Sindromul ovarelor polichistice virilizante (SOPV) este determinat de modificarea profilului hormonal al persoanei in cauza printr-o disfunctie a activitatii hipotalamo-hipofizara si are drept consecinta majora absenta ovulatiei la femeia aflata in perioada fertila, fiind raspunzator de 75% din cazurile de sterilitate anovulatorie.
Citeste si: Ovarele polichistice, motiv de infertilitate
Acest lucru este consecinta cresterii anormale a nivelurilor hormonilor estrogeni si androgeni din circulatia sangvina cu dereglarea ciclului menstrual. Astfel, un ciclu menstrual normal este acela care are o durata cuprinsa intre 25 – 35 de zile cu o menstruatie de pana la 6 – 8 zile.
In SOPV pacientele prezinta amenoree (absenta menstruatiei) sau oligomenoree (menstruatii aparute la un interval mai mare de timp), hirsutism (cresterea exagerata a pilozitatii cu dispozitie specifica sexului masculin), alopecie, acnee, obezitate.
Absenta ovulatiei regulate este o cauza importanta de sterilitate, iar o eventuala sarcina aparuta in acest context este supusa unui risc crescut de avort spontan din cauza modificarilor hormonale prezente. Simptomatologia este una foarte deranjanta datorita modificarilor estetice care sunt induse de aceasta afectiune si care trimit pacienta ugent la medicul specialist.
Diagnosticul se stabileste coreland simptomatologia cu dozarile hormonale determinate din sange si cu modificarile ecografice (ovare marite in volum cu dispozitia periferica a foliculilor care nu au ajuns la maturitate).
Tratamentul va tine cont si va fi adaptat situatiei care a determinat-o pe pacienta sa se prezinte la medic (infertilitate, hirsutism, etc), metodele terapeutice fiind atat conventionale cat si chirurgicale, in functie de fiecare caz in parte.