De ce nu pot avea al doilea copil?

Unele cupluri care concep foarte usor un copil in situatia in care isi intemeiaza o familie, intampina probleme atunci cand considera ca este momentul sa-l aduca pe lume si pe cel de-al doilea. Statisticile arata ca aproximativ 20 % dintre cei care au un copil acasa, nu reusesc sa-l conceapa pe cel de-al doilea. Deci, nu te gandi ca esti singura care are aceasta problema. Stresul este intr-adevar mult mai mare, pentru ca tie ti se acorda mai putina atentie. Probabil de multe ori ai auzit „Tu ai un copil, de ce te plangi? Probleme au cele care nu reusesc sa ramana insarcinate nici macar o data.” Insa aceste remarci nu sunt deloc potrivite. Sunt multe femei care nu gasesc sprijin nici macar din partea familiei. Apar intrebari de genul „Ce se intampla cu mine? De ce mi se intampla tocmai mie asta? Daca am facut primul copil cu usurinta, de ce nu pot sa-l fac si pe cel de-al doilea?”. De aceea, ar trebui sa stii care sunt cauzele infertilitatii a doua oara si ce poti face ca sa scapi de aceasta problema.

Cum s-a intamplat?

Medicii specialisti explica mai multe cauze ale aparitiei sindromului de „infertilitatea a doua oara”. Pana a afla insa daca din punct de vedere medical ai probleme, ar trebui sa astepti cel putin un an de zile rezultatul. O femeie care incearca sa ramana insarcinata, isi poate pune problema infertilitatii abia dupa un an si jumatate de straduinte. Apoi ar trebui sa faca anumite analize, pentru a se stabili daca este ceva in neregula cu ea sau cu partenerul ei.

Motivele unei infertilitati a doua oara pot fi la fel de multe cate femei exista pe lume, avertizeaza medicii, insa printre ele se pot regasi cele mai frecvente. Exista cauze care survin dupa prima nastere, chiar daca sarcina a fost fara probleme, dar exista si complicatii mai vechi care pot aparea, in cazul in care acestea au fost prezente inainte de prima sarcina. Daca stii ca pe primul tau copil l-ai adus pe lume cu multe eforturi, atunci stii exact cui sa te adresezi si ce sa faci. Insa, daca totul a decurs normal prima data, trebuie sa afli cine este de vina.

Dupa prima nastere pot aparea complicatii ale trompelor uterine. O operatie abdominala, cum ar fi cezariana poate fi cauza unei trompe legate, ceea ce face mult mai dificila fertilizarea. Chiar daca nu ai avut antecedente, gandeste-te ca oricand pot aparea tulburari ovulatorii si, fara niste tratamente prealabile, nu vei reusi sa ramai insarcinata. Tot fara patologie preexistenta, se pot ivi foarte bine si anumite tulburari hormonale. Acestea sunt cateva cazuri usor de rezolvat, dar exista si anumite motive medicale care s-ar putea sa intarzie aparitia copilului dorit. O problema de sanatate pe care tu o considerai banala se poate inrautati si iti poate cauza neplaceri. Nu uita de chisturile ovariene, care si ele joaca un rol important in conceperea unui copil. Specialistii considera ca femeile care au luat in greutate mai mult decat in mod normal in timpul primei sarcini pot avea probleme cu ovulatia. Chiar daca vei tine o dieta care sa te ajute sa revii la formele tale initiale, nu vei reusi sa te bucuri de aceeasi fertilitate ca prima data, insa este un pas inainte spre realizarea visului de a avea doi copii sau mai multi. Unul dintre motivele cele mai serioase care iti pot da mare bataie de cap este chiar varsta ta. Se stie bine ca dupa varsta de 25 de ani fertilitatea femeii este in declin, iar intre 30 si 40 de ani, sansele de conceptie sunt destul de scazute. Cel mai important lucru este ca, daca nu vei reusi cu usurinta sa ramai insarcinata atunci cand iti doresti, sa nu te invinovatesti numai pe tine. Arunca o privire si asupra analizelor partenerului tau de viata.

Ce este de facut?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu disperi. Trebuie sa existe un leac si pentru tine. Trebuie sa te gandesti ca, asa cum ai nascut un copil, trebuie sa-l nasti si pe cel de-al doilea. In termeni medicali vorbind, pentru problemele frecvente, sunt tratamente. La ora actuala exista tablete care pot induce ovulatia, in cazul in care ai probleme in acest sens. Exista o multime de metode de fertilizare artificiala care dau rezultate foarte bune. Poti incerca inseminarea intrauterina, pentru cazul in care sperma partenerului tau nu este de cea mai buna calitate. Trebuie sa stii ca se poate lua o mostra, care va fi preparata dupa standardele cele mai apreciate. Totul este sa ai rabdare si sa incerci sa scapi de acest stres. Vei vedea ca, mai repede decat te astepti, iti vei tine in brate bebelusul. Pana atunci, incearca sa te ocupi de celalalt copil al tau si nu-ti mai cauta vina.

Nu da frau liber ingrijorarilor!

In aceasta perioada, cat timp te straduiesti sa ramai insarcinata, s-ar putea ca in sufletul tau sa apara alte modificari care sa nu-ti dea pace si sa nu te lase sa dormi linistita noaptea. In astfel de situatii poate aparea sentimentul de gelozie pe familiile care s-au implinit avand cate doi sau mai multi copii.

Apoi, s-ar putea sa te simti vinovata fata de primul tau mostenitor. O intrebare de genul „De ce imi doresc atat de mult inca un copil daca mai am unul?” te poate chinui multa vreme. Exista cazuri de parinti care nu se pot integra in grupuri sociale, doar pentru ca ei au un singur copil, iar ceilalti prieteni ai lor au familii mai mari. Acest lucru se intampla pentru ca parintii cu probleme simt ca nu-si pot impartasi grijile in privinta fertilitatii si celorlalti care par sa nu aiba astfel de neplaceri.

Probabil iti pare rau ca tu nu vei mai experimenta inca o data bucuria de a infasa un bebelus, insa nu trebuie sa gandesti niciodata asa. S-ar putea sa apara si sentimentul de furie pe tine insati, pentru ca nu esti capabila sa faci ceva ce oricine poate si anume sa ramai insarcinata a doua oara. Un alt factor de stres poate fi situatia finaciara si timpul pierdut pe la clinicile de fertilizare. Pentru a urma toate tratamentele necesare va trebui sa scoti multi bani din buzunar. Nu uita ca in tot acest timp in care tu te ocupi de aparitia pe lume a juniorului tau, cineva trebuie sa stea si cu fratele lui. Nu-ti poti lua fiul sau fiica mai mare cu tine la medic, intr-un cabinet plin de femei care au aceeasi problema ca si tine sau una mult mai grava. Asa ca vei avea nevoie de o bona. Toate acestea sunt probleme emotionale care, inevitabil, daca nu toate, macar una dintre ele se va ivi mai devreme sau mai tarziu. Repeta-ti tot timpul ca trebuie sa nu te stresezi si sa faci fiecare lucru la timpul lui, pentru ca stresul este inamicul numarul unu al fertilitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here