6 din 10 parinti cred ca programul incarcat al copiilor le afecteaza sanatatea. Datele unui studiu recent realizat de Asociatia Mame pentru Mame arata faptul ca, aproximativ 58% dintre parintii din Romania considera ca programul incarcat al copiilor are un efect asupra sanatatii lor, cauzand dureri de cap.
Citeste si 9 din 10 parinti romani considera ca durerea de cap acuzata de catre copil este reala
Concluziile indica faptul ca in ziua de azi, copiii sunt stresati atat la scoala, cat si acasa. Studiul derulat in luna februarie 2019, pe un esantion de 1.009 respondenti, a indicat si faptul ca aproximativ 67% dintre parinti cred ca durerile de cap pot fi cauzate si de stresul de acasa.
„8 din 10 parinti sustin faptul ca fiul sau fiica lor s-a plans cel putin o data de dureri de cap, iar dintre acestia 33% indica varstele cuprinse intre 7 si 12 ani drept perioada de varf a durerilor de cap manifestate”, se precizeaza in comunicatul de presa remis de catre Asociatia Mame pentru Mame.
Studiul arata si faptul ca majoritatea parintilor din Romania considera reale durerile de cap acuzate de catre copiii lor. Una dintre cauzele care stau la baza declansarii acestora este in opinia respondentilor, programul copiilor, ce include scoala si activitatile extrascolare.
„Prin intermediul studiului, asociatia a cercetat perceptia parintilor asupra realitatii durerii de cap in randul copiilor si trage un semnal de alarma asupra incidentei acesteia, factorilor de stres care le cauzeaza si modalitatilor de prevenire si tratare adecvata varstei”, se mai arata in comunicat.
Rezultatele studiului au indicat un nivel de stres ridicat al copiilor, resimtit atat la scoala, cat si acasa. 66% dintre parinti cred ca durerile de cap sunt cauzate de stresul de acasa, iar aproximativ 77% cred ca acestea sunt cauzate de stresul de la scoala. 66% dintre parintii chestionati nu au fost de acord cu afirmatia potrivit careia copiii acuza dureri de cap false, pentru a capta atentia parintilor sau a evita diverse activitati, precum mersul la scoala.
„Da, vrem sa fie cei mai buni si sa se dezvolte in multe directii. Dar cu ce pret? Costul se vede: se vede in somnul lor, se vede in frustarile lor, se vede in durerile lor. Noi trebuie sa invatam sa intelegem toate acestea si sa le dam ce au nevoie ca sa reducem nivelul de stres din vietile lor”, a spus Ana Maita, presedintele Asociatiei Mame pentru Mame.
Rezultatele studiului realizat au mai indicat si faptul ca doar 4 din 10 parinti vorbesc regulat cu copiii despre durerile acestora. Astfel, doar 38% dintre parinti initiaza in mod regulat o conversatie cu fiul sau fiica lor legata de durerile pe care le experimenteza, in vreme ce 8% declarau prin intermediul studiului ca niciodata nu o fac.
Citeste si Durerile de cap si varsaturile la copil trebuie tratate cu multa atentie
„Varsta la care parintii trebuie sa invete sa aiba conversatii serioase cu copiii lor vine mult mai repede decat ce ne imaginam. Stiu, e greu sa ai discutii serioase cu un copil de 7 ani – asta pentru ca ne dorim ca viata lor la 7 ani sa fie cat mai usoara, fara chestii serioase pentru ca acestea sunt, nu-i asa, pentru adultii care pot sa le faca fata. Dar un copil de 7 ani este mai ancorat in realitate si in viata decat credem”, a spus Ana Maita, Presedintele Asociatiei Mame pentru Mame.
Datele studiului arata faptul ca majoritatea durerilor de cap apar in intervalul de varsta 7 – 12 ani, peste o treime dintre parintii chestionati sustinand acelasi lucru. In ceea ce priveste frecventa durerilor, un sfert dintre respondenti sustin ca frecventa durerilor este redusa. Pentru aproximativ 40% dintre respondenti ele apar lunar, iar 8,5% se confrunta cu ele saptamanal.
Intrebati cum aleg sa trateze durerile, aproximativ 80% dintre parinti administreaza medicamente special create pentru categoria de varsta, respectiv capsule moi masticabile, potrivit datelor aceluiasi studiu.
Proiectul „Cu durerea nu-i de joaca”, initiat de catre Asociatia Mame pentru Mame atrage atentia asupra incidentei durerii de cap in randul celor mici. Prin intermediul initiativei, asociatia incurajeaza conversatii deschise intre parinti si copii, informarea din surse avizate si administrarea unui tratament corect, adecvat grupei de varsta.
Citeste si Cum se tratează migrena la gravide
Sursa: Mediafax