12 reguli de urmat inainte si dupa vaccinare!

Nu stii cum sa-ti ajuti puiul atunci cand este vorba de a merge la vaccinare? Iata 12 „reguli” de urmat inainte si dupa vaccinare.

1. Indiferent de varsta copilului, in primul rand, trebuie sa-ti ingrijesti bebelusul cat mai atent, mai ales in saptamana premergatoare datei cand trebuie sa primeasca vaccinul, deoarece in cazul aparitiei unei boli acute febrile vaccinarea trebuie amanata, iar vaccinul va trebui recuperat mai tarziu.

2. Informeaza-te asupra vaccinurilor obligatorii si optionale de care poate benficia copilul tau, asupra indicatiilor, contraindicatiilor si posibilelor reactii adverse ale vaccinurilor, astfel incat atunci cand ajungi la cabinetul pediatrului sa fii in cunostinta de cauza asupra vaccinului pe care urmeaza sa-l primeasca copilul si sa pui intrebarile cele mai relevante.

3. Nu uita sa iei cu tine si carnetul de vaccinari al copilului.

4. Pentru momentul cand medicul va administra vaccinul, mamele care alapteaza pot sa-si alapteze copilul, si pot sa o faca pentru a scadea durerea si stresul copilului. Altfel, ramai calma, deoarece copilul iti preia din anxietate citindu-ti expresia fetei. Poti sa stai langa cel mic si sa-l tii de o manuta, in timpul injectiei. Pregateste-te si cu o jucarie cu care sa-i atragi atentia micutului, sau mai bine canta-i un cantecel sau spune-i niste cuvinte incurajatoare, caci, nu-i asa, nu-i esti de nici un folos daca stai si plangi impreuna cu el… Daca copilul e suficient de mare, explica-i ca vaccinarile il ajuta sa ramana sanatos si previn imbolnavirile serioase.

5. Dupa ce doctorul a terminat de administrat vaccinul, poti sa-ti iei puiul in brate, si sa-l strangi usor la piept, aceasta pozitie sigur il va face sa se simta in siguranta si-l va linisti. Bineinteles ca poti sa-l si alaptezi dupa vaccinare. Poti sa te joci cu copilul dupa vaccinare, sa-i spui o poveste sau un cantec vesel.

6.
Asteapta 30 de minute si abia apoi poti pleca de la cabinetul pediatrului. De cele mai multe ori, reactiile alergice apar in primele cateva minute dupa vaccinare, mai rar dupa cateva ore, iar in cazul in care acestea apar, personalul medical antrenat iti va acorda masurile terapeutice specifice.


7.
E bine sa cunosti simptomele unei reactii alergice, pentru ca in caz ca ele apar, sa stii sa ceri ajutor imediat, iar acestea sunt respiratia dificila, suieratoare, raguseala, edemul limbii, starea de slabiciune, ameteala, paloarea, eruptiile cutanate.

8. Daca copilul dezvolta febra moderata (de obicei in jur de 38°C, rareori depaseste 39°C), creste-i aportul de lichide si da-i paracetamol sau ibuprofen, in doze corespunzatoare pentru varsta si greutatea sa, care-i vor scadea febra si-i vor diminua durerea la locul injectiei. Niciodata nu-i da aspirina, din cauza riscului aparitiei sindromului Reye.

9.
Daca apar roseata si tumefactie la locul vaccinului, o compresa rece aplicata 10-20 de minute, este binevenita.

10. Dupa vaccinurile ROR sau antivaricelic, la 7-14 zile dupa vaccinare, poate aparea o eruptie cutanata care dureaza de obicei mai multe zile si dispare singura, fara a necesita nici un tratament.

11. Pot aparea iritabilitatea, agitatia, refuzul alimentatiei, de cele mai multe ori, in primele 24 de ore, iar in acest sens suplimentele pe baza de lichide si pastrarea unei temperaturi de confort termic in camera copilului pot fi de ajutor.

12. Suna-ti medicul pediatru daca copilul dezvolta febra peste 39,5 °C, devine palid, lipsit de energie, plange continuu mai mult de 3 ore, are un tipat ciudat sau dezvolta convulsii sau alte miscari involuntare. Ai incredere in instinctele tale si du copilul la cea mai apropiata camera de garda.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here