Impactul pe care-l are alimentația unei femei asupra viitorului bebeluș, atât înainte, cât și în perioada de sarcină

Foto: www.safefood.net

Despre impactul pe care-l are alimentația unei femei asupra viitorului bebeluș, atât înainte, cât și în perioada de sarcină, precum și care sunt principalele recomandări a discutat Senior Lect. Valentin Varlas, medic obstetrică-ginecologie în cadrul Congresulului Internațional NutriTerra 2023, care s-a centrat pe tema Nutriție de precizie și securitate alimentară în era digitală. Nutrigenetică și nutriție în timpul ciclului de viață”.

Importantă este și perioada dinaintea concepției

”În primul rând, plecăm de la conceptul de analiză al primelor 1000 de zile de viață, dar trebuie să ne gândim ce se întâmplă înainte de aspectul preconceptual. De altfel, vedeți că există o triadă nutriție-microbiom-epigenom care concură la starea de sănătate atât a mamei, cât și a viitorului produs de concepție. Sarcina poate fi reprezentată la nivelul mamei ca un factor de stres. Din punctul meu de vedere este mai mult un aspect de anxietate preconceptuală, deoarece multe femei doresc să se pregătească cel mai bine pentru starea de sarcină. Ar trebui să modificăm conceptul preconcepțional cu sănătate de tip periconcepțional, adică ne interesează ce se întâmplă cu femeia și înainte și ulterior, cu viitoarea gravidă.” explică medicul obsetrician.

Recomandarea specialistului atunci când este vorba despre pregătirea mamei pentru sarcină este de minimum 3 luni înaintea concepției, dar pentru aspectele de obezitate, de obiceiuri alimentare chiar cu mai mult de câteva luni, până la 1 an.

Alimentația mamei are un mare impact asupra sarcinii

”A fost definită și o ipoteză legată de activarea unor gene care ar răspunde la nivelul fătului influențelor de mediu sau nutriționale de la nivelul mamei. De altfel, Roseboom (2006) și Thomson (2007) au evidențiat faptul că în situațiile unei malnutriții materne deja fătul va dezvolta genetic o adaptare la această restricție severă și printr-o eficientizare a depozitelor de grăsime. (…) Voi defini și conceptul de programare fetală. O dietă maternă scăzută în proteine va determina prin programarea fetală și prin efectul asupra produsului de concepție, prin căile de semnalizare, o inflamație cronică scăzută și în final, o intoleranță la glucoză și o modificare în ceea ce privește insulina. (…) O altă cale este așa numita modificare a expresiei genetice la nivelul fătului prin memoria celulară în condițiile unei nutriții precoce suboptimale, cu efecte directe asupra țesutului și cu modificare ulterioară metabolică și repercursiuni la distanță în ceea ce privește viața adultului.” a spus dr Valentin Varlas.

De câte calorii în plus are nevoie o gravidă în sarcină?

  • ”Trimestrul 1: 0 calorii în plus
  • Trimestrul 2: 340 de calorii/per zi în plus, peste dieta obișnuită (recomandată)
  • Trimestrul 3: 450 de calorii/per zi în plus, peste dieta obișnuită (recomandată)”

Ajută suplimentele prenatale?

”Prin suplimentele pe care le recomandăm femeilor eventual determinăm o corecție a deficitului matern, în schimb nu s-a demonstrat un efect clar asupra sănătății fătului. (…) Deficitul unor nutrienți vor avea clare repercursiuni asupra fătului. De exemplu: deficitul de acid folic, în special în primele 4 luni, poate determina defecte de tub neural, de asemenea deficitul de iod, de vitamina D, de fier și alți nutrienți. Cele mai multe recomandări legate de acid folic este de 5 mg, dar necesarul nu este de 5 mg, ci de o cincime, 1 mg. Practic venim cu mai mult acid folic, iar mai multe studii atestă că mai mult acid folic nu este foarte bun. Dacă ai depășit momentul în care ai nevoie vizavi de profilaxia defectului de tub neural, după asta trebuie să calculezi și să vezi dacă întradevăr beneficiul va fi mai mare” a explicat obstetricianul.

Oare există o dietă perfectă în sarcină?

Au fost făcute mai multe studii în căutarea dietei perfecte pentru o sarcină sănătoasă, iar concluzia este aceeași ”nu cantitatea este cea care primează, ci calitatea nutrițională. Din nefericire noi ne raportăm la ”am mâncat mult și bine”. Nu. Trebuie să mânânci bine.” a fost de părere specialistul.

Lista cu aspectele de care o viitoare gravidă ar trebui să țină cont (recomandările dr Valentin Varlas):

  • Să efectueze analizele/investigațiile uzuale
  • Să se asigure că are o greutate sănătoasă și o dietă echilibrată
  • Activitate fizică în mod regulat
  • Să verifice vaccinurile efectuate
  • Să evite excesul de alcool și cofeină
  • Să ia suplimente prenatale
  • Să renunțe la fumat
  • Să meargă la dentist
  • Să verifice medicamentele pe care le poate folosi sau nu în sarcină.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here