Inainte de a concepe un copil, iata ce trebuie sa faci!

Fotografie creată de Jonathan Borba, de la Pexels

Numarul sarcinilor planificate creste din ce in ce mai mult si in Romania. Lucru demn de laudat, deoarece doar astfel vei putea acorda toata grija si atentia viitorului bebelus. Sfatul cel mai important inainte de a concepe un copil este urmatorul: mergi la medicul ginecolog. Iata de ce.

Istoricul medical

Medicul te va intreba despre obiceiurile tale alimentare, despre cata miscare faci si conditiile tale de viata. El va vrea sa stie despre afectiunile existente deja in familia ta, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala sau problemele genetice. De asemenea, este foarte indicat sa ii spui medicului tau ce metoda de contraceptie folosesti (in cazul in care o faci) si daca ai avut probleme menstruale, pierderi de sarcina, avorturi sau sarcini extrauterine.

Masurarea tensiunii arteriale

Este bine sa stii ca viitoarele mamici cu afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala reprezinta paciente cu risc, fiind mai expuse complicatiilor, motiv pentru care afectiunea preexistenta sarcinii trebuie sa fie perfect echilibrata.

Examenul pelvian

Un control pelvian standard il va lamuri pe medicul tau daca uterul, ovarele si celelalte organe ale tale sunt sanatoase si functioneaza normal.

Testul Papanicolau

De regula, este indicat ca Testul Papanicolau sa se faca o data pe an. Este foarte importanta efectuarea acestei investigatii inainte de a concepe un copil pentru ca anumite microorganisme (ureaplasma, microplasma, clamidya etc), care pot exista in aceasta zona, nu dau simptomatologie specifica, dar pot afecta o sarcina.

Testele genetice

Aproximativ 2-3% din copii se nasc cu defecte majore. Este indicat sa soliciti teste genetice daca in istoricul familiei tale exista cazuri de boli genetice sau daca ai trecut de 35 de ani.
Tot la primul consult vei face cateva teste de sange pentru determinarea RH-ului si pentru depistarea unor boli grave, teste de urina si urocultura, precum si o evaluare a glandei tiroide.

Si taticul trebuie sa fie sanatos!

Foarte importanta pentru viitoarea sarcina este si contributia partenerului tau. Un copil este conceput de doi parteneri. Este esential pentru viitorul micut ca ambii parteneri sa fie sanatosi. Daca exista incompatibilitati intre parteneri (de exemplu, RH-ul) sau boli ale acestora, sa fie cunoscute si, cu ajutorul medicului sa fie tinute sub control. Viitorul tatic poate face si alte investigatii recomandate de medic in functie de istoricul medical (in cazul in care in familie exista boli genetice). In situatia in care, dupa mai multe incercari, nu ai reusit sa ramai insarcinata, este indicat sa faceti teste de fertilitate si in acest caz medicul va recomanda partenerului tau sa faca spermograma.

Informatii utile:

  • Pentru a scadea riscul de aparitie a afectiunilor congenitale ale sistemului nervor al copilului, cu aproximativ 6 saptamani inainte de a ramane i sarcinata, medicul te poate sfatui sa incepi un tratament cu acod folic sau un preparat pe baza de acid folic.
  • Ai diabet? Este important sa iti mentii sub control nivelul de zahar din sange daca vrei sa concepi un copil. Medicul ginecolog te va indruma si va urmari atent evolutia sarcinii tale.
  • Pentru sanatatea sarcinii nu este indicat sa iei vitamine „dupa ureche”. Medicii recomanda folosirea anumitor tipuri de vitamine potrivite pentru perioada orenatala. Intreaba-ti medicul ce vitamine prenatale ti se potrivesc!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here