Aveti o relatie frumoasa si v-ati decis impreuna cu partenerul sa concepeti un copil? Minunat! Exista cateva trucuri simple de fertilitate, care conform specialistilor, atunci cand nu exista alte probleme de ordin medical, garanteaza sarcina intr-un procent foarte mare. Tu le stii?
Nu astepta sa-ti aduca barza copilul la usa
Daca vrei sa devii repede mama, nu astepta sa sune cineva la tine la usa si sa-ti lase un copil. Stim cu totii ca un bebelus se concepe cu ajutorul sexului, cu toate acestea, sunt cateva reguli de baza pe care trebuie sa le urmezi. Pentru inceput, tu si partenerul tau ar fi bine sa aplicati la partea distractiva a sexului. Folositi si alte camere in afara de dormitorul conjugal atunci cand vreti sa aveti o clipa de intimitate si incercati sa nu va faceti un program zilnic de concepere a unui copil, pentru ca veti ajunge sa priviti aceasta activitate ca pe o treaba casnica. Imediat dupa actul sexual, nu da buzna la baie, ci mai stai cateva zeci de minute intinsa in pat. Faceti dragoste mai des in timpul perioadei fertile si incercati cat mai multe pozitii sexuale.
Nu faceti sex in fiecare zi! Daca vrei sa-ti cresti sansele de a avea un copil, ar fi bine ca tu si sotul tau sa aveti momente de intimitate o data la doua zile.Vei fi mai odihnita si astfel actul sexual il vei transforma intr-unul cat mai romantic si mai placut cu putinta. Se spune ca cel mai bun mijloc de relaxare in timp ce incerci sa concepi un copil, este aparitia unui orgasm (sau masi multe!). Studiile au aratat ca un orgasm este de 22 de ori mai relaxant decat orice tranchilizant.
Unele mici „sacrificii”
Inca din primul moment trebuie sa ai bine intiparita in minte ca procrearea este un joc cu numere. Chiar daca vei face totul ca la carte pentru a avea un bebelus, exista doar 25 – 30 % sanse de a concepe un copil in timpul unui ciclu normal. Pentru a beneficia de aceste sanse, unii specialisti sustin ca ar fi indicat sa faci unele mici „sacrificii”. In primul rand trebuie sa renunti sau sa reduci cantitatea de cafea pe care o consumi zilnic, sa renunti la tutun si alcool. Un alt lucru demn de tinut minte este acela ca daca te-ai hotarat sa ai un copil, trebuie sa incepi inca de pe acum sa iei acid folic. Doza recomandata in perioada de preconceptie este de 0,4 miligrame de acid folic pe zi, timp de cel putin patru luni inainte de a ramane insarcinata.
Un alt lucru la care trebuie sa renunti este dieta pe care o urmezi cu atata strictete ca sa arati bine. Cura de slabire bazata pe infometare, pe multe restricionari sau pe nu stiu ce ceaiuri sau suplimente, chiar nu are ce sa caute in dieta ta, deoarece poate afecta ovulatia si implicit fertilitatea.
Iar daca urmezi vreun tratament medical, inainte de a concepe un copil, consulta-ti medicul pentru a afla daca poti renunta la pastile sau daca acestea au vreun afect asupra fatului. Si o vizita la stomatolog este mai mult decat indicata!
Cateva teste simple te pot duce spre marea victorie
Este bine stiut faptul ca inainte de conceperea unui copil, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este programarea la ginecolog. El iti va recomanda analizele pe care trebuie sa le faci, dar iti va explica si despre acel calendar al menstruatiei in care sa-ti notezi cat mai multe informatii care ar putea sa-ti fie de ajutor pentru a depista perioada fertila.
Specialistii recomanda ca inaintea unui contact sexual cu partenerul tau sa creezi un mediu vaginal cat mai prietenos, pentru a oferi sanse de fertilizare. Astfel, ar trebui sa eviti pe cat posibil sprayurile si servetelele parfumate, lubrifiantii artificiali, uleiurile vegetale, glicerina, etc, – acestea putand afecta calitatea spermei. Daca incerci sa-ti monitorizezi mucusul cervical, pentru a depista cele mai fertile zile, ar fi bine sa faci acest lucru inainte de a face dus, baie sau de a merge la piscina, deoarece aceste activitati pot afecta calitatea mucusului.
O alta recomandare importanta pentru perioada de preconceptie o vei primi de la medicul tau ginecolog. Aceasta consta in monitorizarea temperaturii vaginale in perioada ovulatiei.
Exista insa si cateva mici „sacrificii” pe care sa trebuie sa le faca si partenerul tau in cazul in care doreste sa devina tata. El va trebuie sa renunte la micile sale placeri cum ar fi efectuarea exercitiilor fizice la sala de sport, in special cele care necesita aparate speciale. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea de medicina din California a aratat ca barbatii care merg pe bicicleta mai mult de 100 de kilometri pe saptamana, au probleme de fertilitate.
Daca tu sau partenerul tau munciti in conditii de toxicitate, ar fi bine sa va dati demisia sau sa va luati un concediu mai lung pentru a concepe un copil. Anumite substante pot afecta atat sperma partenerului cat si embrionul.
Toate aceste indicatii le vei respecta in timp si te vei obisnui cu ele ca si cum ar fi ceva absolut normal. Nu uita insa, ca nu trebuie sa te stresezi si sa faci din ele un mod de viata. Conceperea unui copil trebuie sa fie o activitate placuta, care necesita foarte multa dragoste si dedicare.
Sincronizarea este esentiala
Pentru ca fecundarea sa aiba loc, trebuie ca trei factori sa actioneze simultan: spermatozoidul, ovulul si mucusul cervical. Specialistii sustin ca sincronizarea intre spermatozoid si ovul este critica!
Ovulatia este fenomenul de maturare (dezvoltare) si eliberare a unui ovul din ovarele femeii. In jurul datei de ovulatie este perioada fertila a ciclului menstrual al femeii, perioada in care ea poate ramane insarcinata mult mai usor. Uneori, cunoasterea acestei perioade este deosebit de folositoare pentru planificarea unei sarcini in cadrul unei familii.
La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe.