Iti doresti un copil cu disperare si iti spui ca ai fi in stare de orice pentru a il aduce pe lume. Ai auzit de tehnicile de reproducere asistata si te-ai decis sa apelezi si tu la aceste proceduri? Dar ce implica acestea? Esti pregatita oare pentru reproducerea asistata?
Din fericire, ultimii ani au adus speranta tot mai multor cupluri care sufereau de infertilitate, facand ca oameni care nu mai credeau vreodata ca vor deveni parinti sa isi indeplineasca visul si sa ajunga sa tina in brate copilul mult dorit. Dar oare prin ce incercari le-a fost dat sa treaca si ce au presupus acestea.
Ti-ai pus vreodata intrebarea cate cupluri au apelat la tehnicile de reproducere asistata, dar cate dintre acestea au dus la bun sfarsit aceasta proba cu viata? Daca te afli in situatia de a avea probleme de fertilitate si te-ai decis sa recurgi la reproducerea asistata, nu pleca la acest drum, ce va fi extrem de anevoios, inainte de a studia cu atentie toate variantele pe care le ai la dispozitie, de a vedea ce presupun acestea, insemnand timpul alocat, solicitarea fizica si psihica, dar si implicatiile financiare. Pentru a nu risca sa suferi o mare dezamagire, descoperind ca nicio procedura nu-ti va rezolva problema, cuantifica realist sansele oferite de fiecare metoda de reproducere in parte si vezi daca poti duce o astfel de lupta.
Fa calcule riguroase si realiste!
Asemeni unei loterii, poti fi norocoasa care, dupa o prima incercare, reuseste sa ramana insarcinata, dar, de cele mai multe ori, cuplurile care au probleme de fertilitate se chinuie luni si chiar ani, uneori fara succes.
Daca stresul sau durerea fizica nu ii doboara pe cei ce isi doresc sa devina parinti si isi aloca si tot timpul unui astfel de obiectiv, uneori exista si riscul de a nu face fata financiar unor astfel de proceduri.
Desi in Romania costurile sunt mult mai mici decat in tarile occidentale, in cazurile mai putin norocoase, facturile depasesc mai multe mii de euro.
Daca nu te lasi intimidata de greutati, ia atunci in considerare faptul ca o varianta de reproducere asistata este stimularea hormonala a ovarelor.
Atunci cand infertilitatea este cauzata de un dezechilibru hormonal al femeii, cum este cazul dereglarii ciclului de catre hipotalamus, functionarea anormala a glandei tiroide sau producerea in exces de hormoni masculini, se poate folosi pentru tratament o medicatie cu efecte specifice.
Daca functionarea ovarelor este impiedicata de alte niveluri hormonale, ciclul natural poate fi stimulat prin medicatie. Terapia de stimulare hormonala ovariana urmareste stimularea ovulatiei sau a maturizarii foliculilor si poate fi facuta cu tablete si/sau injectii, pe care pacienta si le poate administra subcutanat singura.
Efectul stimularii hormonale se urmareste cu ajutorul ecografului, efectuandu-se, la anumite intervale, controale ecografice. Suplimentar, se determina cantitatea de hormoni din sange. Aceste controale se efectueaza pana se obtin valori optime in privinta marimii si a numarului foliculilor, si a cantitatii de hormoni din sange.
Cand sunt obtinute conditiile optime, se va produce fertilizarea, fie prin contact sexual, fie prin inseminare.
Atunci cand fertilizarea prin act sexual esueaza, se poate recurge la inseminare.
Inseminarea este frecvent practicata atunci cand problema o constituie calitatea spermei sau prezenta anticorpilor in mucusul cervical al uterului.
Sperma obtinuta de la barbat este preparata in laboratorul clinicii cu un mediu special si introdusa direct in cavitatea uterina, printr-un cateter foarte subtire. Operatia nu necesita internare si este nedureroasa. Calitatea spermei poate fi imbunatatita prin cresterea motilitatii spermatozoizilor, filtrarea spermatozoizilor cu modificari morfologice etc.
Unele tehnici sunt mai complexe
O alta metoda, fertilizarea „in vitro“, denumita pe scurt FIV, este aplicata in tratamentul nereusitei sarcinii in mod natural. Metoda presupune ca, dupa stimularea hormonala a ovarelor, ovocitele sunt extrase (asa-numita punctie foliculara) si se pun in contact cu spermatozoizii partenerului, intr-un recipient ce contine un mediu special (in afara corpului, in-vitro). Spermatozoizii vor fecunda ovocitele si astfel vor rezulta embrioni care vor fi introdusi in uter, procedeu numit embriotransfer. Embrionii vor continua sa se dezvolte, rezultand sarcina.
Procedura este nedureroasa.
Numarul de embrioni transferati este de 2, maximum 3.
Stimularea ovariana se incheie prin administrarea unui hormon, in vederea pregatirii ovocitelor pentru recoltare (punctia foliculara). Acest hormon se numeste HCG, iar injectarea lui determina ruperea foliculilor si eliberarea ovocitelor (ovulatie). Dupa circa 36 de ore de la inducerea ovulatiei, se recolteaza ovocitele, cu ajutorul unei sonde vaginale, sub anestezie usoara si control ecografic. Recoltarea ovocitelor dureaza 10-20 de minute.
Ovocitele se introduc intr-un mediu special de cultura. In ziua punctiei foliculare, partenerul trebuie sa obtina o proba de sperma. Sperma, dupa o pregatire speciala, este pusa in contact direct cu ovocitele, intr-un mediu de cultura. Circa 60% din ovocite sunt fertilizate in acest mod. Dupa 18 ore, se controleaza fecundarea ovocitelor. Ovocitul fertilizat are 2 pronuclei, care reprezinta materialul genetic ce provine de la ovocite si de la spermatozoid. Acesta este primul stadiu in dezvoltarea embrionului.
Ovocitele fecundate se dezvolta in continuare prin divizare celulara, devenind astfel embrioni. Dupa 2-3 zile de la efectuarea punctiei foliculare, pot fi transferati in cavitatea uterina pana la trei embrioni, cu ajutorul unui cateter. O masura complementara FIV-ului este injectarea intracitoplasmatica a spermei, ICSI, aceasta reprezentand o metoda eficienta de tratament in cazuri severe de infertilitate la barbati.
Metoda presupune aceleasi etape pana la punctia foliculara, inclusiv aceasta. Procedura este dificila din cauza marimilor microscopice ale spermatozoizilor. Acestia sunt injectati sub microscop in fiecare ovocit, folosindu-se pipete de injectare foarte fine si subtiri. Ca si in cazul IVF, la doua-trei zile de la injectarea intracitoplasmatica, are loc embriotransferul. ICSI, cunoscuta si sub numele de microinjectie, se recomanda in cazul in care sperma are o calitate redusa si atunci cand nu a avut loc fertilizarea printr-o incercare FIV anterioara. Prin ICSI probabilitatea de fertilizare este de 60%.
Daca nu a rezultat nicio sarcina, una dintre cauzele posibile poate fi intarirea invelisului ovulului. Cu ajutorul unei raze laser se poate subtia o anumita zona a invelisului ovulului si se asista iesirea embrionului, prin crearea unei deschideri. Procedura se cunoaste sub denumirea de fertilizare asistata. Aceasta procedura se recomanda femeilor la care terapia FIV si ICSI a esuat, precum si in cazul unui embriotransfer cu celule conservate.