9 din 10 parinti romani considera ca durerea de cap acuzata de catre copii este reala

9 din 10 parinti romani considera ca durerea de cap acuzata de catre copii este reala. Potrivit unui studiu recent, majoritatea parintilor din Romania considera ca durerea de cap se manifesta si in cazul copiilor, nu doar al adultilor.

Majoritatea parintilor este de parere ca fiul sau fiica lor nu minte cand acuza dureri de cap, pentru a evita alte activitati. 8 din 10 parinti sustin faptul ca fiul sau fiica lor s-a plans cel putin o data de dureri de cap, iar dintre acestia 33% indica varstele cuprinse intre 7 si 12 ani drept perioada de varf a durerilor de cap manifestate.

Citeste si Durerile de cap si varsaturile la copil trebuie tratate cu multa…

Un studiu recent efectuat de catre Asociatia Mame pentru Mame arata faptul ca majoritatea parintilor din Romania considera durerile de cap acuzate de catre copiii lor reale, ele nefiind asociate exclusiv adultilor. Studiul a cercetat perceptia parintilor asupra acestui fenomen, respectiv modul in care acestia aleg sa isi trateze copiii. Majoritatea durerilor de cap apar in intervalul de varsta 7 – 12 ani.

Durerea de cap in randul copiilor este frecventa, conform parintilor care au raspuns sondajului. 80% dintre acestia confirma ca fiul, respectiv fiica lor a acuzat cel putin o data aceste dureri, iar peste o treime sustine ca in intervalul de varsta 7-12 ani acestea se manifesta cel mai des. In vreme ce un sfert dintre respondenti sustin ca frecventa durerilor este redusa, pentru aproximativ 40% ele apar lunar, iar 8,5% se confrunta cu ele saptamanal. Legat de modul in care se manifesta, majoritatea copiilor se plange de dureri in zona fetei sau a gatului (46%), sensibilitate la lumina (20%), greturi sau varsaturi (14%).

„Cefaleea copiilor, mai ales a celor de varsta scolara reprezinta un motiv des intalnit pentru care parintii solicita un consult pediatric. De multe ori cauza o descoperim rapid, atunci cand este vorba de o durere de cap care insoteste o boala acuta, de obicei febrila, dar sunt situatii in care sunt necesare consulturi interdisciplinare (oftalmologic, neurologic, ORL). O durere de cap persistenta pune probleme de diagnostic si nu trebuie neglijata. Insist pentru ca o prima vizita sa fie facuta  medicului de familie sau medicului pediatru, pentru a decela printr-un examen clinic complet, o anamneza corecta cauze frecvente si evidente ale cefaleei. Nu orice durere de cap trebuie sa fie examinata si de neurolog sau necesita investigatii scumpe, nenecesare sau greu accesibile, insa nu treceti pe langa o durere de cap! Ea este sacaitoare, deranjanta si de cele mai multe ori, copilul, exact ca si adultul, nu isi poate continua activitatea de zi cu zi atunci cand il doare capul. Nu lasati o durere de cap netratata, fie si doar simptomatic, pana mergeti cu copilul la medic”, a declarat dr. Irina Costache, medic pediatru.

8 din 10 parinti administreaza medicamente special create pentru categoria de varsta, respectiv capsule moi masticabile

Intrebati ce fel de medicamente folosesc, cei mai multi dintre parinti sustin ca le aleg pe cele destinate grupei de varsta, precum capsulele moi masticabile, pentru a trata durerea. Doar 11% dintre respondenti administreaza medicamente pentru adulti, carora le ajusteaza doza (jumatate de comprimat). Cei mai multi au tratat durerea de cap a copilului cu medicamente pe baza de ibuprofen(36,6%), o treime foloseste si medicamente cu paracetamol, iar 26% prefera leacurile naturiste bazate pe ceaiuri sau medicamente pe baza de plante.

Vezi si Epilepsia la copii

MIT: durerile de cap sunt scuze ale copiilor pentru a evita alte activitati

Studiul a cercetat si perceptia conform careia copiii mint atunci cand acuza dureri de cap, cu scopul evitarii anumitor activitati, precum mersul la scoala. Mai mult de jumatate dintre respondenti considera ca simptomele copiiilor sunt reale, si nu o scuza pentru a evita alte activitati.

„Intr-o lume in care cultura parentala se modifica profund inspre cresterea atasamentului, dar si a individualitatii copiilor, in timp ce presiunile cotidiene apasa din ce in ce mai mult pe ei, de la varste din ce in ce mai mici, e timpul sa incercam sa intelegem mai bine discomfortul si suferintele celor mici, sa invatam sa le interpretam si sa le adresam corect. Si cred ca putem incepe acest efort cu o discutie larga despre banalul ”Mami, ma doare capul…”. Despre asta este campania ”Cu durerea nu-i de joaca” a Asociatiei Mame pentru Mame”, a precizat Ana Maita, presedinte fondator Asociatia Mame pentru Mame.

Cercetarea face parte dintr-o initiativa semnata de catre Asociatia Mame pentru Mame, denumita Cu durerea nu-i de joaca, prin care aceasta atrage atentia asupra incidentei durerii de cap in randul celor mici. Prin intermediul initiativei, asociatia incurajeaza conversatii deschise intre parinti si copii, informarea din surse avizate si administrarea unui tratament corect, adecvat grupei de varsta.

Citeste si Cum se trateaza migrena la copii

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here