce alaturarea carbohidratilor cu proteine nu este indicata.

Sigur ai fost tentat, si nu doar o data, sa ii oferi copilului tau suplimente alimentare. Insa trebuie sa stii ca alimentele sunt cea mai buna sursa de a obtine nivelul necesar de elemente hranitoare pentru organism, cu efect indelungat. In cazul suplimentelor, efectul este pe termen scurt si inceteaza odata cu stoparea administratii acestora.

Autor: Inga Stoian

Citeste si Probleme de alimentatie la copii

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here